Amerikalı Müslüman şehit babası: “Trump fedakârlığın anlamını bilmiyor”

Irak Savaşı’nda şehit olan Amerikalı Müslüman askerin babasından Donald Trump’a eleştiri: “Sen hayatında hiçbir şeyi ve kimseyi feda etmedin”

Dünya
2 Ağustos 2016 Salı

 

Amerikalı Müslüman şehit babası Khizr Khan, Ulusal Demokratik Kongre’de, Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump’ın ABD’ye Müslüman alınımını yasaklayacağı gibi ırkçı söylemlerini eleştirdi. Kongre 25-28 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Khizr Khan’ın oğlu Humayun Khan, 2004 yılında Irak’ta savaşırken şehit olmuştu. Khizr Khan, Trump’ın Müslüman yasağının oğlu ve benzerlerinin ABD ordusunda görev yapmalarını engelleyeceğini, geçmişte verdikleri uğraşlara gerçek bir saygısızlık olacağını belirtti.

Khan, konuşmasında Trump’a “Hiç Arlington Mezarlığına ziyaret ettin mi?” diye sordu. “Amerika için savaşan şehitlerin mezarlarına bir bak. Tüm ırklardan, dinlerden, etnik kökenlerden insanların ABD için kendilerini feda etmiş olduğunu göreceksin. Sen hayatında hiçbir şeyi ve kimseyi feda etmedin” dedi.

Donald Trump’ın bu sözlere yanıtı gecikmedi. Trump, “O konuşmayı kim yazdı? Hillary mi yazdırdı? Ben çok fedakârlık yaptım. Çok çalışıyorum. On binlerce iş olanağı yarattım, inanılmaz inşaatlar gerçekleştirdim. Bayağı bir şey yaptım” diye cevap verdi.

Trump’ın Khan’a yanıtı bununla kalmadı. Khizr Khan konuşurken eşi de podyumda yanındaydı. Trump eşinin sessiz kalışını sorguladı. “Karısına bakın, orada öylece duruyordu. Söyleyecek hiçbir şeyi yoktu. Belki de, büyük ihtimalle, konuşmasına izin verilmemişti” diyerek, gerginliği ve ırkçı yaklaşımını daha üst bir seviyeye taşıdı.

Harvard Hukuk mezunu Khizr Khan’ın eşi Ghazala Khan, Washington  Post Gazetesi’nde yayınlanan makalesinde Donald Trump’ın iddialarına cevap verdi. “Donald Trump konuşma hakkım olmama ihtimalini öne sürdü. Böyle bir şey yok” diye yazdı. “İslam’la ilgili yaptığı tüm yorumlarda cehaletini sergiliyor. İslam ve Kur’an hakkında bilgisi olsa teröristler hakkında fikri değişir. Terör İslam’dan farklı bir din.”