Anne babalar haydi okula!

İlkokul, lise, anaokulu derken UÖMO’da bir okul daha açılıyor; Anne-Baba Okulu. Bu yeni okulun tek bir amacı var, daha iyi bir çocuk yetiştirmek isteyen ebeveynlere yardımcı olabilmek…

Virna BANASTEY Toplum
24 Kasım 2010 Çarşamba

UÖMO ve çocuk psikolojisi konusunda büyük bir başarıya sahip olan Ekipnormarazon, yeni bir işbirliğine imza atıyorlar; 0-3 yaş çocukların anne babalarına yönelik, çocuk yetiştirme konusunda yardımcı yeni bir okul…

1 Aralık tarihinde başlayacak bu yeni Anne-Baba Okulu konusunda, projenin mimarları UÖMO Yuva Müdürü Ceni Kanditan ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Greta Mizrahi ile Ekipnormarazon’nun başarılı eğitimcileri ile görüştük.

Anne-Baba Okulu fikri nasıl doğdu?

Ceni Kanditan: Cemaatimizin tek okulu olarak hedefimiz ve misyonumuz eğitim.  Artık, farklı bir veli profili oluştuğunu gözlemledik. İnsanlar daha hamile kaldıklarında, doğum yapmadan eğitime ve araştırmaya başlıyorlar. Bu gerçekten yola çıkarak, hem anneli oyun grubumuza katılan 1,5 yaşındaki çocukların velilerine, hem de ondan daha küçük yaşlarda çocuğu olan ve ihtiyacı olan bütün aday velilere ihtiyaçları doğrultusunda yardımcı olabileceğimizi düşündük. Bir eğitim kurumu olarak, aileler başka bir yere eğitime gideceklerine, bu eğitim misyonu üstlenelim istedik.

Greta Mizrahi: Anne-Baba Okulu’nun amacı, ebeveynlere çocuklarını büyütürken, onları değişen yaşam koşullarına uyum sağlayacak şekilde eğitmede, her birini güçlü, güvenli, mücadeleci, yenilikçi bireyler olarak yetiştirmede, bilgi aktarımında ve tecrübe paylaşımında bulunmak.

Layza Ovadya: Anne-Baba Okulu fikri beni çok heyecanlandırdı. Aslında biraz da uzun vadeli düşünüyorum. Bu çocuklar daha minikler, anne babalarından gördüklerini alıyorlar. İlerde kendileri anne baba olacaklar, sonra büyükanne-büyükbaba… İleride zihinsel açıdan huzurlu ve sağlıklı ebeveynler olabilmeleri için bu tip eğitimlerin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Günümüz çocuklarının yükünü ne kadar çok törpüleyerek onları ileriye taşıyabilirsek, o kadar sağlıklı bireylerin yetişmesi mümkün olacak.

Ekipnormarazon ve UÖMO nasıl bir araya geldi?

G.M: 2007-08-09 doğumlu çocukların velilerini okulumuza alıştırmak, onlara burada bir okulun varlığını hissettirmek istedik. Cemaatimizin belirli kurumlarında küçük çaplı bir anket yaptık ve çıkan sonuç; velilerin Norma Razon ekibinden bunu dinlemek istedikleri yönünde oldu. Onlar da büyük bir memnuniyetle yanımızda oldular, her şeyi organize ettiler. Ekibe, yanımızda oldukları ve destek verdikleri için çok teşekkür etmek istiyoruz…

Anne-Baba Okulu sadece 0-3 yaş çocukları olan velilerle mi kısıtlı olacak?

 C.K: Şu anda hedefimiz 0-3 yaş velileri çünkü bu dönem için verilen eğitim çok fazla değil, gidilebilecek yerler kısıtlı. Okul yaşındaki çocukların velileri için yıl içerisinde düzenli eğitimler veriyoruz. 0-3 yaş anne babalarının eğitim konusunda bir ihtiyacı olduğunu görüp, o yaş grubuna yönelmek istedik. Hem veliler birbirleriyle tanışsınlar, kaynaşsınlar, hem de paylaşma imkânları olsun.  Konular aslında daha büyük yaş çocuklar için de geçerli, ancak cevaplar her yaş grubu için farklıdır…

Başka yaş grupları için de planlarınız var mı?

C.K: 0-3 yaştan başladık. Başka yaş grupları için de çalışmalarımız olabilir.

Bu okula anne ile babanın birlikte katılması şart mı, önemli mi?

Selin Kasuto:  Birlikte gelinmesi kesinlikle çok önemli. Tabii ki tek başına gelen velileri de kabul ediyoruz ama diyoruz ki; anne-baba bir bütün, aynı geminin iki kaptanılar. Onun için iki kaptan farklı konuşmamalı, bir ağızdan konuşmalı.

L.O: Hatta büyükanne-büyükbabalar da gelebilir…

G.M: Okulda yaptığımız etkinliklerde babaları getirmekte zorlandığımızı gözlemliyoruz.

Hakan Emanetoğlu: Babaların da bu eğitimi takip etmesi büyük önem taşıyor. Ben zaten azınlığı babaları temsilen geliyorum eğitime. Babalar, anne-baba-çocuk üçgeninde günah keçisi. Aslında zavallıların hiçbir suçu yok, ne yapacaklarını bilmiyorlar. Anneler de öğretmiyorlar. Anneler kendi oğullarına da nasıl iyi bir baba olacaklarını, nasıl iyi bir koca olacaklarını öğretmiyorlar. Burada gördüğümüz şu; yemeği bile oğullarının ağzına sokuyorlar. Her türlü bakımlarını yapıyorlar, ‘aman sen yorulma,  ben senin yerine yaparım’ diyorlar. Sonra bu erkek rol değiştirip de baba olduğu zaman tabii ki bunları bilmediği için yapmıyor, yapamıyor. Erkeklerin tarafındayım, onlara ipuçları vereceğim… İyi baba olmanın iyi koca olmaktan geçtiğini göstereceğim… 0-3 yaş arasında aslında babanın bebekle direk olarak üstelenebileceği pek bir şey yok, ama iyi bir koca olduğu zaman iyi bir baba da olacaktır.

Okulunuz için belirlediğiniz öğrenci sayısı nedir?

L.O: Katılımcı sayısını sınırlamamak lazım. Tüm anne-babaların birbirinden öğrenecekleri var. Dolayısıyla eğitimin yanı sıra sorulacak sorular da çok önemli, çünkü bu sorular başkalarına da faydalı olabilir… Sorulara verilen cevaplar, sadece soruyu sorana değil başkalarına da yanıt olacaktır.  Sorular sayesinde veliler sorunlarını paylaşacak, o sorular ebeveynleri birbirlerine yakınlaştıracak.

Anne-Baba Okulu’nda neler yapılacak?

G.M: Anne-baba okulu programı; 5 hafta boyunca, haftada 1 gün 1,5 saat sürecek bir eğitimden oluşuyor. Her haftanın ayrı bir konu başlığı olacak ve katılımcılar konu hakkında geniş bilgi edinirken, sorularını uzman bir kadroya yöneltme fırsatı bulacak.

Anaokulu öğretmenleri katılacak mı bu programa?

C.K: Hepsi değil, müsait olanlar katılacak. Ancak hedef kitlemiz tabii ki veliler.

Veliler, çocuğunuza iyi bir gelecek vermek için bu kez eğitim sırası sizde. Haydi okula!

Anne-Baba Okulu’nun eğitim programı

Bezini çıkarmaya hazır mı? Oğlum neden agresif davranıyor? Güvenli çocuk nasıl yetiştirilir? Çocuğuma nasıl sınır koymalıyım? İki yaş dönemi nasıl atlatılır?

Çocuğunuzu büyütürken bunlar ve bunun gibi onlarca soru sizin de aklınızdan geçiyordur. Anne-Baba Okulu’nda bütün bu konular ve sorular yanıt bulacak.

Okulun ilk haftasında Prof. Dr. Norma Razon, 0-3 yaş döneminde gelişim ve temel alışkanlıklar konusunu ele alacak. Çok yemek seçiyor, bir yediğini bir daha yemiyor, yatarken bir bardak daha su, bir masal daha istiyor… Prof. Norma Razon, tüm bu sorunlarla baş etmenin yolları konusunda yardımcı olacak.

İkinci haftanın konuşmacısı Uzman Psikolog Karin Natan ise etkili anne-baba tutumlarını işleyecek. Çocukların kendini savunmasını öğrenmesi için nasıl davranmalıyız? Çocuklar nasıl kural tanırlar? Bunun gibi birçok soru Karin Natan tarafından yanıtlanacak.

Okulun üçüncü haftasında Uzman Psikolog Selin Kasuto, çocukların ihtiyaçlarının karşılanması ve sınır koyma konusunda velileri bilgilendirecek. Çocuğuma nasıl hayır demeliyim? Nasıl sınır koymalıyım? Ağlatmalı mıyım? Bu gibi sorular ve zorlu iki yaş dönemi konusunda Selin Kasuto’nun velilere yardımları eşsiz olacak.

Dördüncü hafta da ise aile ilişkileri, çocukla kaliteli zaman geçirme ve çalışan anne sendromu konu başlığını Uzman Psikolog Layza Ovadya ele alacak. Annenin işe başlaması, çocuğun bağımsızlaşması, aileye yeni katılan kardeş… Layza Ovadya bu konularda çok faydalı bilgiler verecek, soruları yanıtlayacak.

Ekibin tek erkek eğitimcisi ise son haftanın konuğu olacak. Uzman Pedagog Hakan Emanetoğlu çocuk gelişimi ve eğitimde babanın rolünü ele alacak. Babaların, okul programındaki bu haftayı özellikle kaçırmamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü Hakan Emanetoğlu gerçekten çok renkli bir eğitimci. Sonlara doğru artık bir grup terapisine dönen söyleşimizde altı kadına karşı babaları ve erkekleri çok iyi savundu.