Eran Katz ile bellek ve zekâ üzerine

Kendini ‘beynin işleyişine ve zekâya hayran biri’ olarak tanımlayan, ‘Jerome Nasıl Dahi Oldu?’ kitabının yazarı, İsrailli yazar ve eğitmen Eran Katz ile söyleştik. Katz ile zihin gücü, bellek, eğitim gibi konuları ve Jeromu’un hikâyesini konuştuk.

Sara YANAROCAK Sanat
19 Ekim 2016 Çarşamba

 Kendinizi bize tanıtır mısınız?

Ben bellek ve zihin gücü konusunda, eğlenceli konuşmalar yaparak eğitim veren bir yazarım. Beyin işleyişine ve zekâya hayran bir kişiyim.

 Kitapta okuduğuma göre ‘Guiness Rekorlar Kitabı’na alındınız. Bellek eğitmenliği fikri nasıl doğdu?

Aslında Hayfa’daki öğrencilik yıllarımda, tembel bir çocuktum. Fazlaca ders çalışmadan, kısa yoldan başarılı olmanın yollarını arardım. Bellek gelişimini daha verimli bir hale getirmek için, birçok kitap okudum. Bu önceleri benim için bir hobi iken, giderek mesleğim haline geldi.

Okuduğum kitaplar bu konuda daha hünerli ve usta olmamı sağladı. Bugün, bu konudaki yeteneklerimi konferans ve seminerlerimde kullanıyorum.

 Eğitiminizin alt yapısında yeşiva öğretimi de var mı?Hayır, kesinlikle yeşiva veya benzeri bir dinî eğitimim yok. Bazı yeşivalarda konferanslar verirken, bu konuda bir kitap yazmaya karar verdim. Çünkü yeşivalarda, hiçbir okulda kullanılmayan metotlar olduğunu gördüm. Bu durum, çalıştığım konudan dolayı çok fazla ilgimi çekti. Yeşivalarda uygulanan, Yahudilerin zekâyı ve belleği geliştirme teknikleri hakkında önemli ölçüde araştırmalara giriştim.

 Bu kitabın kahramanları gerçek hayatta var mı yoksa kurgu mu?

Bazı karakterler tabii ki gerçek. Ancak hikâye tamamen kurgu.

 Kitabınızın en başında, “Bir cümle, bir kişinin yaşamını değiştirmek için gereken tek şey” diye yazdınız. Gerçek hayatta her şey bu kadar basit mi? Acaba doğru cümle herkese nasip oluyor mu?

Güzel bir soru. Bizler akıl ve zihin konusunda, birçok kodla donanmış vaziyetteyiz. Eğer bu kodlardan 2-3 tanesi veya birkaç cümle yaşamımıza etki ederse, bunu kolaylıkla fark edebiliriz. Mesela benim cümlem şöyle: “İçinizdeki sesin, başarılarınıza ket vurmasına izin vermeyin.”

 Jerome size ve Itamar’a rastlamasaydı, bugün nerede olurdu?
Jerome muhtemelen basit ve neşeli bir hayat yaşayacaktı (çünkü o işin kolayına kaçar). Yahudi teknikleri, onun başarıya ulaşmasında önemli rol oynadı. Jerome hakkında ikinci bir kitabım daha yayınlandı. Adı ‘Zihin İçin Beş Armağan’.

 Kitaptaki yöntemler iyi bir Tora ve İbranice bilgisi gerektiriyor mu?

Hayır, bunlar gerekli değil. Nedenine gelince, ben Yahudi bilgeliğinin ihtişamını, dünyanın her yerindeki insanların öğrenmesini istedim. Mesela Müslüman olan Endonezya’da kitabım büyük bir sükse yaptı.
Aslında bu kitapta, Yahudilerin diğer insanlardan daha akıllı ve daha zeki olmadıklarını vurgulamak istedim. Yahudilerin zor ve acılarla dolu tarihsel bir geçmişleri var. Hayatta kalabilmek için iki kere düşünmeleri gerekiyordu. Bu yüzden, Kutsal Kitabı ve sözlü geleneklerimizi unutmamak adına, özel bir bellek tekniğine sahip olmaları gerekliydi.

Dünyanın her tarafında yaşayan insanlara, Yahudilerin bu eşsiz tecrübelerini aktarmak istedim.

 Yeni kitap projeleriniz var mı?

Şimdilerde, 9-12 yaş grubundaki çocuklar için, yeni bir kitap serisi hazırlıyorum. Konuları: Endişe, belirsizlik, mizah ve bellek teknikleri. Geçtiğimiz hafta, serinin ilk kitabı İsrail’de yayınlandı.

 Sevgili Eran acaba İstanbul’a gelip, yakında bir seminer vermeyi düşünür müsünüz?

Türkiye’yi ve Yahudi Cemaati’ni çok seviyorum. Kısa bir süre sonra oraya gelmeyi çok isterim.

İki yıl evvel, Yahudi Cemaat’inin davetlisi olarak İstanbul’a geldim ve Ulus Musevi Lisesi’nde bir konferans verdim. Bu konuda Selim Mizrahi, Röne Kaspi ve Robert Filiba’ya müteşekkirim. Yaşadığım en muhteşem deneyimlerden biriydi. Kendimi aileden biri gibi hissetmiştim. Onları çok özledim.

 Son olarak, Şalom Gazetesi’ne ve okuyucuya mesajınız nedir?

Şalom - Gözlem, kitabımı basmaya layık görerek beni onurlandırdı. Bunun için çok teşekkür etmek isterim. Okuyucularınıza katkım bulunduğu için kendimi şanslı hissediyorum. Umuyorum ki, yazdıklarım yardımcı olmanın yanı sıra, eğlendirici de olmuştur. Her şey için teşekkürler.

Gazetemize ayırdığınız değerli vaktiniz için çok teşekkür ederim. Gelecekteki nice çalışmanız için size başarılar diliyorum. Yeni kitaplarınızda buluşmak dileğiyle…

ERAN KATZ KİMDİR?

Eran Katz bellek ve zekâ hakkındaki kitapları ‘Çok Satanlar’ listelerine giren İsrailli bir yazar. Aynı zamanda eğlenceli bir konuşmacı ve seminer lideri. Katz, dünyanın en önemli şirket ve organizasyonlarında konferans ve seminerler veriyor. Bunların arasında Motorola, IBM, Oracle, Microsoft, Google, Coca-Cola, Samsung gibi şirketler, Singapur hükümeti, vb. bulunuyor. Katz, ‘Süper Belleğin Sırları’, ‘Jerome Nasıl Dahi Oldu?’ ve ‘Zihin İçin Beş Armağan’ adlı kitapların yazarı olup, kitaplarının üçü de en çok satanlar (Best Seller) listesinde. Kitapları 17 dile çevrildi ve edebiyat ödülleri kazandı.