Domates stoklarında sıkıntı yaşayan İsrail, Türkiye’den domates ithal edecek

İsrail Tarım Bakanlığı İsrail’in kötü hasat sonucu ortaya çıkan domates kıtlığına bağlı olarak özellikle yaklaşan bayramlarda sıkıntı yaşanmaması için gümrük vergisiz domates ithal edeceğini duyurdu.

Dünya
31 Ağustos 2016 Çarşamba

İsrail’de Supersal süpermarketler zinciri şimdiden Türkiye’den haftada 250 ton domates ithal etmeye başlarken, Rami Levy süpermarketler zinciri de yine Türkiye’den haftada 160 ton domates ithal etmeye hazırlanıyor. Türkiye’den ithal edilen domateslerin ucuz olmadığına dikkat çeken yetkililer, Türkiye’den ithal edilen domateslerin kilosunun beş - yedi şekel’e geldiğini, İsrailli toptancılardan alınan domateslerin kilosunun ise beş buçuk - altı şekel olduğunu belirtti.

Toptancılardan alınan domateslerin fiyatlarının da nispeten yüksek olmasının nedeni, ülkede üretilen domates miktarının talebi karşılayabilecek boyutta olmaması. Bu kıtlığa domates üretimini yarıya düşüren bir virüsün neden olduğu belirtiliyor. İsrailli üreticiler bu virüsün ürünlere bulaşmasında Ürdün’den ithal edilen ucuz domateslerin etkisi olduğuna inanıyor.

İsrail hükümeti daha ucuz olduğu gerekçesiyle Ürdün, Batı Şeria ve Gazze’den sebze ve meyve ithal etmek için bir girişim başlatmıştı. Ancak bu girişim her anlamda İsrailli çiftçileri zor durumda bırakmıştı. Bu seneki kötü hasatta aşırı sıcak havanın da etkili olduğu düşünülüyor.