İranlı bilim adamı idam edildi

Pazar günü İran, ülkenin nükleer programını ABD istihbaratına veren İranlı bir nükleer bilim adamını idam ettiğini kabul etti.

Dünya
10 Ağustos 2016 Çarşamba

 İran adına IRNA haber ajansına konuşan avukat  Mohseni Ejehi, söz konusu bilim adamı Shahram Amiri’nin ABD’ye ajanlık yaptığını, daha sonra ülkesine dönmeden önceki dönemde ortadan kaybolduğunu açıkladı. Ejehi ölüm cezasının nerede ve ne zaman gerçekleştirildiğini bildiğini, Amiri’nin ilk ölüm cezasının kendisinin de avukat olarak katıldığı bir davada, temyizden döndüğünü sözlerine ekledi. Ejehi, “Amiri düşmana ülkemizle ilgili hayati bilgileri sızdırdı,” dedi.

İran Savunma Bakanlığı’na bağlı bir üniversitede çalışan Amiri’nin 2009 yılında Suudi Arabistan’a Hacca gittiği dönemde ortadan kaybolduğunu ancak bir yıl sonra ABD tarafından çekilmiş videolarda ortaya çıktığı açıklandı. Amiri’nin daha sonra Washington’daki Pakistan Büyükelçiliğine başvurarak İran’a dönmek istediği ve bu yolla Tahran’a gittiği belirlendi.

Kendisiyle yapılan röportajlarda Amiri kaçırıldığını, Suudi ve Amerikalı ajanlar tarafından zorla alıkoyulduğunu söylerken ABD’li yetkililer Amiri’nin İran nükleer programı ile ilgili verdiği bilgiler karşılığında milyonlarca dolar aldığını açıkladı.

Ülkesinin uranyum zenginleştirme programına yaptırımların kaldırılması karşılığında sınırlama getirmesinin ardından Amiri’nin resmi hiçbir suçlama olmaksızın idam edildiği iddia ediliyor.