Anadolu Kulübü’nde bir monodram

28 Ağustos Pazar günü Büyükada Anadolu Kulübü’nde Polonya İstanbul Başkonsolosluğu’nun düzenlediği, Magdalena Gauer’in yazmış olduğu ‘Diva’ adlı bir monodram (tek kişilik dram) sergilendi.

Silvyo OVADYA Toplum
31 Ağustos 2016 Çarşamba

Monodramı sergileyen otuz yaşlarındaki Polonyalı sanatçı Wioleta Komar genç yaşına rağmen sahnedeki performansıyla seyircileri büyüledi. Bu sezon düzenlenen bir dizi kültürel etkinliğin sonuncusu olan bu tek kişilik oyun tamamen karanlıkta loş bir ışık altında gerçekleşti. Aynı nedenden dolayı herhangi bir fotoğraf da çekilmedi. Lehçe sahnelenen oyunun Türkçe üst yazıları da kolayca takip edilebildi.

Lehçe olmasına rağmen sanatçının bir saat boyunca ayakları hareket etmeden inanılmaz ses oyunlarıyla ve entonasyonlarıyla sergilediği oyun seyirciyi İkinci Dünya Savaşı’nın gestapolu, gettolu, kötülükler ve aşağılamalarla dolu günlerine götürdü. 150’ye yakın kişinin katıldığı gösteri büyük alkış alarak son buldu.

Sanatçı Wioleta Komar’ın oyunu İngilizce olarak da sergilediğini birlikte paylaştığımız Anadolu Kulübü Sofrası’nda öğreniyoruz. Ancak İstanbul’da yine de tamamen hakim olduğu Lehçe’yi tercih ediyor sanatçı. Bu oyunu ses oyunlarıyla ilintili sahnelemek her sanatçının harcı değil. Sanatçı İstanbul öncesi, oyununu Şirince’de Türk tiyatro seyircisiyle uluslararası bir festival çerçevesinde de paylaşmış.

Kendi yaptığı makyaj ile bir insanın kendini o denli farklılaştırması (çirkinleştirmesi) mümkün mü? Evet, Wioleta için mümkün.

Temsil sonrası fikrine başvurduğum ilk kişi tanınmış sinema sanatçısı Ediz Hun oldu. Hun sanatçının performansı için ‘on notun üzerinde’ deyimini kullandı. İkinci fikir danıştığım sanatsever topluluğu beğenmedikleri sanat etkinliklerini kolayca eleştiren Albukrek’ler ve Aji’ler oldu. Onlar da anlaşmış gibi ‘işte sanatçı budur’ ifadesini kullandılar.

Bu yapıtı İstanbul’da özellikle Büyükada’da izlememizi sağlayan Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski ve Kültür Ataşesi eşine sonsuz teşekkürler.