Rusya’daki sinagogdan Pokemon avcılarına ödül

Holokost gibi hassas konularla ilgili kurumlar, ciddiyeti bozmamak adına birbiri ardına mekanlarında Pokemon Go oynanmasını yasaklarken St. Petersburg’daki bir sinagog şaşırtan bir yaklaşımla Pokemon yakalayanları şarapla ödüllendiriyor.

Kültür
3 Ağustos 2016 Çarşamba

Pokemon Go çılgınlığı şiddetlendikçe, bazı resmi kurumlar binalarında Pokemon Go oynanmasını yasaklamaya başladı. Yahudi tarihinin en karanlık dönemi olan Holokost ile bağlantılı olanlar başı çeken kuruluşlar arasında.

Polonya’daki Auschwitz-Birkenau Anıtı ve Devlet Müzesi Pokemon Go’yu yasaklayanlardan biri. Washington DC’de bulunan ABD Holokost Müzesi de hayatını kaybedenleri saygıyla anmak adına ziyaretçilerinden oyunu oynamamalarını rica etti.

Rusya’da bir Yahudi kuruluşu ise oyuna tamamen zıt bir açıdan yaklaştı. St. Petersburg’daki Grand Choral Sinagogu içinde ve çevresinde Pokemon yakalayanları bir şişe kaşer şarapla ödüllendiriyor. İlk kazanan Daniel Gurevich, hayatında ikinci kez St. Petersburg’un bu sinagogunu ziyaret ettiğini söylüyor. Grand Choral Sinagogunu, komünistler 1930’da kapatmış, 2. Dünya Savaşı’nda Naziler harap etmişti. 1940’ta yeniden inşa edilen sinagog, Sovyetler Birliği tarafından yalnızca vatandaşlarına sahip olmadıkları ibadet haklarını hatırlatırcasına göz boyamak için açılmıştı.

Gurevich, sinagoga gelme sebebinin sinagogun Facebook’ta yaptığı duyuru olduğunu söyledi. “Sinagogun yakınlarındaydım, haberlere bakmak için Facebook’a girdiğimde sinagogun gelip Pokemon yakalamam için beni davet ettiğini gördüm. Hemen gidip bir tane yakaladım. Sinagogumuzun trendleri takip ediyor olması harika,” diye konuştu.

Sinagogun sözcülerinden biri sinagogda Pokemon Go oynanmasının teşvik edilmesini Yahudi gelenekleriyle ilişkilendirdi. “Sinagoglar tapınak değildir. Eğlenmenin serbest olduğu bir buluşma noktasıdır, örneklerini Purim partileri ve çocukların oynadıkları oyunlarda görüyoruz. Gençlerimizin sinagogu sıkıcı değil çağdaş ve ilerici bir yer olarak görmesini istiyoruz” dedi.

St. Petersburg’daki sinagog, gerçekten de bir ibadethane olduğu kadar Yahudiler için bir buluşma noktası. 1888’de tamamlanan sinagog, Avrupa’nın en büyüklerinden biri. Sinagogun kaşer yemekhanesinde Wi-Fi mevcut. Gençler sık sık sinagogu bilgisayarlarında çalışmak, kültürel aktivitelere katılmak ve toplumun üyeleriyle yapılan soru-cevap oturumlarını dinlemek için ziyaret ediyor.