Shmuel Barzilai sesi ve şarkılarıyla herkesi büyüledi

14 Nisan Salı akşamı Neve Şalom Sinagogu, uluslararası üne sahip, Avusturya’nın Baş Kantoru Shmuel Barzilai’a kapılarını açtı. Mekânda unutulmaz bir konsere imza atan Barzilai, dinleyenleri etkiledi

Elda SASUN Toplum
22 Nisan 2015 Çarşamba

Elda Sasun


Macaristan asıllı Rav Barzilai, Kudüs doğumlu olup, 23 yıldır Avusturya’daki en büyük sinagogun  baş hazanı. Ayrıca Viyana’da Hıristiyan bir çocuk korosuyla birlikte söyleyen ilk Yahudi hazan. Ülkemize Neve Şalom ve Aşkenaz Sinagogu Vakfı ile Avusturya Kültür Ataşesi Doris Danler yönetimindeki Avusturya Kültür Ofisi tarafından davet edildi.

İki saate yakın süren konserde cemaatimiz ileri gelenleri dışında Avusturya Büyükelçisi Dr. Klaus Wölfer, Avusturya Başkonsolosu Christine Wendi, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Shai Kohen, Avusturya Lisesi Müdürü Paul Steiner, Macar Başkonsolosu Balazs Hendrich ve eşi, Cemaat Onursal Başkanı Bensiyon Pinto ve eşi, Gazeteci-Yazar Karl Pfeifer ve eşi de hazır bulundu. Konsere ayrıca İzzet Bana yönetiminde Ulus Musevi Lisesi Çocuk Korosu da şarkılarıyla katıldı.

İlk şarkı bir düğün melodisiydi. Damat ve gelini anlatan ‘Simha ve Sason’u seslendiren Shmuel Barzilai, görkemli sesiyle daha ilk andan dinleyenleri büyüledi.

Beş bölümden oluşan programda kantoral ilahiler, hasidik ezgiler ve geleneksel Yidiş ve Ladino şarkıları vardı. Adeta  bir Broadway yıldızını andıran performansının yanı sıra eşsiz tenor sesi Neve Şalom’da yankılanırken kendisinden etkilenmemek mümkün değildi.

Barzilai, ‘Şükür bu güne kadar geldik’ duasını ve başta ‘My Yiddishe Mamme’ olmak üzere Yidiş ağırlıklı birkaç melodiyi seslendirdikten sonra, sahneye İzzet Bana yönetimindeki Estreyikas D’Estambol Korosu çıktı. Çocuklarla birlikte söylenilen ‘Avinu She Ba Shamaim / Göklerdeki Babanız, Atamız’ şarkısı yüreğimizi sıcacık duygularla doldurdu. Daha sonra kantorun bu konser için bestelediği ve koroya bizzat ithaf ettiği İbranice şarkı ‘Kadshenu’yu birlikte coşkuyla icra ettiler. Sadece bir saat prova yaparak seslendirdiği ‘Adios’ ve ‘El Paşaro’ şarkıları ile muhteşem tenor ve çocuklar yürekleri bir kez daha fethetti. Kol Dodi’nin yanı sıra, İsrailli sevilen şarkıcı Uzi Chitman’ın eseri ‘Adon Olam’ da ve Neomi Shemer’in ‘Yerushalayim Shel Zaav’ı da icra edilen eserler arasındaydı.

Bir konser ayakta alkışlanıp, yüzünüzde tebessüm, yüreğinizde neşe ve yoğun duygular yaşattıysa, daha ne isteyebilirsiniz ki… Bu kadar zengin bir repertuar sunan Barzilai, son olarak ‘O Sole De Mio’yu okurken müziği adeta gecenin bir mesajı gibiydi. Konser sonrasında kendisiyle sohbet etme fırsatını yakaladım. Aklıma ilk gelen soru soyadının nereden kaynaklandığı ile ilgiliydi.

Sefarad gibi görünen Barzilai soyadının altında asıl Aşkenaz soyadının aslen ‘demir’ anlamına gelen, yani Yidiş kökenli ‘Isen’ soyadının İbraniceye tercümesi ‘Barzel’den kaynaklandığını açıkladı. Seneler sonra bu demir gibi güçlü ses, Kudüs’ten Viyana’ya uzanmış, Şark-Avrupa, Sefarad- Aşkenaz kültürünü bize bu Tanrı evinde ilahiler ve dinsel opera dışında klasik İtalyancayı da sunmuştu. Biz de aslında İstanbul’da bu geniş yelpaze kültürünün bir parçası değil miyiz?

Shmuel Barzilai’ın İstanbul’da konser vermesine vesile olan Robert Schild’e ve fotoğraflarıyla katkıda bulunan Alberto Modiano’ya teşekkür ederiz.