İsrail’de hükümet ırkçılığa savaş açtı

İsrail, geçtiğimiz yıl gündeme gelen Etiyopya kökenli vatandaşlara yapılan ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı hükümet nezdinde savaş açtı.

Dünya
3 Ağustos 2016 Çarşamba

  İsrail Başbakanı Netanyahu, Adalet Bakanlığı’nın sunduğu Etiyopya kökenli vatandaşlara yönelik ırkçılık ve bunların engellenmesi için öneriler içeren raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizde ırkçılığı hoş görmeye niyetimiz yoktur. İnsanların tenlerinin rengine göre ayrılmasını reddediyorum” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Adalet Bakanlığı Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Ami Palmor’un Pazar günü kendisine sunduğu Etiyopya kökenli İsrail vatandaşlarına yönelik ırkçılık hareketleri ve bunların engellenmesi için öneriler içeren raporuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizde ırkçılığı hoş görmeye niyetimiz yoktur. İnsanların tenlerinin rengine göre ayrılmasını reddediyorum, bu korkunç” dedi.

170 sayfalık raporda Etiyopya kökenli İsraillilerin her gün maruz kaldıkları ırkçı hareketlerden bahsediliyor ve bununla savaşmak için tüm bakanlıkların uygulamaya geçirmeleri tavsiye edilen 53 öneri listeleniyor.

Raporun, 2015 yılı Mayıs ayında tüm ülkede Etiyopyalı İsraillilerin ırkçılığı protesto gösterilerinin ardından kurulan ve tüm bakanlıkların destek verdiği özel bir komite tarafından hazırlandığı bildirildi. Diğer yandan Başbakan da, kendisi ve tüm komitenin bu süreçte tüyler ürpertici ve kalplerini parçalayan ırkçılık ve ayrımcılık hikayeleri duyduklarını da dile getirdi. Netanyahu, “Bu konuyla ilgili alacağımız önlemleri hikayeleri duymadan önce de belirlemiştik. Fakat şimdi, karar verme mekanizmamızın bir parçası olan bu rapor da elimizdeyken daha ileri düzeyde önlemler alacağız. Bunu gururla söylüyorum, bu önlemleri uygulamaya geçirme konusunda kararlı ve ırkçılığı hayatımızdan silmeye niyetli kadın ve erkekler bizimle birlikte. Irkçı hareketler ne ülkemize, ne vatandaşlarımıza ne de insanımıza yakışmaz” diye konuştu.

Raporu oluşturan komitenin pek çok uzman ve Etiyopyalı İsrailliler topluluğunun ileri geleniyle görüşerek, rahatsızlıklarını dinledikten sonra rapordaki öneri listesini oluşturdukları da bildirildi.

Komitenin başındaki Palmor, “Araştırmalarımız süresince sık sık Etiyopya kökenli vatandaşlarımızın yüzlerimize tuttuğu aynaya bakmak ve kendimizle yüzleşmek zorunda kaldık. Pek çok açıdan adeta göze görünmüyormuş gibi davranılan fakat koyu deri renkleri nedeniyle de bir o kadar dikkat çeken bir azınlık olarak vatandaşlarımızın maruz kaldıkları soğuk gerçekle yüzleştik” dedi.

Raporda, Etiyopya kökenli İsrail vatandaşlarının maruz kaldıkları ırkçılık ve ayrımcılık olaylarından, kan bağışlarının kabul edilmemesinden doğum yaptıklarında ayrı odalara yerleştirilmelerine, okul ve iş yerlerine kabul edilmemelerine dek detaylı bahsedilerek etnik ayrımcılık ve dinen tanınmamalarından örnekler veriliyor. Raporda ayrıca ayaklanma ve gösterileri tetikleyen polis şiddetinden de ayrıntılı şekilde bahsediliyor.

Komitenin önerilerinin en temel olanları da, Adalet Bakanlığı içerisinde ırkçılık olaylarına özel bir bölüm oluşturulması ve diğer tüm bakanlıklara da ırkçılıkla ilgilenen özel bir görevli atanması olarak gösteriliyor.