Türk musikisinin unutulmaz sesleri ‘Keyf-i Meşk’ ile anılıyor

Keyfi-Meşk Musiki Topluluğu’ndan ‘Behiye Aksoy’a Saygı Konseri

Mois GABAY Sanat
28 Ocak 2015 Çarşamba

İçinizi farklı bir huzur kaplıyor onları dinlerken… Tıpkı gruplarına verdikleri isim gibi sanat icra edip Türk musikisini yaşatırken keyif alan, bu işe karşılık beklemeden gönül vermiş çok kültürlü bir birliktelik Keyf-i Meşk Musiki Topluluğu… Kurucu başkanı ise içimizden bir isim, Yusuf Danon 

2012 yılında Özden Çevik’in şefliğinde kurdukları grup, her geçen gün artan üye sayısıyla Türk musikisini canlı tutuyor.  21 Ocak Çarşamba akşamı, bu kez Türk Sanat Müziği’nin unutulmaz sesi Behiye Aksoy’a saygı için yaklaşık üç saat boyunca aralıksız, sanatçının parçalarını seslendirdiler. Hıncahınç dolmuş konser salonunda, genci yaşlısı şarkılara eşlik ederken, ünlü simaların konuk olduğu unutulmaz bir gece yaşattılar bizlere. Yaşı tutanlar hatırlasın, yaşıtlarım ise hayal kursun biraz… Hadi o zaman bir zamanların Maksim Gazinosu’ndan girelim içeri. Gazinomuz iftiharla takdim eder: Behiye Aksoy hanımefendinin o muazzam sesi ile ‘Bir Garip Yolcuyum Hayat Yolunda’…

Saat 19.30 sularında Şişli Kent Kültür Merkezi’nin salonu çoktan dolmuş, kimileri hazırlanan kokteylde sohbet ederken, sanatçılarımız da kuliste heyecanla beklemekteydi. Şişli Belediyesi’nin katkıları ve Radyo Alaturka’nın sponsorluğunda gerçekleşen gecenin sunuculuğunu Radyo Alaturka Yayın Yönetmeni Seçil Süslü üstlenmişti. Konser, Başkan Yusuf Danon yönetiminde hazırlanan ‘Behiye Aksoy’ belgesel filmi ile başladı. Salonda bulunan herkes bu filmi izlerken bir yandan eskiyi hatırlayıp diğer yandan da duygu dolu anlar yaşadılar. Bir zamanların unutulmaz sanatçısı Behiye Aksoy, 2001 yılında yakalandığı Alzheimer hastalığı sonucu yerleştiği Şişli Nezih Yaşlı Bakımevi’nde uzun süredir tedavi görmekteydi. Konser öncesi korodan bir ekip Behiye hanımefendiyi huzurevinde ziyarete gitmişlerdi. Ünlü sanatçı gittikçe ağırlaşan durumu nedeni ile yoğun bakımda tedavi görmekteydi. Her ne kadar yakalandığı hastalık pençesinde savaş verirken geçmişi anımsayamasa da, odasında ona kendi sesinden çalınan parçaları gözü yaşlı dinlemekteydi. Aksoy’un hemşiresi ve huzurevi müdürü de gecenin onur konukları arasındaydı. Sahne önünde altın yaldızlı çerçevedeki siyah beyaz fotoğrafından, sanki salonu dolduranları izlemekteydi ünlü sanatçı. Sahne dekorunda temsilen ünlü sanatçının fotoğrafı, bir gramofon ve berjer koltuk Seçil Süslü’nün sunumu için yerleştirilmişti. Süslü’nün, sanatçının yaşamı ve son durumu hakkında verdiği bilgilerden sonra Keyf-i Meşk Korosu gecenin ilk iki şarkısını solistlerle birlikte seslendirdi.

Şarkılar sonrası sözü alan Seçil Süslü, bu kez salonda bulunan ünlü isimleri tek tek konuklara takdim etti. Umut Akyürek, Mine Geçili, Nusret Yılmaz, Tuğçe Pala, Metin Milli, Semra Türel, Yaşar Özel, Nihal Arda, Aylin Şengün Taşçı, Pelin Uyanıker, Işıl Bay, Bertan Üsküdarlı, Ceyda Görk, Dursun Karaca, Semra Türel, Bülent Yetiş, Sinem Sevindik, Nihat İncekara, Devlet Devrim, Kıvanç Terzioğlu, Salim Dündar ve adı sayılamayan daha birçok sanata gönül vermiş konuk saygı gecesinde hazır bulundular. Gece boyunca misafirler kâh hüzünlenip kâh koro şefi Özden Çevik’in hayat dolu temposu ile coştular. Solist Yusuf Danon’un seslendirdiği ‘Bir Garip Yolcuyum Hayat Yolunda’, Birgül Mutlubaş tarafından icra edilen ‘Agora Meyhanesi’, Nesrin Balkan tarafından seslendirilen ‘İçim İçim Yanıyor Bu Gönlüm’ şarkılarına, salonda bulunan herkes bir ağızdan eşlik etti. Konserin ilk bölümü tüm koronun seslendirdiği ‘Oyun Bitti’ şarkısı ile son buldu.

Türk musikisine gönül vermiş bazı sanatseverler, doluluktan dolayı konseri bir köşeye sıkışarak ya da ayakta büyük bir keyifle dinlediler. Konserin ikinci bölümünde bu kez aşk ile meşk birleşmiş, Behiye Aksoy’un unutulmaz şarkılarında duygu doruğa ulaşmıştı. Oya Keskin’in solistliğinde seslendirilen ‘Gizli Aşk Bu Söyleyemem’, Gülsün Türkmendil’in sesinden ‘Kederli Günlerimde Arkadaş Oldun Bana’ ve Hayriye Dağalp’ın icrası ile ‘Bak Yeşil Yeşil’ şarkılarını dinledikçe konuklar, bu gecenin hiç bitmemesini umut eder olmuşlardı. Konserin son şarkıları potpuri eşliğinde sanatçının seslendirdiği en ünlü parçalardan seçilmişti. Kıskanırım Seni Ben, Bülbülün Çilesi Yanmakmış Güle, Sevemez Kimse Seni Benim Sevdiğim Kadar ve daha birçok eser hep bir ağızdan solistlerle birlikte seslendirildi. Son şarkıdan evvel koro şefi Özden Çevik de bir sürpriz yaparak hem sunucu Seçil Süsler ile dans etti hem de iki parça seslendirdi. Konserin son şarkısı ise salonda bulunan tüm ünlülerin sahneye davet edilmesi ile icra edildi. Konser, Başkan Yusuf Danon ve Şef Özden Çevik’in teşekkürleri, sunulan plaketler ve huzurevine Behiye Aksoy tablosunun hediye edilmesi ile sona erdi.

Konser bitiminde konuklar uzun süre gerek kuliste gerekse de Şişli Kent önünde nostaljik sohbetler eşliğinde keyifli dakikalar geçirdiler. Keyf-i Meşk üyeleri salonun teknik yetersizliklerine rağmen Şişli Belediyesi’nin değerli katkıları ve her sanatçının genç yaşlı demeden gösterdiği azim ile konseri başarıyla sonlandırdılar. Dileğimiz Keyf-i Meşk grubuna sağlanacak imkânlar vesilesiyle ülkemizin belli dönemlerine damga vurmuş ve Türk Sanat Müziği’nin yapıtaşı olmuş daha nice sanatçımızın adının bu konserlerle yeni nesille buluşması ve bu konuda sanatseverlerin yeterli desteği vermesi. Konser sonrası Yusuf Danon ile kısa bir sohbet imkânı bulduk. Kendisi bu vesile ile de Behiye Aksoy’un eski plaklarını hediye ederek yeni nesle bu kültürün devredilmesine katkıda bulunmuş oldu.

Genellikle cemaat koroları içerisinde aktif olmuş dindaşlarımızı düşününce, toplumumuzdan bir bireyin bu işe liderlik etmesi bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır. Türk Müziği’ne ilgi duyan ve sesine güvenen genç yaşlı herkese Keyf-i Meşk’in kapıları açık ve desteklerinizi bekliyor. Behiye Aksoy ve onun gibi huzur evinde hayatında devam eden tüm sanatçılarımıza acil şifa ve nice uzun yıllar dilerken, Keyf-i Meşk’in bahar programı için şimdiden yerlerinizi ayırmanızı tavsiye ederim. Keyf-i Meşk’e başarılarının devamını diler, emeği geçen herkesi de bu vesileyle kutlarız.