Hıristiyanlar Mısır’da eşitlik istiyor

İkinci sınıf vatandaş muamelesi gördüklerini iddia eden Mısırlı Hristiyanlar Kahire’de protesto gösterisi düzenledi.

Dünya
17 Ağustos 2016 Çarşamba

Kahire’deki adliye binasının önünde eylem düzenleyen bir grup Mısırlı Hıristiyan, Müslümanlarla eşit haklara sahip olduklarını ve eşit muamele görmek istediklerini ifade etti. Eylemcilerden Michael Armanious, “Ben her şeyden önce bir Mısır vatandaşıyım. Biz de vergi veriyoruz, askere gidiyoruz, Mısır’daki herkesle benzer ekonomik problemleri yaşıyoruz. Neden daha az hakka sahip olalım?” diye konuştu. Toplanan kalabalık yaklaşık bir saat sonra polis tarafından dağıtıldı.

91 milyonluk nüfusa sahip Mısır’ın yüzde 10’unu oluşturan Hıristiyanlar, 2013 yılında meydana gelen darbede Abdülfettah el-Sisi’nin tarafında olmuşlardı. Buna rağmen bir grup Hıristiyan son dönemlerde verilen sözlere rağmen durumlarının düzelmediği yönünde endişelerini dile getirdi.

Ülkede inançlar arası ilişkiler, özellikle kırsal bölgelerde farklı inanç grupları arasında gerilime neden oluyor. Kiliselerinin inşası ya da karışık evlilikler gibi konular başta gelen sorunlar arasında. Sıklıkla Hıristiyanların aleyhine karar verilen ve şiddetle sonuçlanan davalar genellikle, Müslümanlardan oluşan bir yaşlılar heyeti sayesinde çözülmeye çalışılıyor.

Pazar günü protesto yapan Hıristiyanlar bu tarz davaların mahkemeye taşınması konusunda ısrarcılar.