Japonya’daki kriz küresel ekonomiyi etkiliyor

Mısır'dan Fransa'ya, Brezilya'dan Japonya'ya haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
23 Mart 2011 Çarşamba

Mısır halkı anayasal değişikliği kabul etti

Mısır’da yüzde 77’lik bir oy potansiyeli ile halk anayasal değişikliğe EVET dedi. Mısır tarihinde yapılacak ilk referandum olarak kabul edilen bu oylama sonucunda meclis üyeleri ve cumhurbaşkanı seçimlerine yeşil ışık açılmış oldu. Bu başarı, ülkede güç kazanması beklenen bazı yeni oluşmuş liberal grupların ve Müslüman Kardeşler’in gücünün çok fazla olmadığını gösteriyor.

Fransa, Libya savaşında Batının lideri oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya lideri Kaddafi’ye karşı olan muhalefeti ülkedeki yasal hükümet ilan etti. Tunus ve Mısır ayaklanmalarındaki başarısızlığı ile hırsla harekete geçen Sarkozy, İngiltere ve ABD ile bir araya gelerek savaş stratejilerini görüştü.

HAFTANIN SAYILARI

356.575kilometre: 19 Mart 2011’de dolunay halindeki Ay’ın Dünya’ya en çok yaklaştığı anki mesafesi. (Süper ay)

2.000.000: İngiltere Kraliyet Postası tarafından günlük kullanılan tahmini lastik bant sayısı

Obama, Brezilya’yı ziyaret etti

ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya’ya resmi bir ziyaret düzenledi. Obama, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ile görüştü. Brezilya halkına seslenen Obama, ABD ve Brezilya’nın ortak mirasa sahip olduğunu dile getirerek Afrika’dan sonra ABD ve Brezilya’nın en çok siyah ırkın yaşadığı iki ülke olduğunu söyledi.

ABD, Rusya’yı işbirliğine çağırdı

ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Robert M. Gates, Rusya’yı ziyaret ederek ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin daha iyiye gitmesi için çağrıda bulundu. İki günlük gezisi sırasında St. Petersburg’da halka seslenen Gates, Afganistan, İran nükleeri, terör ve küresel narkotik trafiği ile ilgili konulara dikkat çekerek iki ülke arasındaki işbirliğini vurguladı.

Haiti yeni cumhurbaşkanı için seçime gitti

Haiti halkı yeni cumhurbaşkanını seçmek için yollara döküldü. Hile ve karmaşa olduğu saptanan kasım seçimlerinden sonra yapılan bu oylamanın daha başarılı olacağı düşünülüyor. Önceki seçimlerde hayal kırıklığına uğrayan halk bu seçimlere ümitle bakmasına rağmen sonuçların ortaya çıkması günler alacağı düşünülüyor.

Japonya’daki kriz küresel ekonomiyi etkiliyor

Japonya’yı vuran deprem ve tsunamiden sonra dünya ekonomisi alarma geçti. Nükleer santraldeki sızıntı devam ederken diğer dünya ülkelerinden binlerce kişi sokaklara dökülerek nükleer enerjiyi protesto etti.

Dünyanın en iyi teknolojisine sahip olan Japonya’nın böyle bir felaketle karşı karşıya kalması pek çok ülkeyi endişelendirdi. Doğal felaketin önüne geçilemeyeceği anlaşılan Japonya krizi nedeni ile ekonominin de sarsılacağı düşünülüyor.

Uluslararası Ekonomi Dergisi’nin yaptığı araştırmaya göre, dünyanın en büyük doğal gaz ithalatçısı olan Japonya’nın yaşadığı bu kriz sonrası nükleer enerjinin yerini alacak alternatif enerji fiyatlarının çok artması bekleniyor. Bu nedenle Yunanistan, Portekiz ve İrlanda’nın borç haznesinin daha da kabaracağı düşünülüyor. 

Japonya’daki tsunami, radyoaktif sızıntı ve Ortadoğu’daki halk devrimlerinin siyasi ve sosyal sonuçları yanı sıra, felaketlerin beraberinde göçlere ve ekonomik krize yol açması bekleniyor. Petrol ve yemek fiyatlarındaki artış ile birlikte ABD ve Avrupa’nın yıllık ekonomik büyümelerini de sekteye uğratacak. Bu nedenle Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşların yeniden yapılanma çalışmalarına acil başlaması bekleniyor.

İNEN

Nükleer güce desteği nedeni ile Alman BaşbakanıAngela Merkel

ÇIKAN

Ülkede sivil savaşı sona erdiren Sri Lanka CumhurbaşkanıRajapaksa

HAFTANIN SÖZÜ

“Tüm bariyerleri kaldırıp hayalleri gerçekleştirmek için nereden geldiğinin, kim olduğunun ya da nasıl başladığının hiçbir önemi yok! Ben, bu söylemin en önemli kanıtıyım.” ABD Başkanı Barack Obama

HAFTANIN TEHLİKESİ

Dünya Sağlık Organizasyonu: Japonya’daki nükleer patlama sonrası atmosfere yayılan radyo aktif parçacıkları su ve yiyecekleri de kirletti. Fukuşima yakınlarında süt ve ıspanak alım satımı yasaklandı.