Hamas, Suudilerin İsrail ile ‘normalleşme’ ziyaretlerinden rahatsız

Suudi temsilcilerden oluşan bir heyetin Kudüs’e giderek İsrailli yetkililer ve Knesset üyeleri ile yaptıkları görüşmelerin ardından Hamas, Suudi devletinden İsrail ile ‘normalleşme’ görüşmelerinden kaçınmalarını istedi.

Dünya
1 Ağustos 2016 Pazartesi

Geçtiğimiz haftaki ziyaret emekli generali Enver Eşki’nin liderliğinde Suudi akademik ve iş dünyasından seçilmiş temsilcilerle gerçekleşti; Suudi liderliğinde oluşturulan barış planı masaya yatırılmıştı. Bu plana göre İsrail’in Filistinlilerle yapacağı anlaşmanın tamamlanmasından sonra 57 Arap ve Müslüman ülke İsrail ile bağlarını normalleştirecekler.

Gaza’de yönetimi elinde bulunduran Hamas, web sitesinde Suudi Arabistan’a ‘İsrail ile normalleşme ziyaretlerini önlemesini çünkü İsrail’in bu normalleşme girişimlerini Filistinlilerin haklarını zayıflatmak ve Müslüman devletin, düşünce ve kültür anlamında, içine sızmak amaçlı kullandığını’ belirtti.

Hamas sitesinde ayrıca, eski generalin Kudüs’e yaptığı ziyaret sonucu Suudi Arabistan’da büyüyen kızgınlığı da takdir ettiğini belirtti.

Eşki, Kudüs’te Dışişleri Bakanlığı Direktörü Dore Gold, Yerleşimler Koordinatörü Tümgeneral Yoav Mordechai ve muhalefetten bazı meclis üyeleriyle görüştü. Gold ve Mordechai ile yapılan görüşmeler İsrail Devletinin resmi binalarında değil, King David Otelinde gerçekleşti. 

Çarşamba günü, Suudi gazetesi olan Al-Hayat, ismini vermediği bir Suudi dışişleri sorumlusunun bu görüşmelerin ‘Suudi devletinin görüşlerini temsil etmediğini’ söylediğini yazdı.

Suudi Arabistan ve İsrail’in resmi bir ilişkisi bulunmuyor. Suudi Krallık vatandaşlarının İsrail’i ziyaret etmesine izin vermediği gibi İsraillilere de giriş vizesi vermez. Bu nedenle Eşki ile akademisyen ve iş adamlarından oluşan heyetinin İsrail ziyaretlerinin Suudi hükümetinin onayı dahilinde gerçekleştiği tahmin ediliyor.