Biz de mitingdeydik

Anadolu Ajansı´na göre yaklaşık beş milyon kişinin katıldığı Demokrasi ve Şehitler Mitingi´nde Türk Musevi Cemaati en yüksek düzeyde temsil edildi.

Toplum
10 Ağustos 2016 Çarşamba

Türk Musevi Cemaati Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh başta olmak üzere Türk Yahudileri de kalabalık bir katılımla, Yenikapı miting alanındaydılar. Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas ve bazı Şalom yazarlarının da bulunduğu miting sırasında sosyal medyada renkli kareler paylaşıldı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan ve ‘Demokrasi Nöbeti’ olarak adlandırılan darbe karşıtı gösterilerin en büyüğü Pazar günü İstanbul Yenikapı’da düzenlendi.

Mitinge, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da katıldı. HDP ise davet edilmedi.

Mitingde şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Mitinge katılanlara kürsüden anonslarla, Türk bayrağı dışında başka bayrak açmamaları, döviz ve flama taşımamaları uyarısında bulunuldu.

Kürsüde ilk konuşmayı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Haçlı emellerinin taşıyıcılığını yapan FETÖ, Türkiye’nin kalbine nişan aldı. Türkiye tek yürek olduğunu göstermiştir. Ayrımız, gayrımız yoktur. Müştereklerimiz, farklılıklarımızdan daha çoktur. Birliğimizi kıskançlıkla kararlılıkla korumalıyız. Kutuplaşma ve cepheleşmeleri bıçak gibi kesmeliyiz” dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da “15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz’da artık yeni bir Türkiye vardır. Eğer biz bu gücü, bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir ülkeyi bırakmış olacağız” yorumunu yaptı.

Konuşmasında birliğe vurgu yapan Başbakan Binali Yıldırım, “Beraber olursak aşamayacağımız hiçbir engel yok. Birlikte olursak, birlikte Türkiye olursak çözemeyeceğimiz hiçbir sorunumuz yok. İşte bugün buradaki tarihi birlikteliği gözümüz gibi koruyacağız. İntikam duygusuyla değil, adaletle, hukukla hareket edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise “Tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak her kökenden insanıyla dünyayı kendine hayran bırakan tüm vatandaşlarımızın gazası mübarek olsun” diyerek seslendi meydanı dolduran milyonlara…

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, TBMM Başkanı İsmail Kahraman da konuşma yapanlar arasındaydı.

Yenikapı’da düzenlenen mitingde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 15 bin polis ve 15 bin sivil polis görev aldı. Güvenlik önlemleri kapsamında iki helikopter de görevlendirildi. Deniz Kuvvetlerine bağlı savaş gemileri Yenikapı açıklarında yer aldı. Polisin trafiğe kapattığı caddelerden yürüyerek gelen vatandaşlar, güvenlik kontrol noktasına kurulan metal detektörleri ve x-ray cihazlarıyla arandıktan sonra miting alanına alındı. Ulaşım için yedi bin otobüs, on vapur tahsis edildi. Alanda 728 sağlık personeli, 100 ambulans, bir deniz ambulansı, 20 itfaiye aracı hazır bulundu.

 Resimler için linke tıklayın.

Video: Henri Çiprut ile TRT World söyleşisi