Obama yönetimi ‘Tanrı’yı inkar suçu’nu son kez eleştirdi

Kasım ayında yerini yeni başkana bırakacak Barack Obama, yönetimde olarak hazırlattığı son Dünyada Dini Özgürlükler raporunda İslam ülkelerini eleştirdi.

Dünya
15 Ağustos 2016 Pazartesi

2015 yılına ilişkin rapor geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı.

Raporda birçok İslam ülkesinde suç sayılan,  hapis, hatta  bazı hallerde ölüm cezası ile bile cezalandırılan ‘Tanrı’yı inkar suçu’ eleştirildi.  Rapor geçtiğimiz sene Kur’an’ı yaktığı iddia edilen Farkhunda Malikzada’nın Kabil’de taşlanarak öldürülmesini anlatan cümleler ile başlıyor.   Raporda Afgan laik güvenlik güçlerinin kızın katillerini son drece hızlı bir şekilde adaletin önüne çıkarmasına da dikkat çekiliyor ve değişimin mümkün olduğu belirtiliyor.

Raporda şu ifadeler yer alıyor: “Birçok İslami toplumda maalesef  bir insanın Tanrı’yı inkar etmesi veya İslam dinini terk etmesi dolayısı ile ceza, hatta ölüm cezası alması, halen kabul görüyor. Hatta söz konusu suç sayılan bu davranışlar yerel kanunlarda bile yer alıyor.  Bu tip kanunlar hem tüm medeni dünyanın kabul ettiği insan haklarına tezat oluşturmakta hem de yerel halkın; taşlanarak öldürülen kız vakası gibi şiddete meyil etmesine neden olmaktadır.”

Rapor Özellikle Afganistan, Moritanya, Suudi Arabistan, Sudan ve Pakistan’ı insanlık ile bağdaşmayan kanunları için eleştiriyor.