Bir günde iki farklı İstanbul

İşte atmosferi bu yüzden çok seviyorum. Gelişmiş teknolojilere, milyon dolarlar ödenip yapılmış tahmin cihazlarına rağmen her zaman yanıltmayı ve “Acaba nerede hata yaptık?” sorusunu sordurtmayı ve daha fazla araştırmaya yönlendirdiği için…

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
28 Eylül 2017 Perşembe

Geçen yazımda İstanbul’da yağışın pazartesi akşam başlayabileceğini ancak salı ve çarşambaya dikkat edilmesi gerektiğini belirtmiştim. Salı tahmininde tamamen yanıldığımı itiraf etmeliyim. Çarşamba günü ise İstanbul’da oldukça ilginç bir duruma şahit olduk. Özellikle şehrin kuzey (Sarıyer, İstinye hattı) ile Boğaz (Ayazağa, Levent, Şişli, Üsküdar ve Kadıköy’den Göztepe’ye kadar olan kısım) hattı biraz sonra rakamlarını vereceğim müthiş bir yağış yaşarken, Göztepe’den sonraki doğu bölüme adeta yağış uğramadı. Batı ile kuzey arasında adeta sıkışan, son derece yavaş hareket eden ve hapsolan bir kütle idi. Bakın aynı saatlerde çekilmiş iki resim paylaşayım.

İlk resim İstinye’de çekildi. Yolun adeta denize dönüştüğünü görüyoruz. İkinci resim ise Suadiye kısmından. Bu resmi ben çektim. Kuzeyden yaklaşan bulutları resmetmek için. Gördüğünüz gibi damla yağış yok. O bulutlar bize yaklaştı ama sadece akşam 8 gibi sadece çiseleyen bir yağış bıraktı, neredeyse yolları bile ıslatmadı. Sonra da bitti. İşte iki farklı İstanbul…

NE KADAR YAĞIŞ DÜŞTÜ?

24 saatlik dilime baktığımızda Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan rakamlar şöyle:

Düşünün ki Kadıköy rıhtım 28,4 kg yağış almış ancak Suadiye tarafında 1’e bile ulaşamamış. Bu arada Sarıyer’de ölçülen değer İstanbul’da birkaç ayın toplam yağış ortalamasının üstünde.

BUNDAN SONRASI VE KİPURDA HAVA

İstanbul olarak yağışın en etkili bölümü geride kaldı. Bundan sonra da aralıklı olarak bir - iki gün daha devam edebilir. Yağış bu sefer Karadeniz tarafından geliyor ve sıcak. Üst seviyede ise soğuma var. Bunun neticesinde Karadeniz’e kıyısı olan her yerde anlık kuvvetli yağış ihtimalini kuvvetlendirir. Üst seviyedeki soğuma artık 2 metre seviyesinde de hissedilmeye başlandı. Cuma günü sıcaklıklar 20 derecenin altında kalabilir. Cumayı cumartesiye bağlayan gece ve cumartesi yani Yom Kipur günü de benzer koşullar bekliyoruz. Sıcaklık yine 19 - 20 derecelerde ara sıra yağış olabilir. Anca cumartesi gece saatlerinde ve pazar günü yağışın etkisini arttırması ihtimal dahilinde. Pazar günü de yağışlı havanın devam etmesini ve sıcaklığın 20 - 21 derece civarında olmasını bekliyoruz. Bu arada Karadeniz’de oluşan kuvvetli fırtına Marmara Bölgesine de ulaşıyor ve poyraz yönlü sert ve arada fırtınaya dönecek kuvvetli rüzgâra dikkat etmek gerekiyor.

DENİZLERDE DURUM


An itibarıyla Karadeniz, Ege, Marmara poyraz yönlü kuvvetli rüzgârlar var. Resmini gönderdiğim model Yom Kipur gününe ait ve yine etkisini arttırarak devam edecek gibi gözüküyor. Akdeniz’de rüzgâr batı ve kuzey batıdan esiyor. Diğer 3 deniz kadar kuvvetli olmasa da yine de güçlü diyebiliriz. Denizlerdeki bu sert rüzgârlı havanın 1 Ekim’e kadar devam etmesini bekliyoruz.

YURTTA GENEL DURUM

İçinde bulunduğumuz yağışlı ve serin hava yurdun kuzey batı kesimlerinde bugün de devam edecek. Pazar günü Yunanistan tarafından yağışlı bir hava Ege tarafından yurda sokulacak ve Ege, Akdeniz etkilenmeye başlayacak. Karadeniz ve Doğu Anadolu’da da yağışlar beklemekteyiz. Hava sıcaklıkları batı kesimlerde düşmeye devam ederken yurdun geri kalanında önemli değişiklikler beklemiyoruz.

ANKARA VE İZMİR

Başkent Ankara’da hava şu an parçalı bulutlu sıcaklık 21 derece. Perşembe en yüksek 23 derece beklemekteyiz. Cuma da aynı koşullar devam ettikten sonra pazar günü yağış bekliyoruz. Sıcaklıklar bu seviyelerde olacak.

İzmir’de hava parçalı bulutlu, ara sıra kapatıyor. Poyraz sert. Bu durum üç gün devam edecek. Cuma akşam saatlerinde yağmur bekliyoruz. Etkili olabilir. Pazar günü de devam edecek. Perşembe 26 derece beklenen sıcaklığın üç derece düşmesini bekliyoruz.

BÖLGELER

Marmara Bölgesinde özellikle Karadeniz üzerinden gelen yağışlar birkaç gün boyunca devam edecek gibi gözüküyor. Sıcaklıklar düştü ve üç gün daha bu seviyelerde olacak. Sıcaklık ortalaması 20 derecelerde.

Ege Bölgesi cumadan itibaren yağışlı havanın etkisine giriyor. Bölge geneline pazar günü tam anlamıyla yayılmış olur ve özellikle orta bölümünde kuvvetli yağış beklentimiz var. Dikkatli olunmalı...

Akdeniz Bölgesinde de cumadan itibaren sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklentimiz var. Perşembe hava parçalı bulutlu. Bölgede sıcaklık yaklaşık 3 - 4 derece düşmeye hazırlanıyor. Antalya Pazar günü 24 dereceye düşerken Adana da 30 derece sınırına yaklaşacak.

Karadeniz Bölgesi şu andaki yağışlı havadan en fazla etkilenmeye müsait bölgemiz durumunda. Özellikle sahil kesimlerinde arada kuvvetlenen, su baskınlarına neden olan yağış geçişleri gözükebilir. Bölgede genel olarak 22 - 23 derece sıcaklıklar ölçülüyor. Sıcaklık ve yağışlar üç gün böyle devam edecek.

İç Anadolu Bölgesinin batı kesiminde yarın yağışlar kuvvetlenebilir. Pazar günü Ankara da dahil olmak üzere yağış ihtimali var. Doğusu çok etkilenmeyecek gibi gözüküyor. Sıcaklıklar ortalama 22 derecelerde. Gece özellikle yağış almayan yerlerde düşük sıcaklıklara dikkat.

Doğu Anadolu Bölgesinin kuzey kesimlerinde cuma yağış ihtimali var. Sıcaklık 20 derecelerde ancak aynen İç Anadolu Bölgesi gibi bu bölgemizde de gece sıcaklıkları oldukça düşük, neredeyse 5 derece civarına kadar düşüyor. Pazar günü bölge genelinde yağış olabilir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde uzun bir aradan sonra ilk defa yağış beklentimiz var. Gelecek bültende daha net bakacağız ama pazartesi Akdeniz’den gelen sistem bu bölgeye de ulaşabilir. Önümüzdeki üç gün için ise hava parçalı bulutlu yaklaşık 26-28 derece arası değişen sıcaklıklar var.


ATLANTİK’TEKİ KASIRGALARDA SON DURUM

 

Amerika’ya yakın olarak görülen resmin en üst bölümündeki kasırga Maria... Kuzeybatı yönüne doğru hareketini sürdürüyor ve daha evvelden Amerika’ya uzanan kollar da dağılmış gözüküyor. Bu şekilde kuzeybatı yönlü hareketi devam edecek. Artık karaya tehlike saçması zor bir ihtimal.

Daha büyük sürprizi ise Lee Kasırgası yapıyor. Önceki bültende de bahsetmiştim Maria’dan evvel oluşan bir kasırgaydı ancak daha sonra bu özelliğini yitirip tropik fırtınaya dönüştü tam kaybolacak derke tekrardan önce 1. kategori daha sonra 2. kategori fırtınaya dönüştü. Çıkarttığı gözden de anlayacağınız gibi şu anda karada bir yeri vursa etkisi kuvvetli olacak bir görüntüde. Ancak Maria’nın da etkilendiği yüksek basınç sisteminden o da etkilenip kuzeybatıya çıkıp karaya vurmayacak gibi gözüküyor. Bugüne kadar karada etkili olan her kasırga ilk vurduğu yerden sonra güç kaybına uğradı. Lee Kasırgası da bu konuda ilginç bir deneyim olacak. Denizde varlığını ne kadar devam ettirebilir aha sonra yön değiştirme ihtimali olabilir mi takipte olacağım.

Hatima Tova…