Abbas´tan İsrailli Arap liderlere Hamas’la arabuluculuk için çağrı

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrailli Arap liderlere seslenerek Hamas ve El Fetih arasında arabuluculuk yapmalarını istedikten sonra iki grubun anlaşmasından çıkacak her türlü tabloyu kabul edeceğini açıkladı.

Dünya
17 Ağustos 2016 Çarşamba

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Filistin Yönetimi Başkanı Abbas bu açıklamayı Cumartesi gecesi Ramallah’ta yapılan ve İsrail Parlamentosu’nun Arap milletvekilleri, Hadaş Partisi eski milletvekili Muhammed Barakei, İsrailli Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi üyeleri, belediye liderleri, akademisyenler ve işadamlarının da katıldığı bir toplantıda yaptı.

İsrail Radyosu haberinde, bir katılımcının sözlerine yer vererek, Abbas’ın toplantıya katılanlara El Fetih ve Hamas arasında arabuluculuk yapmaları konusunda yetki verdiği bilgisini paylaştı. Abbas’ın toplantıda ayrıca, “Her İsrailliye ulaşmalı ve her birine barışı ne denli istediğimizi göstermeliyiz” dediği de bildirildi.

Abbas’ın geçmişte Fransa’nın barış girişimi hareketine açıkça destek verdiği ve bu girişimle yılsonunda yapılması planlanan uluslararası konferansı onayladığı bilinmekteydi. Abbas pazar günü de bir açıklama yaparak neden Fransa’nın hareketine destek verdiğine ve bu hareketi neden Mısır’ın öncü olduğu barış girişimine tercih ettiğini açıkladı.

Mısır liderliğinde bir araya gelecek Netanyahu, Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Ürdün Kralı Abdullah’ın katılmaları beklenen zirve geçtiğimiz ay Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri’nin Kudüs’ü ziyareti sırasında şekillenmiş fakat o günden beri bu konuda bir gelişme yaşanmamıştı.

Arap dünyasının liderlerinin İsrail-Filistin barış görüşmeleri zirvesinde hazır bulunmasını istememe sebebi olarak Abbas, Filistin sorunu çözülmeden önce İsrail’in diğer Arap ülkeleriyle ilişkilerinin normalleşmesine karşı olmasını gösterdi.

Abbas İsrailli Arap liderleriyle yaptığı toplantıda, daha önce yapılmış anlaşmaları onurlandırdığı takdirde İsrail Başbakanı Netanyahu ile, aracılar olmaksızın, anlaşma masasına oturmaya hazır olduğunu da söyledi.

Abbas, ısrarla Netanyahu ile görüşmelere başlamak için ön koşullar listeleyerek, başta Oslo Anlaşması’ndan önce tutuklanan Filistinli mahkumların serbest bırakılmaları olmak üzere yerleşim inşaatlarının durdurulması ve İsrail’in 1967 yılı öncesindeki sınırlarına dönmeyi göze alarak masaya oturmayı kabul etmesi gibi isteklerde bulunmuştu.

Netanyahu pek çok kereler Abbas ile hiçbir ön şart olmaksızın, her yerde ve herhangi bir zamanda bir araya gelmeye ve görüşmeye hazır olduğunu açıklamıştı.