Nazi altınları efsanesi

Polonya’da geçtiğimiz perşembe günü başlatılan ve internetten naklen yayınlanan kazı sonrası Nazi altınları treni bir efsane olarak kaldı.

Dünya
19 Ağustos 2016 Cuma

Söz konusu kazı profesyonel ve büyük çaplı kazı yöntemleri ile yapılmasına rağmen, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana hazine avcıları arasında konuşulan ‘Altın dolu Nazi treninin’ varlığına ait herhangi bir kanıt yine bulunamadı. 

Geçtiğimiz yıl Andreas Richter ve Piotr Koper tarafından yapılan bir yer altı mikro dalga ışın taraması sonucu,  hazine treninin güneybatı Polonya’da yer altında olabileceği açıklanmıştı.

Açıklamanın yapıldığı tarihten bu yana 35’ten fazla amatör hazine avcısı bölgede kazılar yapmış, ancak kimse trene ait bir iz bulamamıştı.

Kazıdan saatler önce Agence France Presse’e konuşan araştırma ekibinin sözcüsü Andrzej Gaik, “Koskoca tren samanlıkta bir iğne olmadığına göre, eğer gerçekten varsa onu bulacağız.” şeklinde konuşmuştu. 

Teoriye göre, savaş sırasında Almanya sınırları içinde bulunan ancak bugün Polonya toprakları olan Aşağı Silezya’da müttefik kuvvetlerden kaçan Naziler tarafından yer altına kazılan tünellere gizlendiğine inanılan trende 300 ton altın vardı.