Din, kadınlar ve paradoksları: KADINLAR BALKONU

11 Mart Pazar günü Amram Oditoryumunda düzenlenen Sinema Gecesinde ‘Kadınlar Balkonu-The Women’s Balcony’ adlı film okuması gerçekleşti.

Elda SASUN Toplum
14 Mart 2018 Çarşamba

 

Kudüs’teki dindar bir cemaatte kadın erkek ayırımına odaklanan bir komedi olan filmde bir Bar Mitsva töreni esnasında sinagogdaki balkonun aniden çökmesi ve Hahamın olaydan sonra şok geçirmesi ile cemaatin krize girmesi işleniyor. Yeni hahamın, kendine göre kuralları vardır, Tevrattan uygulamaları kendi yorumlarıyla cemaatin erkeklerini etkilemek ister. Kadınlara pek söz hakkı tanımak istemez; erkeklerin, eşlerine nasıl davranması gerektiğini öğretmek ister. Daha muhafazakâr bir yaklaşımla kadınların tevazu içinde ve iffetli olmaları için başlarını örtmeleri gerektiğini söyler. Erkeklere eşlerine nazik davranmaları ve küçük bir armağan alarak onları az da olsa şımartmak gerektiğini bildirir. Ne var ki bu küçük armağan bir başörtüsüdür.

Bu yaklaşıma ve baş örtmeye her kadının tepkisi ayrı olur. Yeni hahamın yıkılan sinagogda tadilat yaparak kadınlar bölümünü hiç bir şekilde yer vermemesi de kadınlar arasında büyük üzüntü ve hayal kırıklığına yol açar. Yeni gelen hahamın etkisi altına giren eşleri bazı seçimler yapmak orunda kalırlar. Film artistleri arasında ailece Kudüs doğumlu ünlü ve köklü bir aile olan Banai ailesinden Orna Banai (Tikva rolünde) tereddütlerine bazen yenik düşen, yeni tarza kapılan fakat sonradan kadın birliğine ve geleneklere bağlı kalmayı seçen rolüyle Kudüs’te yaşanan dramları da dile getiriyor. Aslında kocalarının değişmeye başladığını gören hanımlar güçlüdür. Yahudi kadını da kontrolün kimin elinde olduğunu gösterecektir.

Filmden gösterilen etkili sahnelerden sonra yapılan panelde Dr. Seyfi İşman ve Lina Filiba ile Yahudilikte, Türkiye’de ve dünyadaki kadın hakları ile ilgili sohbet edildi. Ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar gününün tarihçesi ve İstanbul Beyoğlu’ndaki yürüyüş gösterildikten sonra toplantı sona erdi.