İsrail Su İdaresi Başkanı: Su krizini çözdük

İsrail Su İdaresi’nin müdürü Alex Kushnir, İsrail’in su endüstrisi yönetiminde dünya lideri olduğunu belirtti.

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
20 Temmuz 2016 Çarşamba

Ağustos ayında beş yıllık görev süresini sonlandıracak olan Su İdaresi Müdürü Alex Kushnir, “Milleti su sorunlarından kurtardık. Birkaç yıl öncesine kadar İsrail’de su krizi vardı, fakat bugün krizin üstesinden nasıl gelebildiğimizi öğrenmeye ve pazarı bizim yaptığımız gibi yönetmeye gelen bir OECD temsilcim var. Dünya Bankası sürekli olarak bunu nasıl yapabildiğimizi soruyor,” dedi.

İsrail pazarı 8 milyon insan, 14.000 çiftlik ve 1.000’den fazla endüstriyel tesisle yılda 2,2 milyar metreküp su tüketiyor. İsrail’in su ve atık su ihtiyaçları faaliyet giderleri, geliştirme ve tuzdan arındırılmış su tedariki dahil olmak üzere yılda 10 milyar NIS tutarında.

Pazar, çok sayıda tedarikçi, 56 şirket, 1.000’den fazla yerel tedarikçi ve düzinelerce yerel makam tarafından yönetiliyor.

Kushnir, İsrail’in son 100 yılın en şiddetli kuraklık olaylarından birkaçıyla baş etmek zorunda kaldığı, fakat “doğru su sektörü yönetimi sayesinde” sorunu başarıyla atlattığı 2013-2014 dönemini hatırlıyor. Kushnir’in iddiası şu: “İsrail su endüstrisi yönetiminde lider olmasa bile, dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığı düşünülüyor.”

“Tarife büyük ölçüde düşürülebilir”

Su İdaresi’nin Müdürü, düzenlemekte olduğu sektörü övmeye doğal bir ilgi duyuyor olabilir, fakat İsrail su endüstrisi gerçekten dünya çapında alkış topluyor.

“Suya Dokunma: İsrail’in Suya Aç Bir Dünyaya Karşı Çözümü”nü yayımlayan Amerikalı Yahudi işadamı, Seth Siegel ile yapılan ve geçen ekimde yayımlanan bir ‘Globes’ röportajında ülkenin küçük bir çöl ülkesinden uzmanların ‘dünyanın önde gelen su gücü’ diye adlandırdığı bir ülkeye dönüşebildiğini belirtti.

Siegel, İsrail’in başarmak için çok çalıştığı, dünyanın en iyi ve en gelişmiş su yönetim sistemine sahip olduğunu iddia etti. Atık suyu arıtıp yeniden kazanıyor, denizi ve tuzlu suyu tuzundan arındırıyor, sel suyundan faydalanıyor, nüfusuna doğru tüketimi öğretiyor, endüstri ve tarımda su kullanımını düzene sokuyor ve su kaçaklarını bulmaya yatırım yapıyor.

Kushnir, İsrail’in başarılarından birinin de endüstriyel su üretimi ve atık suyun geri kazanımı ve yeniden kullanımı olduğunu söylüyor. Bu, ülkenin sınırlı doğal su kaynaklarını azaltmaktan kaçınmasını sağlıyor. İsrail’in son beş yılda 4,5 milyar metreküp su ürettiğini ifade ediyor. Bahsettiği bir diğer önemli başarı da yurtiçi tüketimden yapılan önemli tasarruf. Birkaç yıl öncesine kadar ortalama tüketim yılda 102 metreküp iken tasarrufla yılda 87 metreküpe düştü.

Su İdaresi’nin müdürü şunu ileri sürüyor: “Başardığımız tasarruf, büyük bir tuz giderme tesisinin yıllık üretimine eşit hacimde suyu tuzdan arındırma ihtiyacını erteliyor.” Kushnir’in söylediğine göre, son üç yılda su tarifesi yüzde18 oranında düştü ve hala büyük ölçüde düşürülebilir.

Kushnir, tarifeler hazineye aktarılmak yerine su sektörünü daha etkin hale getirmek için tekrar su sektörüne yatırılsaydı “yurtiçi tüketime ait su tarifesinin yüzde14,5 oranında düşeceğini” ileri sürüyor.

Kaynak: Globes