Kaymaklı lokum

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
30 Aralık 2015 Çarşamba

Bir süre önce dolmuşla Eminönü’ne oradan da toptancıların bulunduğu Marputçular’a doğru gittim. Epeydir buralara uğramamıştım. Mısır Çarşısının çehresi tamamen değişmiş. Sıra sıra baharatçılar gitmiş, yerlerini turistik eşya satan dükkânlar almış. Hasır sandıklardan eser kalmamış. Ana kapıdan girip dümdüz ilerleyerek, dar geçitten dışarı çıktım. Sabuncu Han Caddesinden yukarı doğru yürümeye başladım. Biraz şaşkın, biraz da üzgün yoluma devam ettim. Züccaciyeciler, emaye tas/leğen satan dükkânlar, kırtasiyeciler kapanmış; tek bir tanıdık sima yok. Bunların yerine kaleminden oyuncağına, şemsiyeden saate varana dek bilumum ucuz malların satıldığı bir Çin Mahallesi oluşmuş. Eskiden gezine gezine çıktığım yolu bu kez mümkün olduğunca çabuk kat ettim.

Marputçular’a vardığımda, gideceğim yer belliydi. Dükkâna girdim. Adet üzere ikram edilen çayı içtim. Listemdekileri toparladım ve çıktım. Dönüşte farklı bir yönden gitmeyi tercih ettim. Merak ve özlem birbirine karıştı. Çok bildik bir yer olan Vasıf Çınar Caddesi boyunca yürüdüm. Orada da aynı manzara. Dükkânların çoğu değişmiş, yerlerine şehir merkezinde bulunan giyim, ayakkabı gibi markaların birer şubesi açılmış.

Özetle, değişim çağımızın bir parçası. Ama ne yazık ki, kentin binaları, satıcısı, alıcısı ile ünlü olan bu bölge özgünlüğünü tümüyle yitirmiş. Değişim daha iyiye doğru yön aldığında başarılı olur. Tarihi dokuyu yok edip çirkinleştirerek değil…

O gün yürüdüğüm onca yolda, Hacı Bekir’i hâlâ aynı yerde görmek çok sevindiriciydi. Kaymaklı lokum ve akide şekeri hâlâ ağızda eriyor.

***

Yılbaşı öncesi kutlamaları ayrı bir gelenek halini aldı. Son bir hafta içerisinde bir bayanı gündüz vakti olağandan daha bakımlı görsem mutlaka o gece bir kutlamaya gidiyordur.

Gençler iş çıkışına göre ayarlanırken, daha ileri yaşta olanlar 18:00-21:00 arasını tercih ediyorlar. Daha doğrusu eğlenmek için fırsat aranıyor adeta. Yılsonu kutlamaları, iş çevreleri, okul arkadaşları; dernek üyeleri ve daha birçok gruplar arasında gerçekleşiyor. Bütün indirimlere rağmen, piyasa durgun. Ama yemek sektörü her daim canlı.

Meteoroloji 31 Aralık’ta kar yağacağını öngörüyor.

Her bakımdan bembeyaz bir Miladi yıla girmek ayrı bir güzellik.

Gönlünüz ferah, sağlığınız yerinde olsun.