Berlin’in en iyi humusu bir İsrailli ile bir Filistinlinin elinden çıkıyor

Eski Doğu Berlin’in parke taşlı salaş bir mahallesinde olan bu humus restoranı adını ise Yahudi kutsal kitabı Tevrat’tan almış; Kanaan.

Dünya
1 Eylül 2016 Perşembe

Kanaan  ya da Türkçesi ile  Kenan Toprakları, Tevrat’ta Vaat Edilmiş Topraklar olarak geçiyor.

Vejetaryen bir mutfağa sahip restoranın en dikkat çeken özelliği sadece Almanya’nın en beğenilen humusunu yapıyor olması değil, aynı zamanda sahiplerinin İsrailli bir Arap ile bir Yahudi olması. İsrail’in  Berşeva kentinde büyümüş olan  Yahudi  Oz Ben David ile  Arap kasabası Ramle’den olan  Hristiyan  Halil Dabit’in  Tevrat’taki kutsal topraklardan esinlenerek ismini verdikleri  restoranda bir mucize gerçekleşmiş gibi. Her ikisi de aşçı olan ve Almanya’da kendi restoranlarını açmak isteyen David ile Halil daha birbirlerini tanımadan aynı hayalleri paylaşmışlar. Her ikisi de kendi kültürlerinin damak zevkini Almanya’da satmak ve hayatlarını bu yolla kazanmak istemişler.

Yabancılara karşı nispeten daha anlayışlı olan Berlin’de yaşayan ikili, bir buçuk yıl önce karşılaşınca hem sermayelerini hem de ortak kültürlerinin yemeklerini birleştirme kararı almışlar.

Hybrid bir yemek kültürüne sahip vejetaryen restoranın  menüsünde Halil’in büyükbabasının Arap tatları ile David’in ailesinin Fas ve Romanya etkilerini görmek mümkün.

Göç dolayısı ile birçok farklı kültürü bünyesinde bulunduran Berlin’de Kanaan restoranı müşteri bulmakta hiç zorluk çekmiyor. 

Berlin’de on binden fazla İsrailli ve otuz beş binden fazla Arap veya Filistinlinin yaşadığı tahmin ediliyor.