Çek ders kitaplarına göre İsrail’in başkenti Kudüs değil

Filistin Yönetimi’nin Çek Cumhuriyeti’ndeki elçisinin talebi üzerine, Çek okul kitapları ve atlaslar İsrail’in başkentini Tel Aviv olarak gösterecek.

Dünya
1 Eylül 2016 Perşembe

Yedioth Aharonot gazetesinin haberine göre, Çek Eğitim Bakanlığı isteksiz de olsa Filistin Yönetimi’nin baskısı ile bu kararı aldı.

Söz konusu karar Filistin asıllı öğrencilerin ders kitaplarında İsrail’in başkentinin Kudüs olarak gösterilmesini Filistin Elçiliğine şikayet etmeleri üzerine alındı.

Halihazırda orta ve lise öğrenim kurumlarında kullanılan atlaslar Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak gösteriyor.

Çek Eğitim Bakanlığı eğitim kurumlarına matbaa hizmeti veren kurumlara bir yazı göndererek değişikliği yapmayan firmaların Eğitim Bakanlığı ile iş ilişkilerinin askıya alınacağını duyurdu.

Bakanlık yaptığı bir açıklama ile de Kudüs’ün doğu bölgesinin İsrail toprağı olarak tanınmadığını ve bu durumun AB politikaları ile örtüştüğünü iddia etti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili girişim başlattı. Bakanlık Sözcüsü Emanuel Nahshon  konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“ Bakanlık bu kanunsuz kararı kaldırmak için gerekeni yapacaktır. Filistin Yönetimi provokasyon için her yolu denemektedir. Filistinliler genç beyinleri zehirlemekle kalmamakta, Çek gençliğine tarih konusunda alenen yalan da söylemektedir.”