Kudüs yakında yeni Türkiye elçisini belirleyecek

İsrail Dışişleri Bakanlığı Atama Komitesi´nin, Türkiye-İsrail arasındaki anlaşmanın Türk meclisinde onaylanmasının ardından, önümüzdeki günlerde göreve atanacak yeni Türkiye Büyükelçisi´nin adını açıklaması bekleniyor.

Dünya
23 Ağustos 2016 Salı

Türkiye'nin de İsrail'e atayacağı büyükelçiyi aynı zamanlarda açıklayacağı tahmin ediliyor. Her iki ülke de Mavi Marmara olayının ardından karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çekmişlerdi.

Türkiye - İsrail arasında 28 Haziran'da imzalanan anlaşmanın mimarlarından olan İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Nagel İsrail Radyosu'na yaptığı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz hafta sonu sosyal medyada İsrail'i yakın zamanda ziyaret etmek istediği şeklinde paylaştığı mesajına rağmen, iki ülke arasında henüz üst düzeyde ziyaretler yapılmasıyla ilgili planlar olmadığını belirtti.

Nagel, Mavi Marmara krizinin ardından İsrail'in olayda hayatlarını kaybeden on Türk'ün ailelerine yirmi milyon dolar tazminat ödemesini kabul eden anlaşmaya imza attığı için kendisine yöneltilen eleştirilere ise, İsrail-Türkiye ilişkilerinin düzelmesinin getireceği faydalar göz önüne alındığında bu miktarın ödemeye değer bir rakam olduğunu söyleyerek cevap verdi. Nagel Türkiye'nin bölgede son derece önemli ve büyük bir ülke olduğunu ve İsrail'in bu ülke ile ortak güvenlik, diplomatik, ekonomik ve bölgesel çıkarları olduğunu ve kuvvetli ilişkilerin korunmasının önemini de vurguladı.