Beklenen satışlar geldi peki ya sonrası?

Geçtiğimiz haftalarda piyasalarda yaşanan yükselişin bir tepki niteliğinde olduğu, endekslerin belli seviyelerin altına düşmesi halinde trendin negatife döneceği şeklindeki öngörülerimiz gerçekleşti. IMKB geçtiğimiz hafta sert satışlara sahne oldu.

Rafi OJALVO Ekonomi
2 Mart 2011 Çarşamba

Daha önceki yazılarımızda da ‘Sınırlı Olumluluk Nereye Kadar Sürecek?’ sorusunu sormuş ve bu soruya cevap aramıştık. Cevabımız ise mevcut yukarı yükselişlerin bir tepki niteliğinde olduğu ve endekslerin belirli kritik seviyelerinin altına gelmesi halinde görünümün negatife döneceği ve bir düşüş trendi içinde olduğumuzun teyidinin alınmış olacağı şeklindeydi. Nitekim geçen hafta içinde IMKB tarafında yaşanan sert satışlar bu düşüncelerimizi doğrulamış oldu.

Haftaya 80.791 puandan başlayan IMKB30 endeksi kapanışını 75.152 seviyesinden gerçekleştirerek 5.639 puan %6,9 kayıpla haftaya tamamlamış oldu. Libya’daki rejimin yıkılma noktasına gelmesi ve bir iç savaşa doğru sürüklenmesi, bir de bu durumun petrol fiyatlarında aşırı spekülatif bir şekilde fiyatlanmış olması da mevcut olumsuzluğu destekleyen gelişmeler olarak karşımıza çıktı. Ancak ne olursa olsun, bu kapanış günlük ve haftalık bazda önemle takip ettiğimiz yükseliş trendlerinin kırılması anlamına geldiğinden, önümüzdeki dönemde IMKB için satış tarafının kuvvetli olacağı seanslar görmemiz olası olacaktır.

Endeksin yönü açısından önemli gördüğümüz bankacılık endeksine de bu hafta değinmek istiyoruz. Geçen haftaki satışlar her ne kadar endeks geneline yayılmış olsa da, bankacılık sektörü hisseleri de bu durumdan payına düşeni aldı. Geçen hafta da dikkat çektiğimiz alçalan trend çizgisinin üzerine çıkamayan bankacılık sektörü endeksi hafta boyunca gerilemesini sürdürdü. Geçen hafta 144 bin seviyelerine doğru bir tepki oluşabileceğinden söz etmiştik. Ancak endeksin 140 bin seviyesini dahi aşamamış olması, beklediğimiz gerilemeyi daha erkene çekmiş oldu. Haftalık kapanışın 131 bin civarından gerçekleştiği bankacılık endeksi için satışların devam etmesi ile beraber 125 bin seviyeleri gündeme gelebilecektir. Grafik üzerinde kırmızı ile gösterdiğimiz alçalan trend çizgisi ise direnç olarak çalışmaya devam ediyor. Son olarak dikkat çekmek istediğimiz bir nokta ise Perşembe günkü ikinci satış dalgasında banka hisselerinde oluşan hacim miktarının yılbaşından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmiş olması...

Dolar en yüksek seviyeyi gördü mü?

Şimdi de yurtiçi hisse senedi piyasasındaki bu negatif durumun Dolar/TL üzerindeki yansımalarına bakalım. Her ne kadar hisse senedi tarafında geçen hafta yeni en düşük seviyeler görsek de Dolar/TL tarafında yeni en yüksekler görülmüş değil. Perşembe günkü satıcılı piyasada kurun en yüksek 1,6161 seviyesini gördü. 1,62 seviyesine yaklaşıldıkça dolar satıcısının ortaya çıktığı bir daha görülmüş oldu. Kurda gördüğümüz üç önemli seviye var ve bunlar sırası ile 1,55 - 1,5750 ve 1,62 seviyeleri. Şayet IMKB tarafında öngördüğümüz satışların gerçekleşmesi, kurda da 1,62’nin geçilmesini ve hızlı bir şekilde 1,68 -1,70 bölgesinin görülmesini tetikleyebilir. Olası mevcut gerilemelerin destek bulacağı nokta ise önümüzdeki hafta için 1,5750 seviyeleri olacaktır.

Yurtiçinde bu gelişmeler yaşanırken piyasaların kalbi Wall Street tarafında da sıcak geçen bir hafta geride kaldı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri Aralık 2010 tarihinden bu yana en satıcılı haftayı yaşadılar. 12.400 seviyelerinden başlayan satışlar ile Dow Jones 11.983 seviyesine kadar gerilerken, S&P 500 endeksinde ise en düşük 1.294 seviyesi görülmüş oldu. Cuma günü ise her iki endekste de bu seviyelerin aynı zamanda birer destek seviyesi olması nedeni ile bir geri toparlanmanın olduğunu gözlemledik. Henüz her iki endeks içinde bir düşüş trendinin başladığını söylemek erken. Ancak böyle satıcılı bir haftanın önümüzdeki dönemde tekrarlanması durumunda aşağı yön açısında daha net şeyler söylenebilecektir. Geçen hafta ABD tarafında açıklanan tüketici güven endekslerinin en yüksek seviyelerine ulaşmış olması ise, mevcut yüksek seviyelere karşı bizi temkinli durmaya yöneltiyor. Biz de ABD piyasalarındaki mevcut iyimserliğe karşı, temkinli görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. 

Son olarak, EUR/USD paritesindeki duruma bakacak olursak, hafta içinde yayınladığımız pariteye ilişkin analizimizde 1,3550 seviyelerinden yukarı yönlü bir hareketin gelebileceğini söylemiştik. Paritedeki hareket beklentimiz dahilinde gerçekleşti ve parite 1,3840 seviyesine kadar gelmiş oldu. Avrupa Merkez Bankası’ndan bir faiz artırımı gelebileceğine yönelik haberler paritede yukarı yönlü hareketleri beraberinde getirecektir. Böyle bir durumda da hedef 1,3950 – 1,40 bölgesi olarak karşımıza çıkmakta. 1,3850 hafta içinde takip edilebilecek bir direnç noktası olarak gözüküyor. Paritede tekrar aşağı yönlü bir trendden söz etmek için ise 1,3450 seviyesi altında günlük kapanışlar görmemiz gerekecektir.

Tüm piyasa katılımcıları için iyi bir hafta olması dileği ile...