İran’da Holokost filmi gösterildi

Gazze’de çekilen, genç bir Filistinli kızın Holokost ve Anne Frank’ın hikayesini öğrenmesini anlatan film İran’da gösterildi.

Dünya
19 Ağustos 2016 Cuma

İran lideri Ayetullah Hamaney yıllardır 2. Dünya Savaşı’nda Yahudileri hedef alan soykırımı inkar ediyor. İran devleti  bu yılın başlarında,  Holokost Anma Günü’nde resmi bir karikatür yarışması açmış konusunu ise Holokost’u inkar olarak belirlemişti.

Filistinli genç kızın Anne Frank’ın yaşamını ve yazdıklarını keşfettiği  belgesel tarzdaki filmin orijinal adı ‘Anne Frank Then and Now’ (Anne Frank, Geçmiş ve Bugün).  Yönetmenliği Jacob Sedler tarafından yapılan filmin bir özelliği de Gazze’de İsrail-Hamas çatışması sırasında çekilmiş olması. 

Filmde Gazze dışında Yafo ve Ramallah’ta çekilen kereler de mevcut.  Söz konusu film, İran’da seyircilerin güvenliğini sağlamak açısından gizli gösterildi ve haberi basına yansıtılmadı.   

Öğrencilerin de rağbet ettiği film gösterimi sonunda filmin yönetmeni Sedler seyircilerle filmi tartıştı. Tartışma sonunda yönetmenin yanına gelen İranlı öğrencinin sözleri dikkat çekici idi: “Bize yeni bir şey öğrettiğiniz için size teşekkür ederiz. Umarım bir gün bu filmi tüm İran halkı seyredebilir.”