‘Polonya Ölüm Kampı’ diyene hapis cezası

Varşova hükümeti, Polonya Devleti’nin onurunu korumak ve gerçekleri savunmak amacıyla, Polonya’nın Naziler tarafından işgalinden sonra Holokost sırasında inşa ettikleri ölüm kamplarına Polonya isminin eklenmesini yasaklayacak cezaların verilmesini sağlayacak bir yasa tasarısını onayladı.

Kültür
23 Ağustos 2016 Salı

Polonya hükümeti, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin işgal altındaki Polonya’da kurdukları Auschwitz ve benzeri kamplara ‘Polonya Ölüm Kampı’ denmesinin üç yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını ön gören bir yasa tasarısını kabul etti.

Kanun Polonya hükümetinin senelerce karşı karşıya olduğu bir sorunu bertaraf etmeyi hedefliyor zira yabancı medya hatta ABD Başkanı Obama, Nazi kamplarını Polonya Ölüm Kampı olarak nitelemişti.

Polonya Adalet Bakanlığı, Başbakan Beata Szdylo başkanlığında meclisin bu yasayı onayladığını açıkladı. Yasanın sağcı Kanun ve Adalet Partisinin çoğunlukta olduğu parlamentodan kolayca geçmesi bekleniyor. Bu yeni girişimle Polonya’nın Nazi Almanya’sıyla suç ortaklığı yaptığına dair imalar para cezasının yanı sıra hapisle sonuçlanabilecek.

Polonya halkının büyük bir bölümü bu düzenlemeyi destekliyor ve bunun Holokost inkârının suç olarak kabul edilmesinden farklı olduğunu düşünüyor.

Ancak eleştirmenler hükümetin Polonya dışındaki şahısları cezalandıramayacağına dikkati çekiyorlar. Aslında bu yasanın gerçek sebebinin Polonyalıların tarihsel süreçte Yahudilere karşı tutumunun araştırılmasını bastırmak olduğunun altını çiziyorlar. Her ne kadar Polonya Nazilerle işbirliği yapmamışsa da bazı Polonyalıların Yahudileri öldürdükleri ya da Almanlara ihbar ettikleri bir gerçek. Ancak öte yanda Yahudileri kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atan Polonyalılar da yok değildi. İsrail’deki Yad Vaşem Soykırım Müzesi 6000’den fazla Polonyalıyı Yahudileri kurtardıkları için Uluslararası Dürüst olarak niteledi. Bu rakam diğer ülkelerden çok daha fazla.

Üstünde aylardır konuşulan yasa tasarısı beş yıla kadar hapsi öngörüyordu. Ancak onaylanan şeklinde özellikle Polonya Ölüm Kampı terimini kullananlar için üç yıla kadar hapis, farkında olmadan kullananlar için para cezası ön görüldü.