Galata’da bir Şavuot sabahı…

Her yıl geleneksel olarak İtalyan Sinagogu’nda kutlanan Şavuot Bayramı, bu sene de Hahambaşı Rav İsak Haleva ve İtalyan Cemaati Başkanı Nisim Behar’ın katılımıyla gerçekleşti.

Mois GABAY Toplum
8 Haziran 2011 Çarşamba

 5 Haziran Pazar Sabahı Galata bölgesindeki 149 yıllık İtalyan Sinagogu’nda görkemli bir Şavuot kutlaması yaşandı. Sabahın erken saatlerinde anne babalar yanlarında ufak çocukları ile sinagoga doğru yürürken Estreyikas d’Estambol’un Korosu’nu oluşturan miniklerin yüzündeki heyecan da doruk noktaya ulaşmıştı. Her ne kadar pazar sabahı olması, Şavuot Bayramı’nın toplumumuz algısında çok yer edememesi nedeni ile sinagogda boş sandalyeler göze çarparken, yapılan kutlama ve sonrasında yaşananlar katılanlara farklı bir pazar sabahı yaşattı.

Sinagog girişinde Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’den gelen sarı kutlama çelengi dikkatleri çekiyordu. Dua sonrasında törene geçilirken Hahambaşı Rav İshak Haleva sabahları tefilin giymenin kimilerine zor gelmesine dair güzel bir anı paylaşarak “Herkesin kendine göre bir gelme sebebi vardır ama hepimizin buluştuğu yer sinagogdur.”  sözü ile düşünce farklılıklarımız olsa da icraatlarımızda hep bir bütün olduğumuzu bize özetledi. Konuşmanın ardından sözü alan Sinagog Gabayı Mişel Horada ise Şavuot’un önemini belirttiği konuşmasında toplumdaki Şavuot’a dair algı eksikliğinin bir sebebi olarak ta bu bayramda diğer bayramlar gibi semboller yerine tüm dikkatlerin Tora’nın önünde olmasını açıkladı.

Törenin açılış konuşmasını ise İtalyan Musevi Cemaati Başkanı Nisim Behar gerçekleştirdi. Galata’daki son 50 yıllık değişime vurgu yapan Behar, günümüzde özellikle bu bölgedeki sinagoglara dua iştirakindeki azlık yüzünden çekilen sıkıntıları aktarırken son Pesah Bayramı’nın ikinci gününde sadece 8 kişi minyan olması örneğini vermesi düşündürücüydü. Başkan Behar sinagogda bulunan herkese çağrıda bulunarak Sultan Abdülaziz döneminde İtalya Kralı’nın himayesinde açılan bu güzel mirasın devamlılığının ancak dindaşlarımızın katılımı ile yaşatılabileceğini özetledi. Başkan konuşmasının bir bölümünü İtalyan Konsolosunun onuruna İtalyanca olarak da sundu. Konuşmanın ardından Maftirim Korosu birkaç şarkılık bir mini konserle yahidleri makamların büyüsüne davet ettiler. Bunun ardından sözü Cemaat Başkan Yardımcısı Moris Levi aldı. Şu anda yurtdışında bulunan cemaat başkanının konuşmasını da aktaran Levi kendi konuşmasında ise bu sinagogun 1940’lı yıllardan itibaren yüklendiği önemli bir görevi hatırlattı. Bu sinagogda o yıllardan beri özellikle aramızdan kısa süre önce ayrılan Yomtov Garti hocamızın da katılımı ile önemli konularda toplumu aydınlatıcı konferanslar verilmekte olup bu gelenek halen sürdürülmektedir. Cemaat Başkanı Sami Herman ise gönderdiği kutlama mesajında son günlerde toplumumuzda yaşanan olumlu gelişmeleri dindaşlarımız ile paylaştı. Aynı gün akşam yapılacak toplu Bat Mitzva töreni, UOML öğrencilerimizin uluslararası başarıları, Cannes Film Festivali’ndeki ‘Türk Pasaportu’ filminde cemaatimizin temsili bunların sadece bir kısmıydı.

Konuşmaların ardından sahne alan İzzet Bana ve Estreyikas d’Estambol Korosu ise başta anne babalar olmak üzere herkesi yine kendine hayran bıraktı. İtalyan Sinagogu’nda yapılan kutlamaya özel olarak hazırlanan “Kavretiko” şarkısının İtalyancası başta törene katılan İtalya başkonsolosu olmak üzere dindaşlarımızca uzun süre alkışlandı. Konserin kapanışını da Türkçe ve Judeo Espanyol dillerinde bir şarkı ile yapan çocukların aldığı keyif ve mutluluk yüzlerinden okunmaktaydı. Konser esnasında İzzet Bana’nın heyecan ve sevinci aynı şekilde çocuklarımıza yansırken bu güzel tablo yarınlarımız için güven aşıladı. Konser sonunda tekrar söz alan Hahambaşı Rav İshak Haleva ise bu kez katılımın azlığından duyduğu rahatsızlığı vurgularken “Biraz evvelki güzel tablo karşısında bu tablonun iyi olmadığını” belirtti. Hatta kendine has esprili üslubu ile “Şavuot’ta takla atılacak diye bir kural olsa belki toplum olarak daha fazla ilgi gösteririz.” demesi dindaşlarımıza esprili ile karışık asıl mesajı en güzel şekliyle vermekteydi. Dilerim önünden sık sık geçmediğimiz bu nadide sinagoglarımıza bir bayram vesilesi ile bile olsa daha sık ziyarete geliriz ve bu sayede onlar sadece turistik birer sinagog olmanın dışında eskisi gibi hem bilgi yuvası hem de toplumuzun birlikte olmasını sağlayan en önemli etken olmaya devam ederler. Hag Şavuot Sameah!