114 yıllık sinagogda TU BİŞVAT coşkusu

Geleneksel olarak tarihi Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu’nda kutlanan Tu Bişvat Bayramı, bu yıl genç nesillere gelenekleri öğretmek, bayramın evlerinde layıkıyla kutlanmasını desteklemek amacıyla bayram öncesi kutlandı. Kutlamaya çocukların gösterileri ve seslendirdikleri şarkılar renk kattı...

Mois GABAY Toplum
23 Ocak 2013 Çarşamba

Geçtiğimiz Pazar sabahı Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu, cemaatin yoğun katılımı ile benzersiz bir Tu Bişvat bayramı kutlamasına ev sahipliği yaptı. Hahambaşı Rav Haleva, Cemaat Başkan ve cemaat ileri gelenlerinin de katıldığı törende Caddebostan Talmud Tora ve Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu gençleri amatör ruhla profesyonel bir başarıya imza attılar. Kutlamanın en heyecanlı bölümü ise İzzet Bana eşliğinde konser veren Suadiye Minix Anaokulu minikleriydi.

Programın açılışı Betsy Ojalvo’nun sunuculuğu ve Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı gençlerinden Yosi Chaban’ın “hoş geldiniz” konuşması ile başladı. İstanbul’da 1940’lı yılların ortalarında ilk kez bu tarihi sinagogda  Tu Bişvat kutlamalarının yapılmaya başlandığını ve 70 yıldır aralıksız sürdüğünün sözlerinde belirten Yosi, konuşmasına ünlü bir ozandan aktardığı deyiş ile devam etti. “Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, ağaç dik on yıl sonrası ise tasarladığın, ama yüzyıl sonrası ise düşündüğün, halkı eğit. Bir kez ürün verir, ekersen tohum, bir kez ağaç dikersen on kez ürün verir, yüz kez olur bu ürün, eğitirsen halkı.” Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı olarak bu bilinçle yüzyılı aşkın süredir en küçüğünden en büyüğüne sürekli geleceğe hazırlandıklarını dile getiren Yosi konuşmasının sonunda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Konuşmalar arasında performanslarını canlı müzik ve gitar eşliğinde sergileyen Keren Şemeş gösteri grubu törenin görsel şovunu tamamladı. Bir sonraki sunum ise İzzet Bana eşliğinde Suadiye Minix Ana Okulu öğrencileriydi. Eğitmenleri İzzet Bana’nın bıkmadan gösterdiği azim ve sabrı o çağdaki öğrencilerden muhteşem bir koro yaratmayı başarmıştı. Sinagogda bulunan herkesin alkışları ile konseri tamamlayan minikler yerini Şir Amaalot duası için ağabeylerine bıraktılar. Programın devamında mikrofonu bu kez Talmud Tora Caddebostan gençleri adına Lemi Azuz aldı. Tevrat’ta ağaç kavramına yapılan referanslara değinen Lemi ağaçların yılbaşısı olarak adlandırılan bu bayramın ardındaki fikirleri örneklerle açıkladı. İnsanoğlu Bereşit kitabından itibaren ağaç önünde ilk sınavını vermiştir. Adam Arişon’un ağaç önünde verdiği ilk sınav başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bir sonraki sefer ise Şemot kitabında Moşe’nin elindeki asa olarak bir ağaç karşımıza çıkar. Ağaç Moşe Rabenu’nun elinde tıpkı ilk sınavın başarısızlığını hatırlatmak istercesine bu kez bir yılan şeklindedir. En ilginci ise ağacın su ile olan ilişkisidir. Su, kendisini tamamen bitkiye verir. Asla, bana da kalsın diye durmaz. Bencil değildir. İnsanın da buradan alması gereken ders budur. Tüm birikimini bir sonraki nesle aktarmalıdır. Talmud Tora bu misyonun ışığında gençlere birikimi aktarmaktadır.

Haham Akaal Rav Yeuda Leon Adoni ve ilk canlı performansları için Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Yahidleri Korosu, Sedat Amon’un koro şefliğinde birbirinden coşkulu Tu Bişvat ezgileri ile programa renk katan koronun başarısı gelecek için de ümit vericiydi. Konserin ardından çocukların “Portakal Ağacı” piyesi yerini aldı. Yaratıcı kostümleri ve ilginç hikâyesi ile oyunun kahramanı Moşe, çocuklara olduğu kadar büyüklere de bu piyesle önemli mesajlar verdi. Tiyatro sunumundan sonra ise bu sefer sözü Haham Akal Rav Yeuda Leon Adoni aldı ve bayramın öneminden bahsetti. Rav Adoni konuşmasında  Tu Bişvat bayramından yola çıkarak Mişna ve Tanah kitaplarında ağaç üzerine öğretilerden örnekler verdi. Ağacın insan ile olan benzerliğine de değinen Rav Adoni dürüst insan olmanın, ağacın meyvelerini zamanında vermesi ile aynı anlam taşıdığını belirtti. Sözlerine Pirket Avot’tan bir deyişle devam eden Rav Adoni “Dürüst insan sular içinde dikilmiş bir ağaca benzer, zamanında meyvesini verir ve herhangi bir rüzgar anında dimdik durur, yıkılmaz,” diye ekledi. Konuşmasının son bölümünde Talmud Tora’ya çocuklarını gönderen ailelere teşekkürlerini sunan Rav Adoni, bugün Caddebostan tevasının 6-7 yaşından itibaren çocuklar arasında paylaştırılmasından duydukları mutluluğu paylaştı.

Törende Türk Musevi Cemaat idaresi adına söz alan Cemaatler Masası Başkanı David Elhadef, alışılagelmiş bir teşekkür konuşmasından çok farklı sözleri,kendi hayatından verdiği anlamlı örnekler ile Elhadef konuşmasının sonunda Sinagog Yahidleri tarafından coşkuyla alkışlandı. Elhadef konuşmasının ana hatlarında Tabiat Ana’dan örnek vererek Tora’yı gelecek nesillere aktarma görevini annelere verildiğini belirtti.Bu bayramın genç fidanları bulmak için doğru zaman olduğunu sözlerine ekledi. Ancak bu fidanları bulurken kendi hayatından yaşadığı deneyim gibi fidanları soldurmamanın,gençleri küstürmemenin de önemini hatırlatan Elhadef,bu şekilde asimilasyonun önüne geçilebileceğinin vurguladı.Konuşmasının sonlarında cemaat ve kurum gönüllülerine seslenen Elhadef yetkililerden daha fazla imkanlar talep edilip,yetkililerin de ancak bu şekilde gönüllülerden daha fazla beklenti içinde olabileceğini örnekleyerek hep daha ileriye gitmek gerekliliğini kaydetti.Konuşmasını Nazım Hikmet’ten bir dize ile bitiren Elhadef Sinagog’ta bugün bir kurum yöneticisi olarak değil,çocukların başarısını görmeye gelen gönüllü bir yahid olarak bulunduğunu ve mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasını tamamladı.

Törenin son konuşması ise Hahambaşı Rav İsak Haleva tarafından gerçekeştirildi. Törende bulunan üç ayrı korodan en yüksek alkışı en miniklerin aldığını gözlemleyen Rav Haleva “Miniklerin o çıkardıkları “kakafonik” sesin aslında büyüdükçe sağlamlaşacak köklerimiz” olduğunu vurguladı. Yahudiliğin en büyük özelliğinin beraber olunma ve asla geride kimseyi bırakmama olduğunu belirten Haleva, bugünkü törende de bunu en iyi şekilde gördüklerini belirtti. Konuşmasının sonlarında dünyayı bir makineye benzeten Rav Haleva,nasıl ki değersiz gözüken bir vidanın tüm makineyi işlevten aksatabileceği gibi toplumumuzda da aynı hassasiyetin hepimizde olması gerekliliğini vurgulayarak katılan herkese teşekkürlerini sundu.Törenin sonunda yapılan Anoten duası sonrasında Sefer Tora açıldı,dualar okunarak tören sonlandırıldı.

Törenin ardından verilen ikramlar ile birlikte arka bahçede ağaç dikme töreni gerçekleştirildi.  

Törene katılan herkes verilen hediyeler ve sunumlar ile keyifli bir sabahın mutluluğunu taşıdılar.70 yılı aşkın senedir bayrama ev sahipliği yapmış Hemdat İsrael Sinagogu bu sene de evvelki senelerin hep üstüne katarak amatör ruhla profesyonel bir başarıya imza attılar. Katkıda bulunan herkese teşekkürlerimizi sunarız.