20 Eylül’e kadar sıcaklar devam ediyor, sonra sonbaharı yaşayacağız

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
14 Eylül 2017 Perşembe

Geçen bültendeki yazımda çarşamba günü rüzgârın kuzeye döneceğini ve sıcaklıkları sadece mevsim normallerine çekebileceğini yazmıştım. Bu durum biraz geç oldu ve ancak akşam saatlerinde kuzeye döndü.  Şu anda da mevsim normalleri civarında ama nemli bir gün geçiriyoruz ancak daha evvelden de bahsettiğim gibi sıcaklık yine bayağı artacak. Adeta temmuz, ağustos sıcakları yaşayacağız. 20 Eylül’de ise belki de ilk kez bize hangi mevsimde olduğumuzu hatırlatacak, kuvvetli serinlik verecek bir sistem gözüküyor. Bu sistemde sıcaklığın 20 derecenin altına düşmesi muhtemel. Şu anda gözüken 20’sinde de önce hava bayağı sıcak, sonra birden soğuma ve yağış girecek. Bu durum kararsızlığın örneklerinden. O yüzden 20 Eylül akşamı göreceğimiz sağanak ciddi boyutta olabilir. Takip ediyoruz, detayları bildireceğiz.

Yurt genelinde üç gün yağış beklemiyoruz. Hava genelde mevsim normalleri üstünde olacak.

İstanbul çarşamba geceki serinlikten sonra yine sıcaklarla mücadeleye hazırlanıyor. Bu sefer poyrazın getireceği nem de bizi etkileyecek. Hafta sonuna doğru sıcaklıklar 33-34 dereceye kadar çıkabilir. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu durum 20 Eylül’e kadar sürecek. O günden itibaren verilerde değişiklik olmazsa İstanbul ilk defa sonbaharı yaşayacak. Perşembe günü en yüksek 29-30 derece sıcaklık bekliyoruz. Cuma 20-32, cumartesi 21-33 ve pazar 21-34 derecelik sıcaklık beklentimiz var.

Başkent Ankara yine kavurucu sıcakların etkisinde. 35-36 derecelerdeki sıcaklık üç gün devam edecek. Karasal iklimde sık görmeye alıştığımız ayaz durumundan dolayı özellikle gece yarısı ve günün ilk saatlerinde sıcaklık 14-15 dereceye kadar düşüyor.

İzmir’de de yine 32-33 derecelik sıcaklık var. Hafta sonu 35 dereceyi aşabilir. Üç gün yağış beklemiyoruz.

Marmara Bölgesinde üç gün yağış yok; sıcaklıklarda bu hafta sonu hatta pazartesi de dahil olmak üzere 3-5 derece artış bekliyoruz. Bursa, Edirne, Bilecik ve Balıkesir’de sıcaklıklar 35 dereceyi buluyor.

Ege Bölgesinde de üç gün yağış yok. Sahil ve turistik kesimleri adeta yazın en sıcak günlerindeki gibi bir hava yaşıyor. Aydın ve Muğla 35-36 derecelerde…

Akdeniz Bölgesinde de üç gün yağış yok. Akdeniz’de arada bir hızlanan kuzey yönlü rüzgâr serinlik verebilir. Antalya 31-32, Adana 35-36 derecelerde…

İç Anadolu Bölgesi de kavurucu sıcaklar yaşıyor ancak gece sıcaklıkları oldukça düşüyor. Örneğin Yozgat, Sivas gibi şehirlerimizde sıcaklılar 34 dereceyi bulurken gece 12 dereceyi geçemiyor. Bu sıcaklık dalgalanmalarına dikkat edilmeli. Üç gün değişiklik beklemiyoruz.

Karadeniz Bölgesi de açık ve az bulutlu günler geçiriyor. 20 Eylül’de bahsettiğimiz soğuk hava girişinin Batı Karadeniz’de de ekili olmasını bekliyoruz. Şu an için batı,orta ve doğuda üç gün yağış yok, sıcaklık 28 derecelerde... Batı Karadeniz’de ise sıcaklıklar 30 dereceyi geçebilir.

Doğu Anadolu Bölgesi de ortalama 30-32 derece sıcaklıklar yaşarken hem karasal hem yüksek rakım nedeniyle ayazın en ciddi hissedildiği bölgemiz durumunda... Kars, Erzurum, Iğdır taraflarında gece sıcaklıkları 10 dereceyi geçemiyor. Tunceli-Malatya bölümünde ise 36-37 dereceyi aşan sıcaklıklar var. Üç gün değişiklik beklemiyoruz.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi yaz başından beri sıcak ve kurak günler geçirmeye devam ediyor. Libya üstünden gelen tozlu, nemli ve aşırı sıcak hava ile sıcaklıklar yine bölge genelinde 40 dereceleri bulmuştu. Şimdi de farklı değil. 29-40 derece ortalama sıcaklıklar ve yağışsız hava üç gün daha deva edecek.

JOSE KASIRGASINDA SON DURUM

NOAA’nın son çekilen uydu görüntüsünde Amerika’yı tehdit etmesi beklenen üçüncü kasırga olan Jose’nin ebadının küçüldüğünü, yaklaşık 1. kategoride olduğunu, dağılan kollarının ise kuzeydoğu yönünden Karayiplere uzandığını görüyoruz. İrma’dan çok derin bir yara alan Karayipler çok daha küçüğünü ve hatta birinci kategoride bir kasırganın sadece artığını yaşayacak olmasına rağmen geçen kasırganın psikolojik etkilerini mutlaka yaşayacaktır.

 

JOSE AMERİKA’YA ULAŞIR MI?

 CNN’de çarşamba gösterilen bu tahmine göre Jose Amerika kıyılarına çok sokulamıyor. Bugün teyit amaçlı baktığımda da aynen bu rotayı takip ettiğini gördüm. Dolayısıyla şu anda eğer çok büyük bir değişim olmazsa ne İrma’nın yıkıp geçtiği ada topluluklarında, ne Amerika’da çok etkili olmayacak gibi gözüküyor. Sadece kuzeye çıktığında dağılırken kolları da savrulabilir. O da Carolina bölgesinde ve doğu sahillerde fırtınaya sebep olabilir. Onun dışında şu an için büyük bir tehlike gözükmüyor.