Strauss’un valsları ya da Flamenko oryantal… 2010´a nasıl veda etmek istersiniz?

<p class="MsoNormal"><span>2010’u geride bırakmaya günler kala konser salonları arasındaki amansız rekabet durmak bilmiyor. Bu sayede her daldan dünya starı müzisyen, dans ve gösteri grupları şehrimizde arz-ı endam etmeye devam ediyorlar. İstanbul bu gidişle, 2010’da resmen kazandığı “kültür başkenti” sıfatını kolay kolay bırakacağa benzemiyor. </font></span><span>Ne mutlu bize!</font></span></p>

TUNA SAYLAĞ Sanat
1 Aralık 2010 Çarşamba

AYIN İLK RANDEVUSUNU ULUSLARARASI İSTANBUL ARP BULUŞMASI’NA VERDİK

Arp Sanatı Derneği tarafından “Arp ile Her Telden!” projesi kapsamında ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla ilk kez düzenlenen etkinlik, 1- 7 Aralık günlerinde gerçekleşiyor. Beş farklı arp geleneğinden gelen tanınmış beş arpist sadece müziklerini değil, düzenlenecek atölyelerle bilgilerini de paylaşacak. 2 Aralık akşamı, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de, ‘Dünyanın Tüm Sabahları’ film müziği ile tanıdığımız Katalan viola de gamba üstadı Jordi Savall’ın kızı Arianna Savall, Sefarad, Katalan, İspanyol, Kelt tınılarıyla bezediği bir Peiwoh hikâyesini (Peiwoh albümü A.K. Müzik tarafından çıkarıldı)  arpıyla seslendirecek. İrlandalı Maire Ni Chathasaigh ve Chris Newman’ı  3 Aralık’ta Çırağan Sarayı’nda, 4’ünde Borusan Müzik Evi’nde Helene Breschand’ı, klasik repertuarı ile Fransız Isabelle Moretti ve ustaların ustası Andrew Lawrence-King’i NDS Konser Salonu’nda sırasıyla 5 ve 7 Aralık’ta dinleyebilirsiniz.

SİZ DE ‘ALTIN YOLLAR’IN PEŞİNE DÜŞÜN!

İstanbul’da festivalden geçilmiyor, biri bitmeden diğeri başlıyor. Bu seferki de, asırlar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan kentimizin bu özelliğini vurgulayan bir etkinlik: “Altın Yollar- İstanbul Dünya Müzikleri Festivali (WOMİST). İstanbul Cervantes Enstitüsü, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Pi Prodüksiyon’un desteklediği bu festivalde (3–17 Aralık), yerli ve yabancı sanatçılar bir araya geliyorlar. 3 Aralık’ta İstanbul Kongre Merkezi, Akdeniz’in sesleri, İspanyol Maria Del Mar Bonet ile Yunanlı sanatçı Savina Yannatou’yu aynı sahnede ağırlayacak. Ertesi gün yine aynı mekanda perküsyon ustası Burhan Öçal ile Ukraynalı piyanist Alexey Botvinov, Bach’ın Goldberg varyasyonlarını birlikte yorumlayacaklar. Balkan esintilerinden dem almak için 10 Aralık’ta Lütfi Kırdar’da olun! Bosnalı Mostar Sevdah Reunion, Makedonya’dan Esma Redzepova ve Koçani Orkestrası, Bulgar klarnet ustası İvo Papasov ve Wedding Band, Kosovalı sanatçılar Suzan Kardeş ve Bakriya Band’la dilediğiniz kadar coşabilirsiniz. Festivalin son yıldızları Zülfü Livaneli ve East West Orkestrası, Macar Kalman Balogh’un yönetimindeki Gypsy Band ve Almanya’dan Henning Schmidt ise, 17 akşamı yine Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde olacaklar.

ARALIK’IN YILDIZI CRR KONSER SALONU

Gerçekten dolu dolu ve her tercihe hitap eden programıyla CRR’ye yıldızlı pekiyi verdim. Nerdeyse her konseri ve gösterisi gidilesi, görülesi. Hepsini sıralamaya satırlar yetmez ama 4-5 Aralık’ta dünya turneleri kapsamında İstanbul’a gelecek olan 24 kişilik ünlü Antonio Najarro Dans Topluluğu’nun sahneleyeceği FLAMENCO ORIENTAL ve JAZZING FLAMENCO gösterilerini, İspanyol müziğini seviyorsanız, kaçırmayın derim. 18 Aralık’ta CRR Senfoni Orkestrası’nı 3 soprano eşliğinde; ertesi gün de arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu’nu Yurdal Tokcan (ud), Tahir Aydoğdu (kanun), Derya Türkan (kemençe), Halit Turgay (flüt), Arda Agoşyan (kontrbas) ve Evrim Baştaş (viyola) beraberliğinde İstanbul’u anlatan özel bir projeyle dinleyeceğiz. 20’sinde içimizi yine bir İspanyol ateşi kavuracak. En iyi flamenko sanatçısı ödülü dâhil, sayısız ödül alan Estrella Morente, güzel sesiyle bizlerle birlikte olacak. 23-24 Aralık’ta dans ve ritim gösterileriyle nefes kesecek olan İsrailli grup MAYUMANA’dan, bu ay ilki yayınlanacak olan dergimizde söz ettim, detayları orada bulabilirsiniz. Aynı şekilde artık neredeyse bir gelenek halini alan Strauss’lu yeni yıl konserini de…

ALTERNATİF MÜZİKLERİN MEKÂNLARI; SALON İKSV, GHETTO, BABYLON VE JOLLY JOKER BALANS

Bu salonlarda funk, reggae gibi gerçekten farklı ve kaliteli müzikler dinleyebiliyorsunuz. Trend’i takip eden genç tarzlarıyla birçok yerli-yabancı topluluğu ağırlarken, alışılagelmişten bıkanların tercih ettiği ilk mekânlar oluyor buraları; neredeyse her gece değişik bir program var, yeter ki,  iki saat boyunca ayakta kalmayı göze alın.

Salon’da bu ay güncel müzikte Owen Pallett, Raymond Weil Parsifal, Göksel, Chromatics, Melissa Auf Der Maur, Mystery Jets, 123, Ceyl’an Ertem’i dinleyebilir, her pazartesi de Bomba adlı oyunu izleyebilirsiniz.

Babylon’un bu ayki süper starı 10 Aralık’ta sahne alacak olan İngiliz vokal, söz yazarı ve manken Sophie Ellis Bextor. Bextor insanı sadece sesi ile değil güzelliğiyle de büyülüyor. Balkan Yolculuğu adlı programıyla Muammer Ketencoğlu da mekânın diğer konuklarından.

9 Aralık’ta Brasil project ile Jozi Levi, 11’inde İngiliz müzik dünyasının en saygın isimlerinden Neil Hannon ya da müzik kariyerindeki ismiyle The Divine Comedy Ghetto’yu şenlendirecekler. Manuel Reina, 15’inde aynı sahnede fllamenko rüzgârı estirirken, 25 Aralık’ta Ghetto’nun vazgeçilmez grubu Ayhan Sicimoğlu and Latin All Stars, Latin dünyasından örnekler sunacak. Kurtlarınızı dökmek için iyi bir fırsat!

Orphaned Land, 2,5 yıllık bir aradan sonra 15–17 Aralık’ta Istanbul ve Ankara`da birer konser vermek üzere Türkiye’de olacak. Son albümünde Erkin Koray ile Estarabim şarkısı için yaptığı bir düete de yer veren İsrailli grup, bu ayın 15’inde Jolly Joker Balans’ta.

İŞ SANAT’TA NE VAR NE YOK

8 Aralık’ta, biletleri çoktan tükenmiş olan Londra Filarmoni Orkestrası eşliğindeki Hüseyin Sermet konserinin ardından yine iki müzik devi İş Sanat’ta olacak. 16 Aralık’ta, Nat King Cole şarkılarını birlikte seslendirecek olan caz ustaları David Murray Cuban Ensemble ile kaçıncı baharını yaşadığını bilmediğim 80 yaşındaki Omara Portuondo, sizleri eski yıllara götürecekler. Seslendirdiği Breathless ve Pleurer des Rivières gibi farklı dillerde söylediği pek çok şarkı dillere düşen Sonia Dronier ya da sahne adıyla Viktor Lazlo, 21 Aralık’ta aynı mekânda görücüye çıkacak. Şirin Pancaroğlu İş Sanat’ta da karşımıza çıkıyor. Sanatçı, prömiyerini yapacağı Cafe Tango adlı projede vals, milongal, tango ve candombe’yi harmanlayacak. 25 Aralık’ta kendisine gitarist Ricardo Moyano, bandoneon üstadı Carlos Gustavo Battistessa, flütist Elif Yurdakul, viyolacı Evrim Baştaş, arpist Meriç Dönük, basta Yaz Baltacıgil, Türkçe tangolarda ses sanatçısı Dilek Türkan ve danslarda Melin & Selim çifti eşlik edecekler. Seyredilmeye değer bence!

GÖNÜL İSTER KLASİK MÜZİK...

Akbank Oda Orkestrası, 8 Aralık’ta CKM, ertesi gün, her zaman olduğu gibi CRR’de aylık konserini verecek. Şef Cem Mansur yönetimindeki topluluğa bu ay İsveç’ten bir konuk eşlik ediyor. İsrail asıllı genç solist, flüt sanatçısı Sharon Bezaly Andre Jolivet’nin konçertosunu seslendirecek (ayrıntıları gelecek haftaki röportajımızda bulabilirsiniz). Konserde ayrıca E. Grieg, G. B. Pergolesi ve I. Stravinski’den eserler dinleyebilirsiniz. Bu arada Mansur’un dinleti öncesi sohbetini de kaçırmayın derim

Kadıköy’deki Süreyya Operası Asya yakasının AKM’si olmuş durumda. Operaların yanı sıra bale gösterileri, klasik müzik konserleri de yer alıyor. Bu ayın 13’ünde keman sanatçısı Cihat Aşkın’ı, viyolonselde Bonian Tian ve piyanoda Cana Gürmen eşliğinde dinleyeceğiz. Üçlü, J.Suk, S.Rachmaninov ve C.Frank’ten eserler seslendirecek. Aynı sahnede ilerleyen günlerde piyanist Gülsin Onay’ı da dinleme şansı bulacağız.

Fransız piyano virtüöz Claire-Marie Le Guay, 16 Aralık’ta İstanbul Resitalleri’nin misafiri oluyor. İstanbul’da ilk kez çalacak olan sanatçı, Schumann, Liszt ve Ginastera’dan eserler sunacak. Aynı akşam müzikseverler, ‘BBC Young Musician 2010’ birincisi Lara Ömeroğlu resitalini de ayrı bir ücret ödemeden dinleme fırsatı bulacaklar.

Borusan Müzik Evi de hem klasik müzik hem caz içeren değişik programıyla farklılık yaratıyor. Bu yeni mekânda 16 Aralık’ta Los Angeles kökenli klarnet, keman ve piyano sanatçılarından oluşan Divan Consort’u, 30 Aralık’ta da genç piyanist Can Okan’ı Schumann ezgileri eşliğinde dinleyebilirsiniz.

İyi bir caz konseri için size yine Borusan’ı önerebilirim. 10 Aralık’ta Kerem Görsev ve genç yetenek, Nardis’in gedikli piyanisti (aynı zamanda komşum) Kürşad Deniz, “Two pianos play  standards” başlıklı performansta birlikte çalacaklar.

Yeri gelmişken 29 Aralık’ta, Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki (CKM) Kerem Görsev & Fatih Erkoç konserini hatırlatayım. Sahnede Fatih Erkoç’un eşsiz yorumuna piyanoda Kerem Görsev, davulda Cengiz Baysal ve kontrbasta Kağan Yıldız eşlik edecekler.