Guinness hafıza rekortmeni Eran Katz İstanbul’da

Hafıza ve beyin gücünün ustası, dünya çapında yüz binlerce kişiye hafıza ve zeka konularında konferanslar veren Eran Katz, Ulus Özel Musevi Okulları’nın 100. Yıl etkinlikleri kapsamında İstanbul’da bir seminer verecek.

Yaşam
17 Eylül 2014 Çarşamba

İpek Kaspi


Hafıza ve beyin gücünün ustası, dünya çapında ortalama 250 bin kişiye hafıza ve zekâ konularında konferans veren, best seller kitapları 500 binden fazla satış yapmış olan Katz, 21 Eylül’de UÖMO’da seminer veriyor

Hobi olarak başladı, İsrail Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Eran Katz, hobi olarak ilgilenmeye başladığı bellek alanında olağanüstü şekilde kendini geliştirerek hafıza becerileri konusunda ender bir yetenek haline geldi. Sadece bir kere duymasına rağmen 500 basamaklı bir rakamın basamaklarını baştan sona ve sondan başa sırasıyla söyleyebiliyor. Bu gösterisi ile İsrail Guinness Rekorlar Kitabı’nda ‘Hafıza Hünerleri’ alanında yer almaya hak kazandı.

Seminer verdiği yüzlerce uluslararası şirket arasındaki öncü kuruluşlardan IBM, Microsoft, General Electric ve Coca-Cola’yı sayabiliriz.

‘Smart Memory’ adlı şirketin kurucusu ve CEO’su Katz, aynı zamanda etkin bir konuşmacı ve seminer yöneticisi. Dünya çapında ortalama 250 bin kişiye hafıza ve zekâ konularında konferans verdi. Seminer verdiği kuruluşlar arasında Motorola, IBM, Oracle, Microsoft, Nokia, General Electric, Coca-Cola, AT&T, Avis, Avrupa Petrokimya Birliği, Singapur Hükümeti, Japon ‘Opensense’ atölyeleri, Tayland Ticaret Odası ve daha birçok kuruluşu sayabiliriz. Kendisi aynı zamanda televizyon ve radio şovlarında da  zaman zaman yer alan popüler bir konuşmacı.

Kitapları 500.000’den fazla satış yaptı ve özellikle Uzak Doğu’da kitaplara talep oldukça fazla.

Kitapları 500.000’den fazla satış yaptı, 14 farklı lisana çevrildi ve çeşitli edebiyat ödülleri kazandı. En çok satılan kitapları arasında ‘Süper Hafızanın Sırları’, ‘Jerome Dahi Oluyor’ ve ‘Zihne Beş Hediye’ yer alıyor.

Katz’ın kitaplarında hafıza geliştirme teknikleri yer alıyor ve kitap satışları özellikle Uzak Doğu’da çok başarılı. Kitapları Güney Kore’de bir ay boyunca En Çok Satılanlar Listesi’nde yer alan Katz, Güney Kore’yi her ziyaret ettiğinde olağanüstü başarısının etkilerini hissediyor.

Hafıza geliştirme teknikleri aslında binlerce yıldır mevcut.

Zayıf bir öğrenci olduğu için dersleri kolaylıkla öğrenebilmenin, hafızasını iyileştirmenin yolları arayan Katz, hafıza ile ilgili pek çok kitap okumuş, tekniklerini uygulamaya başlamış.  Zaman geçtikçe sonuç verdiklerini gözlemleyerek kendi tekniklerini geliştirdi. ‘Süper Hafızanın Sırları’, ‘Jerome Dahi Oluyor’ ve ‘Nuh Gemisi’ni Nereye Park Etti?’ adlı kitaplarında bu yöntemleri paylaşmakta. Katz, paylaştığı bu tekniklerin aslında binlerce yıllık yöntemler olduğunu ve Romalılar ile Yahudiler tarafından geliştirildiğini belirtiyor. Örnek olarak Roma Odası Tekniği Romalılar ve Yunanlılar tarafından geliştirilmişti. Kısacası bu teknik, çok iyi bildiğimiz ve kolaylıkla görselleştirebileceğimiz bir yere bilgileri kaydedip gerektiğinde bu mekânı göz önüne getirerek oradaki eşyalarla ilişkilendirmiş olduğumuz bilgilerin aklımıza gelmesi yöntemidir. “Örneğin sadece bir buzdolabında bile meyvelerin bulunduğu yerden sütün bulunduğu yere kadar bir kitabı sıkıştırabiliriz,” diyor Eran Katz.

“Teknoloji, hafızanın yerini tutamaz. Hatırlamak öğrenmektir.”

Zayıf hafıza modern dünyada yaygın görünüyor. İnsanlar anılarına yenilerini ekledikçe daha çabuk unutuyorlar. Özellikle en gelişmiş teknolojilerin gelişiyle, örneğin kolayca bilgisayarlara kaydedebileceğimiz bilgileri veya cep telefonundan bakabileceğimiz bilgileri neden hatırlamak için çaba sarf edelim? Katz’a göre “Teknoloji hafızanın yerini tutamaz. Hatırlamak öğrenmek demektir.”

 Filipinler’de vermiş olduğu konferansta da Eran Katz: “Eskiden telefon numaralarını çok iyi hatırlardık. Şimdi ise teknoloji kullandığımız için hatırlamaya gerek duymuyoruz,” diyerek bireylerin hafızalarının gücünü ortaya çıkarmalarındaki tek engelin kendi zihinleri, bunun için gerekli olan süper güçlerin ise sadece heves ve motivasyon olduğunu belirtti. Teknolojinin hafızanın yerini tutamayacağı görüşünü ise, yabancı bir dil öğrenme arzumuzun hiçbir teknoloji ile yok edilemeyeceğini söyleyerek ifade etti. 

“Fotografik hafıza diye bir şey yok, eğitilmiş hafıza var.”

Haaretz ile yaptığı röportajında hafızasını zayıf zannedenler için şöyle bir açıklamada bulunuyor Katz: “Aslında belleğimiz çok iyi çalışıyor. Ancak, bu konuda sık sık şikâyet ediyoruz, çünkü etrafımızda çok fazla bilgi mevcut ve dikkat dağıtıcı öğelerle çevrili şekilde yaşıyoruz. Örneğin anahtarlarımızı koyduğumuz yeri hatırlayamadığımız için hafızamızı zayıf zannediyoruz. İstatistiksel olarak bu durum ayda üç kere başımıza gelmektedir. Oysa diğer bulduğumuz yüz elli seferi göz ardı ederiz. Kendimizi hafızamız kuvvetli veya zayıf diye görürüz, ancak, bu doğru değildir. Bazı insanların yüzler ve isimler için iyi bir hafızası vardır, bazılarının dil öğrenmeye kabiliyeti vardır. Esas olan hafızamızın zayıf olduğu alanları anlamak ve o alanların üzerinde çalışmaktır. Güzel olan, olağanüstü hafıza becerileri geliştirebiliyor olmamızdır. Sunumlarım sırasında bana 50 basamaklı bir sayı veriyorlar ve tekrarlıyorum. Bunu baştan sona da sondan başa da yapabilirim. Bu bir teknik. Herkes bunu yapabilir. Fotografik hafıza diye bir şey yok. Bir sayfaya şöyle bir bakarak zihnine onun fotoğrafını çekebilip sayfayı kelimesi kelimesine tekrarlayabilen hiç kimse var olmamıştır. Eğitilmiş hafıza vardır ve onunla çok güzel şeyler yapabilirsiniz.”

“Hafıza becerileri her yaşta geliştirilebilir.”

“İnsan beyninin en ilginç yanı her yaşta kendini yenileyebiliyor olmasıdır” diyor Katz. “Bu muhteşem gücün boşa gitmesine izin vermeyin.”