20. Dünya Maccabiah oyunları baslıyor!

20. Dünya Maccabiah Oyunları, 4-18 Temmuz tarihleri arasında İsrail’de gerçekleşecek. Dünya çapında en büyük katılımın bu sene gerçekleşeceği oyunlarda ülkemizi çeşitli yaş gruplarında altı dalda, 40 sporcumuz temsil edecek.

Vedat LEVENT Spor
7 Haziran 2017 Çarşamba

4 Haziran Pazar günü Türk Maccabiah Komisyonu tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında organizasyon hakkında detaylı bilgiler verildi.

Önce organizasyonun geneli ile ilgili bilgileri verelim. Bu sene Maccabiah Oyunlarına dünyanın 80 ülkesinden 10 bin sporcu katılacak. 47 farklı spor dalında 3 bin müsabakanın gerçekleşeceği oyunlarda 2100 madalya dağıtılacak. Stadyumda geçit töreni şeklinde organize edilen resmi açılışın tüm biletleri satılmış durumda. 6 Temmuz’da gerçekleşecek bu organizasyona yaklaşık 50 bin kişinin katılacağı düşünülüyor.

Toplantının açılışında Türk Maccabiah Komisyonu Başkanı Yusuf Aner söz aldı. Aner, Türkiye’nin 1991’de Marsilya’da düzenlenen Avrupa Maccabiat Oyunları ile başlayan serüvende bu sene 26. yılı kutladıklarını belirterek bugüne kadar on üç organizasyonda tam 1800 sporcuya Maccabiah tecrübesini yaşattıklarını dile getirdi.

Türk Maccabiah Komisyonu Genel Koordinatörü Sadi Beceren ise, yaptığı konuşmada Maccabiah Oyunlarının, Dünya Olimpiyat Oyunları ve Dünya Üniversiteler Arası Olimpiyat Oyunlarından sonra dünyanın en büyük üçüncü spor organizasyonu olduğunu belirterek oyunların kısa bir tarihçesini anlattı. Daha sonra organizasyon detaylarına geçildi.

Türkiye bu sene tam altı branşta katılım gösteriyor: Badminton, basketbol, eskrim, futsal, tenis ve atletizm.

BASKETBOL

Branş Sorumluları: Faruk Gabay, Dani Fins

Antrenör: Sait Çalışır

Oyuncular: Eran Sisa, Efe Günyeli, Alp Günyeli, Eran Hasid, Tan Saba, Emre Alsaid, Leo İbrahimzade, Murat Toledo, Erez Meshulam, Erel Saul, Elvi Fins ve Yoel Nasi

Mücadeleler iki grupta olacak. A Grubu, ABD, Kanada, Avustralya ve Meksika’dan oluşurken ülkemiz ise B Grubunda İsrail, Brezilya ve Arjantin ile mücadele edecek.

FUTSAL

Branş Sorumlusu: Moris Kohen

Antrenör: Uğur Dursun

Oyuncular: Mert Akdoğan, Marsel Haleva, Cefri Sarfati, İlan Sason, Cem Kohen, Haymi Kohen, Yaman Çakmak, Jeff Behar, Alp Mızraklı, Kaan Atiyas, Morel İleri ve Alper Alvi Moreno

Mücadeleler iki grupta olacak. Ülkemiz A grubunda mücadele edecek. A Grubu, Brezilya, Arjantin, Avustralya, İsrail ve Türkiye’den oluşurken, B Grubu İngiltere, İtalya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Hong Kong’dan oluşuyor.

TENİS

Branş Sorumlusu: Sadi Beceren ve Soli Goldştayn

Oyuncular: Seymin El, Bora Gülerşen, Semi Bahar ve İzzet Özsevil

ATLETİZM

Branş Sorumlusu: Laki Aner

Oyuncular: Alara Reyna, Joel Kovos, Selin Reyna, Tara İllel ve Semi Geron

ESKRİM

Branş Sorumlusu: Mura Mordi Ada

Oyuncular: Melis Ada, Lea Levi

BADMİNTON

Branş Sorumlusu: Tülin Birant

Oyuncular: Aksel Katalon, Rakel Haleve, Dafne Bahar

 

 

Maccabiah Oyunlarının ilk kıvılcımının İstanbul’da atıldığını muhtemelen bilmiyordunuz. 

Maccabiah Oyunlarının nasıl başladığına dair 2008 yılında yazdığım ‘Kuştepe ve 15 Yaşında Dünyayı Değiştiren Çocuk’ başlıklı yazımın bazı ilginç noktalarını yeniden paylaşmak istiyorum:

“Kuştepe, 1895 yılında dünya üzerindeki gelmiş geçmiş ilk tamamen Yahudi Spor (Jimnastik) Kulübüne evsahipliği yapmıştı. Yani dünyanın ilk Yahudi spor kulübü İstanbul’da kuruldu.

The Israelitische Turnverein Konstantinopel (Israelite Gymnastic Association Constantinople, İstanbul’da yaşayan Alman ve Avusturya Yahudileri tarafından kuruldu. Kurulma sebebi o dönemde İstanbul’da bulunan Alman Jimnastik Kulüplerinin ‘sadece Aryan’ sporcuları bünyelerine kabul etmeleriydi.

Kuştepe’nin bu yeni güzide sakinleri kendilerini dünyaya anlatabilmek için kendilerini reddeden Alman kulüplerinin sloganını seçmişlerdi. Enerjik, İmanlı, Neşeli ve Özgür…

Küçük Yosef’in Büyük Rüyası

Yosef Yekutieli 15 yaşındaydı… Stockholm’de1912 yılında düzenlenen Olimpiyatlardan o kadar etkilenmişti ki gerçekleşmesi oldukça zor, bir amaç edinmeye karar vermişti; Filistin topraklarında sadece dünyanın dört bir yanından gelen Yahudilerin katılabildiği Olimpiyatlar düzenlemek… On yıl boyunca bu fantezisini gerçekleştirebilmek için formüller ve planlar geliştirmeye çalıştı. 1928 yılında Yakutieli, olgunlaştırdığı fikrini Yahudi Milli Fonu (Jewish National Fund) Yönetim Kurulu Başkanı Menahem Usişkin’e sundu. Dünya Maccabi Kongresi, Yosef Yakutieli’nin Olimpiyatlarının ‘Maccabiah’ diye adlandırılmasına karar verdi. Olimpik oyunlar model alınarak organizasyonun her dört senede bir yapılmasına karar verildi. Kongre’nin, Maccabiah’nın tüzüğüne de yazdığı resmi amacı, oyunlara katılacak ülkelerin atletlerine uluslararası Olimpiyatlara hazırlamak için bir test fırsatı sunabilmelerini sağlamaktı.

Maccabiah’ya katılımı sağlamanın yolu reklamdı. Bu detayı bilen Maccabiah organizatörleri çok güzel bir metot bulmuşlardı. Yahudi motosikletliler, iki delegasyon halinde hem Avrupa Yahudi cemaatlerini Maccabiah hakkında bilgilendirecekler hem de Tel Aviv’de kurulacak bir stadyum için bağış toplayacaklardı (bugünkü Ha Maccabiah Stadı). Motosikletliler Tel Aviv’den yola çıkacak ve tüm Avrupa cemaatlerini gezeceklerdi. Yosef Yakutieli de motorculardan biriydi. 1930’da Tel Aviv’den çıkıp Suriye, Türkiye, Polonya, Almanya, Fransa, Belçika ve İngiltere’ye gittiler. 

10 Mayıs -16 Temmuz 1931’de düzenledikleri ikinci turda ise Maccabiah motorcuları 9375 km yol kat ettiler. Tel Aviv’den yola çıkan motorcular, Sina Çölünü geçerek Kahire, İskenderiye, Selanik, Gorna, Sofya, Belgrad, Novi Sad, Osijek, Zagreb, Viyana, Linz, Nurnberg, Frankfurt, Metz, Paris, Brighton, Londra, Birmingham, Manchester, Leeds, Glasgow’a gidip Beyrut üzerinden eve döndüler. Gittikleri her yerde bir sonraki bahar İsrail topraklarında Yahudi Olimpiyatlarının düzenleneceğini duyurdular. Bu çabanın sonucunda ilk Maccabiah 1932 yılında bugünkü İsrail topraklarında yapıldı ve 23 ülkeden 500 atlet organizasyona katıldı.

Maccabiah, bugün Olimpiyatlar ve Universiade’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü spor organizasyonu sayılmakta. Maccabi Dünya Birliğine bağlı olarak Maccabi Federasyonu tarafından her dört senede bir İsrail’de düzenlenen Maccabiah, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Dünya Spor Federasyonu tarafından tanınmakta ve Bölgesel Spor Olayları başlığı altında değerlendirilmektedir. Yahudi atletler kadar İsrailli Araplar da Maccabiatlara katılabilmekte.”