400 milyon dolar rüşvet mi, değil mi tartışması

İran ile nükleer anlaşma sonrası ABD’nin Tahran’a gönderdiği para seçimlerde tartışma konusu oldu.

Dünya
5 Ağustos 2016 Cuma

ABD’de seçim kampanyası tartışmalarına İran’a uçakla gönderilen 400 milyon dolar nakit para da dahil oldu. Cumhuriyetçi kanattan bazıları bu parayı İran’a verilen bir rüşvet olarak yorumlarken, Başkan Barack Obama paranın kanuni olduğunu söyledi.

Başkan CNN’den naklen yayınlanan konuşmasında, söz konusu paranın 1980’lerde İran ile ilişkiler krize girince dondurulan bir fon olduğunu nükleer anlaşma sonrası ödemenin gerçekleştiğini belirtti.

Obama  konuşmasında ABD’nin hiçbir koşulda rüşvet ile pazarlık yapmayacağının altını çizdi.

Obama açıklamasında yıllar içinde dondurulmuş fonlar dolayısı ile İran’ın uluslararası mahkemelerde hak iddia edebileceğini, ABD aleyhine herhangi bir mahkeme kararı alınmasına karşı bu yıl başında paranın ödendiğini belirtti.

Ocak ayında ABD basınında çıkan haberlerde paranın İran ile yapılan nükleer anlaşmada bir şart olarak ödendiği yazılmıştı.

İran anlaşmasına karşı olan Cumhuriyetçi siyasiler de paranın ocak ayında İran’da tutuklu olan beş Amerikalının serbest kalması için verildiğini iddia etmişti.

İddiayı yapanlar arasında Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump ve Temsilciler Meclisi Sözcüsü ve Wisconsin Temsilcisi Cumhuriyetçi Paul Ryan da bulunuyor.