Binlerce Yahudi’yi kurtaran Wallenberg´i Sovyetler infaz etmiş

Moskova’da yıllar sonra bulunan Sovyet dönemine ait KGB eski direktörünün günlükleri, Holokost yıllarında binlerce Yahudi’yi kurtaran İsveçli diplomat Raoul Wallenberg’in idam edildiğini ortaya çıkardı.

Dünya
9 Ağustos 2016 Salı

Wallenberg, Budapeşte’de savaş yıllarında görevli iken Yahudilere İsveç pasaportu vererek Naziler tarafından tutuklanmalarına engel olmuştu. 

Söz konusu tarihi günlük Moskova’da KGB eski Direktörü Ivan A. Serov’un torununun dedesinin evini renovasyonu sırasında,  dört yıl önce ortaya çıkmış. The New York Times gazetesinde geçtiğimiz pazar çıkan habere göre, resmen şimdi duyurulmuş.

İki duvar arasına gizlenmiş günlüklerde Serov, 1954 ile 1958 arasında şahit olduğu olayları ve görevlerinden bazılarını anlatıyor.  Serov günlüğünde İsveçli diplomat için  “Hiç şüphem yok ki Wallenberg 1947’de infaz edildi” şeklinde yazmış.

Günlüklerde infaz edilen birçok kişinin cesedinin yakıldığı konusunda da bilgiler var.  Wallenberg 1945 yılında Budapeşte’ye giren Sovyet Kızıl Ordusu tarafından tutuklanmış ve daha sonra kendisinden bir haber alınamamıştı.

Wallenberg’in anne ve babası oğullarının kayıp olmasından ve bulunamamasından dolayı 1979 yılında intihar etmişti.

Komünizmin sona ermesi sonrası, İsveç ve Rusya’nın işbirliği ile   1991’den 2000 yılana dek yapılan araştırmalardan da  Wallenberg’in kaderi hakkında bir sonuç çıkmamış, Sovyet dönemine ait birçok belgenin yok edildiği anlaşılmıştı.