CHP’den Adalet Bakanı Bozdağ’a azınlıklara yönelik nefret söylemine hassasiyet çağrısı

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ile İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ´a bir mektup yollayarak bu son dönemlerde azınlıklara yönelik nefret söylemin sona erdirilmesi için "hassasiyet" çağrısı yaptı.

Toplum
18 Ağustos 2016 Perşembe

15 Temmuz darbe girişiminin ardından azınlıklara yönelik nefret söyleminde büyük bir artış görülmeye başlandığını belirten Altıok ve Doğan, Fethullah Gülen'in "Ermeni" olduğu iddiasıyla başlayan bu söylemlerin giderek tüm Hıristiyanları ve Yahudileri hedef almaya başladığına dikkat çekti.

Mektupta şu ifadeler yer buldu:

“FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen’in Ermeni olduğu iddiasıyla başlayan hedef göstermek giderek dozunu artırarak ayrışma ve ötekileştirme ile nefret söyleminden kendine görev biçen kimi kitlelerin vatandaşlarımızın bir kısmını tehdit ederek tehlikeli bir eylemlilik haline dönüştürmesine olanak sağlayan meşru bir zemine dönüştürülmektedir. Gülen’in Hıristiyan dünyasıyla ilişki içinde olduğu, Papa ile de görüştüğü ve Yahudi ritüellerine göre vaaz verdiği gibi iddialar, toplumdaki bu inanıştaki insanları tahkir etmesinin yanı sıra bu yurttaşlarımızın arasında –geçmiş acı deneyimlerinin de etkisiyle- endişeye yol açmaktadır.

 (…) Bugün tahkir edilen azınlıklar ve farklı toplum kesimleri darbe girişiminin ardından demokrasiye sahip çıkan ve darbelerin karşısında duran güçlü bir tavır sergilermişlerdir. Aynı zamanda kiliselerde ve sinagoglarda darbe girişimi sırasında yaşamını yitirenler için dua etmişlerdir. Bu duyarlılığı gösteren kişilere karşı geliştirilen bu söylemler toplumsal barışımızı zedeler hale gelmiştir.”

Selina Doğan ve Zeynep Altıok mektubu, Adalet Bakanı Bozdağ’dan beklentilerini dile getirerek sonlandırdı: “Farklı görüşleri savunan kişilerin cezaevlerine gönderildiği bir dönemde, toplumun bir kesimini aşağılayan ve tehdit eden bu söylemler için kanunun uygulanmasını beklemekteyiz.”

 

chp mektup

chp mektup 2