Ülkemizde Afrika sıcakları

Son yazıda da bahsettiğim gibi hem İstanbul’da hem de Türkiye genelinde hava sıcaklıkları arttı. Bunun sebebi ise Afrika’dan taşınan sıcaklar. Bu sıcaklar salı günü de devam edecek. Sadece İstanbul’da değil yurt genelinde bir süre yağış beklemiyoruz.

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
11 Eylül 2017 Pazartesi

Yurdun kuzey kesimlerinde hava sıcaklığı Çarşamba günü birkaç derece azalacak ancak bu uzun süremeyecek. Perşembeden sonra tekrar yüksek sıcaklıkların etkili olmasını bekliyoruz.

İstanbul’da mevsim normallerinin birkaç derece üstüne çıkan hava sıcaklıkları çarşambadan itibaren mevsim normallerine dönecek. O güne kadar güney yönden hafif ve orta kuvvette rüzgâr ve nemli bir hava bekliyoruz. Çarşamba günü ise rüzgâr kuzeye dönecek. Böylece hava sıcaklığı birkaç derece azalacak. Ancak perşembe sonrasında tekrardan sıcak hava etkili olacak. Sıcaklıklar yine 32-33 dereceye çıkabilir. Detaylara bir sonraki bültende bakacağız. Şehirde pazartesi ve salı 21/32, çarşamba ise 20/28 derece sıcaklık bekliyoruz. 

Başkent Ankara da bu sıcak hava kütlesinden epey etkilendi, salı da etkilenmeye devam edecek. Gece sıcaklıkları 20 dereceyi aşamıyor; 18 derece dolaylarında. Pazartesi ve salı 35 derece beklenen sıcaklık Çarşamba günü 32 dereceye gerilemiş olacak.

İzmir güneşli 32 derece. Çarşamba günü Ege Denizinde kuvvetli rüzgâr var. İzmir sahilleri de etkilenecek. Sıcaklıklar üç gün bu seviyelerde, perşembe ve cuma günü artış var.

Marmara Bölgesinin özellikle doğu ve güneydoğu kesimleri adeta yanıyor. Bursa, Bilecik, Sakarya salı günü 37-38 dereceyi görebilir. Batı kesimlerinde de sıcak var ama nispeten daha serin. Edirne 32 derece. Çarşamba bölgenin doğusunda 4-5 derecelik sıcaklık düşüşü olmasına rağmen yağış beklenmiyor.

Ege Bölgesinde üç gün yağış yok. Denizli ve Aydın en sıcak kentler... Bu şehirlerimizde sıcaklık 35 dereceyi aşıyor. Ege Denizinde salı ve çarşamba kuvvetli rüzgâr var.

Akdeniz Bölgesinde de yine üç gün yağış beklemiyoruz. Antalya 32-33 derecelerde, Adana ise 35 dereceyi buluyor. Akdeniz’de de çarşamba günü rüzgârın kuvvetlenmesi olası…

Karadeniz Bölgesinin batı kesimleri tıpkı Marmara’nın doğusu gibi eylül ayına göre oldukça yüksek sıcaklıklarda. Düzce-Bartın hattında pazartesi ve salı sıcaklıklar 37-38 dereceyi bulabilir. Doğuya doğru gidildikçe sıcaklıklar 30 dereceye kadar düşüyor. Sıcaklık düşüşü çarşamba günü bölgenin batısında da görülecek ve sıcaklıklar yaklaşık 5-6 derece gerileyecek. Üç gün yağış beklemiyoruz.

İç Anadolu Bölgesinin orta ve güney kesimleri bu sıcak hava dalgasından oldukça etkilenen yerler arasında. Bölgede ortalama sıcaklık 35-36 derecelerde. Salı ve çarşamba da sıcaklıklar yüksek. Üç gün yağış yok. Gece sıcaklıkları bölge genelinde 15 derecenin altında. Gündüz ile gece arasındaki sıcaklık farklarına dikkat etmekte fayda var.

Doğu Anadolu Bölgesinde de gündüz ve gece sıcaklıkları arasında oldukça fark var. Erzurum, Kars gibi yerlerde gece sıcaklıkları 10 derecenin altında. Gündüz ise 30 dereceyi aşıyor. Üç gün değişiklik beklemiyoruz yağış yok.

Güney Doğu Anadolu Bölgesinde de durum aynı. Bölgede sıcaklıklar 38-39 derece arasında ve yine 3 gün boyunca yağış yok.

İSTANBUL DİYAGRAMI

 

 21 senaryodan oluşan GFS diyagramına göre İstanbul’da sıcaklık dalgalanmasını daha net görüyoruz. Bu senaryoya göre şu andaki yüksek devam eden yüksek sıcaklık 13 Eylül’de düşmeye başlayacak; 14’ü sonrası tekrar tırmanışa geçecek. 17’sinden sonra ise senaryolarda kararsızlık var. Yani 17 Eylül ve sonrası için tahminde bulunmak henüz erken.