Mısır’dan açıklama: Rusya, İsrail- Filistin görüşmelerine ev sahipliği yapmaya istekli

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, geçtiğimiz pazar gecesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerine ev sahipliği yapma konusunda istekli olduğunu açıkladı.

Dünya
22 Ağustos 2016 Pazartesi

Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi, Rusya Devlet Başkanı Putin’in kendisine Rusya’nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas arasında doğrudan görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirttiğini açıkladı.

Bazı Mısır gazetelerinin editörlerine verdiği demeçlerde, Mısır Cumhurbaşkanı, İsrail’in gün geçtikçe barış olması konusunda daha da ikna olduğunu açıkladı. Sisi Sisi, bölgede istikrar sağlayacak bu politik süreçte herkesi göreve davet etti.

Sisi, El Fetih’in iç yapılanmasındaki bazı bölümlerin düzeltilmesinin elzem olduğunu, Hamas ile Filistin Yönetiminin arasında uzlaşma sağlanmasının bir Filistin Devleti’nin kurulabilmesinin ön koşulu olduğunu ekledi.

Rusya’nın barış sürecinde rolünün ne olduğu sorulduğunda, Sisi “Konuyla ilgili olan her ülkeden gelecek olumlu çabaları, barış sürecini etkileyecek herkesi,  -ABD olsun, Avrupa Birliği olsun, Rusya olsun - destekliyoruz. Putin bana hem Netanyahu hem Abbas’ı doğrudan görüşmeler için Moskova’ya davet ettiğini söyledi. Bu çabaları destekliyor ve herkesi bu konu üzerinde çalışması için davet ediyoruz. Bu konu büyük bir çaba gerektiriyor ve değişik çözümler üretmeye çalışıyoruz. İsrail Devleti’nin yanı başında bir Filistin Devleti için tünelin ucunda ışık beliriyor” cevabını verdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Mısır’ın barış süreci konusundaki tutumun aynı olduğunu, bu karmaşık sorunu çözebilecek her türden çabayı desteklediklerini ilave etti. Sorunun devamının bölge için çok olumsuz olduğunu, anlaşmanın ulusların geleceğini etkileyeceğini de vurguladı. “Mısır, Arap Barışı ve Paris barış girişimlerini destekliyor” diyen el-Sisi “İsrail ve Filistinlilerle olan ilişkilerimiz iki taraf arasında barışçıl bir çözüm için başrol oynamamızın nedenidir” dedi.

Sisi’ye İsrail’in barış sürecindeki tutumunun değişip değişmediği de soruldu. Sisi, “İsrail’in barışın anlaşmasının önemine her geçen gün daha çok ikna olduğuna inanıyorum ve bu olumlu bir işarettir. Maalesef süreç durağan ve İsrail, Filistin ve bölgedeki diğer ülkelerin bu girişim için çaba göstermeleri gerekir” şeklinde cevap verdi.