Öğrenci Oscarları İsrail ve Filistin’e gitti

Film endüstrisinde kariyerinde yükselen gençlere verilen Öğrenci Akademi Ödülleri bu sene biri İsrailli biri ise Suudi vatandaşı olan ancak kendisini Filistinli olarak tanıtan bir Arap’a verildi.

Dünya
2 Eylül 2016 Cuma

Söz konusu sonuçlar  geçtiğimiz hafta  açıklandı. Amerikan Sinema Akademisi sözcüsü , İsrailli sinema öğrencisi Maya Sarfati ile Arap Ahmet Saleh’in 22 Eylül’de yapılacak törende ödüllerini alacağını belirtti. 

Tel Aviv Üniversitesi öğrencisi Maya Sarfati’nin belgesel tarzda hazırladığı filmin adı En Güzel Kadın. 2. Dünya Savaşında bir Nazi kampında geçen filmde, genç Slovak Yahudi bir kadın ile Nazi SS subayının ilişkisi anlatılıyor.

Esir Helena SS subayı ile birlikte olmayı kabul ederek kendisinin ve kız kardeşinin hayatta kalmasını sağlıyor. Ancak kız kardeş Roza’nın iki çocuğu bu anlaşmada yer almıyor… 

Filistin’i temsil ettiğini belirten Ahmet Salah’ın animasyon tarzındaki İkinci Gözüm adlı filmi ise savaşın ve şiddetin korkunçluğunu iki küçük çocuğun gözlerinin perspektifinden beyaz perdeye yansıtıyor. 

Batı Şeria’da  bir dönem Elektrik Mühendisliği okumuş olan Suudi pasaportlu Salah daha sonra  Almanya’da üniversite eğitimine sinema konusunda devam etmiş.