İnsanlık Üniversitesi dünya çapında eğitime örnek olabilir mi?

Oturduğunuz yerden, hiçbir ücret ödemeden, dünya çapında geçerli olan bir üniversite programına devam etme şansınız olsa ne yapardınız? İsrailli Shai Reshef, bu şansı sunuyor. Amacı, dünyanın her yerinde yüksek öğrenim görme fırsatı olmayan gençlere hayallerini gerçekleştirme için bir fırsat sunmak…

Virna BANASTEY Diğer
8 Haziran 2012 Cuma

Shai Reshef, 2009 yılında İnsanlık Üniversitesi’ni kurduğunda, kâr amacı gütmeyen, öğrenim bedeli olmayan kurduğu on-line akademik enstitünün dünyada bu kadar yayılacağını tahmin bile etmiyordu. Diğer bir deyişle, öğrencilere ücretsiz dersler verme misyonunun dünyanın bu kadar uzak köşelerine ulaşmasını beklemiyordu.

“Eğitim bir haktır, ayrıcalık değil”

Reshef, üniversitesinin ikinci yıldönümünde “Eğitim bir haktır, bir ayrıcalık ya da imtiyaz değil. İnsanlık Üniversitesi, internetin gücünden, teknolojinin ve açık öğretimin kaynaklarından faydalanarak yüksek eğitimi demokratikleştirmeyi hedefler. Programlar, tüm dünyada, maddi, coğrafi ve sosyal kısıtlamalara takılmadan ehli tüm adaylara açıktır” diyerek yola çıkış amacını bir kez daha hatırlattı. “Sadece birkaç tuşa basarak, sosyal ağ kavramını akademik hayata uyguluyoruz, tüm öğrenciler için global bir yazı tahtası yaratıyoruz.”

İnsanlık Üniversitesi’nde (İÜ) eğitime başlamak için tek gerekenler, yeterli seviyede İngilizce bilmek, bir lise diplomasına sahip olmak ve internet bağlantısı. İÜ, coğrafi ve ekonomik kısıntılar olmadan, evrensel bir kolej-üniversite eğitimi vermek için kurulmuş.

Son iki yıl içinde İnsanlık Üniversitesi, 115 ülkeden 1000’den fazla öğrenci kabul etti. Bu öğrenciler arasında Endonezya, Çin, Nijerya, Vietnam’dan başvuranlar, Haitililer ve Sudanlı mülteciler önemli bir oran oluşturuyor.

NYU ile ortaklık

İnsanlık Üniversitesi’nin, dünyanın önde gelen üniversitelerinden olan ABD’deki New York Üniversitesi (NYU) ile de bir işbirliği anlaşması var. İÜ’nün eğitim programının NYU’lu eğitimciler ve akademisyenler tarafından hazırlandığını belirten Reshef, “NYU Başkanı John Sexton ile geçtiğimiz yıl tanıştım. Tanıştığımız andan itibaren kendi eğitim kurumunun misyonuna yakın gördüğü misyonumuza gönülden inandı. Böylece kurumlarımıza fayda sağlayacak bir ortaklık kurmaya karar verdik,” diyerek bu ortaklığın başlangıcını anlatıyor.

Bu ortak işbirliği kapsamında, İÜ’de bir yıl içinde yüksek başarı elde eden öğrenciler NYU’nun yabancı programlarına başvurma hakkı kazanabiliyor. Başarılı öğrenciler ayrıca burslardan da faydalanabiliyor.

Dünyadaki parlak gençleri ortaya çıkarmak

NYU Başkanı Sexton da, “İnsanlık Üniversitesi’nin, dünyanın her yerinde imkânları yeterli olmayan insanlara yüksek eğitimi götürmesini takdir ediyoruz. Bu yüzden kendileriyle, dünya çapındaki parlak ve hırslı gençleri ortaya çıkarmak için işbirliği yapıyoruz,” diyerek bu anlaşmaya olan desteğini dile getiriyor.

New York Times ile yaptığı bir söyleşide konuyu gündeme getiren Sexton, Reshef’in sözlerini doğrularcasına, İnsanlık Üniversitesi’ni ilk duyduğu andan itibaren bunun bir parçası olmak istediğini açıkladı. Sexton konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Geçen sene Shai ile tanıştığımızda, bu amaca kendimizi adadığımızı, dolayısıyla ortak olmamız gerektiğini kendisine söyledim. Bizim misyonumuz eğitimi ve bilgiyi yaymak. Ve eğer, İÜ aracılığıyla Afrika’nın çöllerinden ya da Haiti’den muhteşem gençler bulabilirsek, ne mutlu bize.”

Yıllardır, İsrail’de başarılı eğitim programlarına imza atmış olan Reshef de NYU ile gerçekleştirdikleri bu ortaklıktan memnun görünüyor:

“Bu ortaklık iki taraf için de faydalı ve dünyadaki eğitim eşitsizliğinin azaltılması için önemli bir araç. Biz, imkânları olmayan gençlere dünyanın en prestijli üniversitelerinden birinde yüksek eğitim alma fırsatının kapılarını açıyoruz.

İÜ’den önce bu gençlerin yüksek eğitim için hiçbir umutları yoktu. Şimdi, eğer başarılı iseler, dünyanın en iyi üniversitelerinden birine girerek, rüyalarını gerçekleştirme yolunda sağlam adımlar atabilirler. Bu imkânla birlikte, eminim ki Afrika’dan New England’a, tüm öğrencilerimiz dünyalarını ve hayatlarını iyileştirme şansına sahip olacaklar.”