Para piyasaları...

Rafi OJALVO Ekonomi
6 Şubat 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta yurt dışı ve yurt içi piyasaların bir miktar toparlandığını gözlemledik. FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ve bazı verilerin beklenenden iyi gelmesi sonucu ABD borsaları haftayı pozitif bir şekilde kapadı. Bu hafta piyasalardaki toparlanmanın sürebileceğini fakat beklenenin dışında açıklanacak bir veri ya da bilginin yatırımcıların risk iştahını tekrar azaltabileceği görüşündeyim.

Geçen hafta ABD tarafında yoğun bir veri akışı vardı. ABD’nin dördüncü çeyrek büyüme rakamlarının beklenen seviyelerin bir hayli altında gelmesi ve Fed başkanı Bernanke’nin piyasa beklentilerini karşılayan 50 baz puanlık faiz indirimi haftanın en önemli gelişmeleri olarak gözüme çarpıyor. Bununla birlikte Ocak ayı tarım dışı istihdam verileri, ISM üretim endeksi ve Microsoft’un Yahoo’yu almak için 45 milyar dolar civarında teklif vermesi de geçen hafta piyasaları etkileyen gelişmelerden oldu. Bununla birlikte piyasa oyuncularının özellikle emlak ve mortgage sektörü hakkındaki verilerin kötü gelmesine karşın bu gelişmelere fazla tepki göstermediğini de belirtmekte yarar görüyorum. Bernanke’nin 22 Ocak ve 30 Ocak’ta toplam 125 baz puanlık faiz indirimi yapması piyasaların toparlanması ve yavaşlayan ekonominin tekrar hızlanması için FED’in faiz silahını piyasaların arzuladığı şekilde kullanacağının önemli bir göstergesi. Sonuç olarak FED kısa vadede piyasaları şaşırtacak bir sürpriz yapmayacak gibi gözüküyor. Bununla birlikte haftanın son günü açıklanan ISM üretim endeksinin 50.7 seviyesinde deklare edilmesi ve Microsoft’un Yahoo’ya teklifi piyasaları rahatlatan önemli gelişmelerdendi. ISM endeksinin 50’nin üzerinde açıklanması üretimde artış anlamına gelmektedir; yatırımcılar veri öncesinde beklentilerini oldukça düşük tuttukları için yüksek gelen endeks rakamı Cuma akşam üstü piyasalarda doping etkisi yaratmıştır. Microsoft’un Yahoo’ya verdiği teklif ile birlikte borsa fiyatlarının şu an yılbaşına göre gerilemiş olmasının şirketlerin alım yapması için geçen seneye göre çok daha uygun seviyeler olabileceği görüşünü de beraberinde getirdi. Bu olumlu gelişmeler ile birlikte ABD büyüme rakamlarının düşük olması, kişisel harcamaların azalması ve emlak sektörü verilerinin oldukça kötü gelmesine ABD borsaları anlık olumsuz tepkiler verse de daha sonra toparlanarak haftayı geçen haftanın üzerinde seviyelerde kapamıştır.

Türkiye tarafında yaşanan en önemli gelişme Morgan Stanley’nin gelişmekte olan piyasa borsalarına giriş yapma tavsiyesi idi. Bununla birlikte yabancı oyuncuların Türkiye Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ara verme ihtimalinin arttığını fiyatlaması ve Durmuş Yılmaz’ın indirimlere devam etme konusunda kaygılarının oluştuğunu belirtmesi bono piyasalarını etkilemiştir. Kısa vadeli bonolara faiz indirimi ihtimalinin azalması sonucu bir miktar satış gelirken Cuma günü Morgan Stanley’nin tavsiyesi ve yurt dışının olumlu seyretmesi ile birlikte gösterge kağıt 07/10/2007 tekrar 16.40 bileşiğe kadar geriledi. Geçen hafta sonlarında başlayan yurt dışındaki olumlu havanın bu hafta da devam etmesi durumunda özellikle borsanın bir miktar daha yükselebileceğini düşünüyorum.

Sonuç olarak geçtiğimiz hafta piyasalarda bir düzeltme yaşandığını söyleyebiliriz. Emlak sektörü verilerinin piyasayı etkilememesi yatırımcıların bu konuda en kötüyü fiyatladıklarını göstermektedir. Piyasalarda çalkantının durulduğunu söylemek için henüz erken olsa da kısa vadede beklentiler dahilinde yaşanacak gelişmelerin olumlu havanın devamı için yeterli olduğu kanaatindeyim. Buna rağmen beklenmedik olumsuz gelişmeler durumunda yatırımcıların aşırı tepki verip güvenli para birimlerine ve yatırım araçlarına hızlı bir şekilde geçebileceğini belirtmekte yarar görüyorum.