Şarkı Şabat’ı

Şabat Şira bu yıl 11 Ocak Cumartesi.

Nazlı DOENYAS Kavram
8 Ocak 2014 Çarşamba

Nedir- Tu Bişvat'tan önceki Şabat veya Tu Bişvat'ın Cumartesiye denk geldiği gün, Şabat Şira-Şarkı Şabat'ıdır.

İsmi- Bu gün okunan haftanın peraşası (Tora bölümü) Beşalah, Yahudilerin Kızıldeniz'i geçtikten sonra Tanrı'ya olan minnettarlıklarını dile getirip Tanrı'yı övmek için söyledikleri şarkıdan -Şirat Ayam- denizin şarkısından bahseder.

Bu şarkı ne zaman okunur- Her gün sabah dualarında Sidur kitabından okunur. Ayrıca yılda iki kere direkt Sefer Tora’dan okunur. Birincisi, Kızıldeniz’in yarılış ve şarkının yazılış yıldönümü olan Pesah’ın yedinci günü. İkincisi ise Şabat Şira günü.

Şarkı ne anlatır- Şirat Ayam, Tanrı’nın, bir mucizeyle Kızıldeniz’i ikiye ayırarak İsrailoğulları’nın geçmesini sağladığını ve onlar karaya ayak basar basmaz, peşlerinden gelen Mısırlıların üzerine denizi tekrar kapadığını ve bu şekilde halkını kurtardığını anlatır.

Kadınlar ve Şirat Ayam- Şirat Ayam’ın aslında erkek ve kadın olarak iki versiyonu bulunur. Moşe Rabenu ve İsrailoğulları kendi şarkılarını söyledikten sonra Miryam tefi eline alır ve bütün Yahudi kadınları onu tefler ve danslarla takip eder. Erkekler şarkılarında, kurtuluşun mutluluğunu ve daha mükemmel bir kurtuluş özlemlerini dile getirir. Fakat bir şey eksiktir, eksik olan ise sadece bir kadının şarkısının tamamlayabileceği bölümdür. Miryam ve Yahudi kadınları, tefler eşliğinde Şirat Ayam’a sadece kadınlara özgün, benzersiz bir inanç duygusu ve yoğunluğu getirir.

" ... Peygamber Miryam, tefi eline aldı ve tüm kadınlar onun ardından tefler ve danslarla çıktılar." (Şemot 15:20)

Peki, Miryam çölün ortasında tefleri nereden buldu? Mısır'daki acımasız esaret günlerinde bile Miryam, kurtuluşun geleceğine ve milletinin bunu şarkılarla ve teflerle kutlayacağına o kadar inanır, bundan o kadar emin olur ki, bu inancıyla Mısır’dan çıkarken yanına tefler ve davullar alır.

Miryam, derin inancıyla, acıyı ümide dönüştürmeyi ve hayatı canlandırmayı başarır. Umutsuzluğa teslim olmak yerine, tefleri alıp, Tanrı'ya güvenmek gerektiği mesajını verir.

Lubaviç’li Rebbe, son kurtuluşun eşiğinde olduğumuzu, bugünlerde de en etkili ve dokunaklı şarkıların, en ümit dolu teflerin, en neşeli dansların, yine kadınlarınki olduğunu, günümüzdeki kurtuluşun da, o zamanlarda olduğu gibi, yine erdemli kadınların liyakati ile gerçekleşeceğini belirtir.

Kaynak: www.chabad.org, Şemot (Gözlem)