Tilda Rejwan’ı yakından tanımak

Dora NİYEGO Toplum
7 Aralık 2016 Çarşamba

Dünyaca ünlü sanatçı Tida Rejwan ile yaptığım röportaj, 2015 yılının Temmuz ayında gazetemizde yayınlanmıştı. O günden sonra, Tilda Rejwan ile yazışmaya devam ettik. Kendisini, Neve Şalom Sinagogunda toplumumza konser vermesi için de davet ettik. Ancak, yoğun programı nedeni ile bu konser gerçekleşemedi.

Geçtiğimiz ay, eşimle İsrail’e yaptığımız bir seyahat sırasında, Tilda Rejwan kaldığımız otelden bizi aradı ve Rehovot’ta vereceği konser için, oradaki akrabalarımla bizi davet etti. Judeo-Espanyol, Türkçe ve Fransızca şarkılar seslendirdiği konser muhteşemdi. Mükemmel sesi, sahnedeki performansı ve sempatik hareketleri ile tüm dinleyicileri kendisine hayran bıraktı. Çoğunluğu Türk kökenli İsraillilerden oluşan konser salonu, o gece hıncahınç doluydu. Dinleyiciler sanatçı ile hep bir ağızdan ‘Üsküdar’a Gider İken’ ve ‘Kızım Seni Ali’ye Vereyim mi?’ şarkılarını ve büyükannelerinden hatırladıkları ‘Adio Kerida’, ‘Los Bilbilikos Kantan’, ‘Los Arvoles Yoran’ gibi Judeo-Espanyol şarkıları büyük bir coşku ile söyledi.

Konser sırasında, Tilda Rejwan, “İstanbul’daki Şalom gazetesinin yazarlarından Dora Niyego da, bu gece aramızda” diyerek, hiç beklemediğim bir anda, güzel bir jestle beni ve gazetemizi onurlandırdı.

Konser sonrası, Tilda Rejwan beni ve akrabalarımı tanımak üzere yanımıza geldi. Hep birlikte sohbet ettik ve resimler çektik. Ertesi gün buluşmamızı da teklif etti ancak dönüş günü yaklaştığından bu teklifini kabul edemedim.

Önümüzdeki aylarda Zorlu Center’da konser vermek üzere İstanbul’a geleceklerini belirtince, kendisinden geldiğinde mutlaka toplumumuza da bir konser vermesini rica ettim. Bu derece sempatik, mütevazı ve sevecen bir kişiliği olan Tilda’yı yakından tanımak beni çok mutlu etti.

Röportajda da belirttiği gibi, Tilda Rejwan, İstanbul kökenli olup, çocukluğunu, kışları Nişantaşı’da, yazları Suadiye’de geçirmiş; ilkokulu Işık Lisesinde okumuş. On bir yaşına geldiğinde, eğitimine İsviçre’de devam etmek üzere İstanbul’u terk etmiş. Bakaloryasını verdikten sonra, Fransa’da bir tatil sırasında, eşi ve aynı zamanda menajeri olan Mişel ile tanışmış ve Fransa’ya yerleşmiş. 12 yaşında ilk şarkısını besteleyen, film ve TV dizileri için müzik yapan, nice albümlere imza atan, dünyanın birçok ülkesinde, kralların ve devlet başkanlarının huzurunda sahneye çıkan Tilda Rejwan, halen İsrail’de Tel Aviv’de ailesi ile yaşıyor. 

Yedi lisan konuşan ve bu dillerde şarkı söyleyen Rejwan’a, bu kadar çok lisanı nasıl öğrendiğini sorduğumda, “Türkçe, Judeo-Espanyol ve Arapça dilleri evimde konuşulurdu, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve İbraniceyi okuduğum okullarda ve çeşitli ülkelere yaptığım seyahatler sırasında öğrendim” diyor.

Roma, Paris, Brüksel, New York, Moskova gibi büyük şehirlerde konserler veren Tilda, anavatanı İstanbul’da vereceği konserleri dört gözle bekliyor.

ULUSLARARASI BAŞARILARI

1994 yılında ünlü yönetmen Nikita Mikhalkov, son filmi ‘The Barber of Siberia’nın final şarkısının sözlerini yazan Tilda Rejwan’ın, galası Kremlin Sarayı’nda yapılan filmin sonunda, final şarkısını izleyiciler 5000 kişinin huzurunda canlı olarak seslendirmesini istemişler. “İzleyicilerin arasında Shirley McLaine, Rus eski başbakanları Yevgeny Primakov, Viktor Chernomyrdin ve Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov de bulunuyordu” diyor Rejwan. Bundan başka, 2002 yılında, Kremlin Sarayında Moskova Senfoni Orkestrası ile sahneye çıktı ve St. Petersburg’da da sahne çalışmaları oldu.

Rejwan, Brüksel’de, kraliyetin 40. yılı kutlamaları ve Kral Baudoin’in 60. doğum günü münasebeti ile bir balede yer aldı. 2011 yıllarında, Dalida’nın hayatını konu alan ‘No Borders’ şovunda da yer aldı. Ayrıca Quincy Jones, Türk ikilisi Arif Mardin - Ahmet Ertegün ve Philippe Saisse ile de albüm çalışmaları oldu. Rafi Kadishson yönetiminde İsrail Senfoni Orkestrası ile sahneye çıktı. Hayfa’da, Rafi Kadishshon yönetiminde Hayfa Senfoni Orkestrası ile ünlü Fransız şarkılarının yer aldığı ‘Love Stories’ şovunu hazırladı. Bu şovun galası, Herzliya Opera Salonunda yapıldı ve büyük beğeni topladı. Yakın zamanda şovu Çin ve Japonya’da tekrarlamayı düşünüyor. İsrail’de, müzik salonlarında verdiği konserler dışında, parklarda da konserler veriyor. 2014 yılında, İsrail’e gelen Fransız Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ı Fransızca şarkılarla karşıladı. Ayrıca, Netanyahu ve eşinin evlerinde, konuklara çeşitli dillerde konserler verdi ve bu konserlere zaman zaman da devam ediyor. Burada çalışmalarından sadece birkaçını sayabildiğim ünlü sanatçının ülkemizde de vereceği konserleri dört gözle bekliyor; bu sempatik sanatçıyı dinlemeyi ve hepimizin yakından tanımasını arzu ediyorum.