Ortaköy Sinagogu Sukot Bayramı’nda doldu taştı

Ortaköy Sinagogu bir ilke imza atarak, sukada bir hafta boyunca 2000 kişinin üzerinde bir katılımcı grubuna ev sahipliği yaptı.

Toplum
11 Ekim 2018 Perşembe

Her sene olduğu gibi, bu sene de Hahambaşı Rav İsak Haleva bayramın ilk iki günü Ortaköy’de hazır bulundu. Hahambaşı Haleva, Sukot Bayramı’nda diğer bayramlardan farklı olarak dualar eşliğinde neşelenilmesi gerektiğinden söz etti. 
Roş Aşana ve Kipur Bayramlarından sonra gelen Sukot Bayramı’nda neşeli olmakla, Tanrı’nın bizleri affettiğini, onunla olan ilişkimizin kuvvetlenmeye başladığını hissettiğimizi belirten Rav İsak Haleva, sözlerine Sukot’da çok huzurlu ve mutlu olunduğunu anlatarak devam etti. 
Yaklaşık 300 kişinin  bir araya geldiği ilk gecenin ev sahipliğini yapan Sima Lodrig ve ailesine bu değerli katkılarından dolayı teşekkür edildi. Geleneksel olarak Erol Lodrig anısına düzenlenen gecede Sinagogun Haham Akaali Rav Naftali Haleva, Merhum Erol Lodrig’in hayırseverliğini üzerinde konuştu.

O gece sinagogda bulunan Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürü Ercan Çamırcı konuşmasında orada olmanın mutluluğunu ifade etti. Ortaköy Sinagogu Başkanı Alber Elvaşvili, Çamırcı’ya desteğinden dolayı teşekkür etti.
Kalabalık bir katılımın olduğu bayramın ikinci gecesinde özellikle çocuklar yoğundu. Geceye katkıda bulunan Sandra-Erol Kohen ve ailesine Rav Naftali Haleva ve Alber Elvaşvili duaları ile teşekkürlerini sundular. Çocukların katılımından dolayı mutluluğunu ifade eden Rav Haleva, insanların ellerindekilerin değerini bilmelerinin öneminden bahsetti. Konuşmasına çocukların oldukça ilgisini çeken ‘Sukot ve bal kabağı’ adlı hikâye ile devam etti.

Sukot Bayramı’nın dördüncü gecesinde Yoel Ülçer Kohen anısına gençlere yönelik geleneksel bir faaliyet gerçekleştirildi. 300 yakın gencin bir araya geldiği gecede gençlerin coşkusu görülmeye değerdi. Her sene olduğu gibi Rejin-Rıfat Duenyas ve ailesinin katkıları ile gerçekleşen gecede gençler Sukot’un neşesini hissettiler. Yoel Ülçer Kohen Fonu adına Rav Naftali Haleva katkılarından dolayı Duenyas Ailesine dualarını iletti.

Bir sonraki gece 100’e yakın yahid bir araya gelerek sukada Tora sohbeti gerçekleştirdi. Rav Naftali Haleva, Oşana Raba’nın derin ve mistik öğretileri üzerinde durdu ve Tora sohbetinin seudasına sponsor olan Selim Cibili ve ailesine  katkılarından dolayı duaları ile teşekkürlerini ifade etti.

26 Eylül sabahı Özel Musevi Okulları 7. ve 8. sınıflar, öğleden sonra lisenin tamamı, 27 Eylül sabahı 1., 2. ve 3.sınıflar, cuma sabahı ise 4., 5. ve 6. sınıflar Ortaköy Sinagogu suka’sını ziyaret etti.

Rav Naftali Haleva’nın ve İbranice bölümü öğretmenlerin düzenlediği oyunlarla çocuklar ve sınıf öğretmenleri birlikte eğlence dolu birkaç saat yaşadı.

Bayramın 5. gecesi Şabat akşamı Ortaköy Sinagogu bölgesinde oturan aileler ve yönetim kurulu üyeleri aileleri birlikte suka’da bir araya geldiler. Sara-Süleyman Zakuto Ailesinin katkıları ile gerçekleşen gece şarkılar eşliğinde neşe içinde geçti.
Cumartesi sabahı Şabat tefilasından sonra suka mitsvası gerçekleştirmek adına suka’ya geçildi. O günkü seudaya sponsor olan Aziz Çelik ve ailesine katkılarından dolayı teşekkür edildi. 

Pazar sabahı ise Oşana Raba tefilasına katılan yahidler ile Arava yapıldıktan sonra dualar ile birlikte yine suka’da düzenlenen  kahvaltıya geçildi. Her sene olduğu gibi Oşana Raba tefilası sonrası seudaya sponsor olan Yılmaz Penso’ya katkılarından dolayı Rav Naftali Haleva ve Alber Elvaşvili teşekkürlerini iletti.
Pazar öğleden sonra suka’da Hegkom’un düzenlediği Bar-Mitsva ve Bat-Mitsva kulübünün çocuklarının aileleri birlikte katıldığı bir döner günü yapıldı.   

Sukot Bayramı’nı takip eden Simha Tora ise her sene olduğu gibi yaklaşık 350 kişilik  yoğun bir çocuk grubunun katılımı ile neşe ve coşku dolu bir ortamda gerçekleşti. Rav Naftali Haleva Ortaköy Sinagogu adına katkıda bulunan herkese ve katılımları ile suka’yı dolduran tüm ailelere Hazakim Beruhim dualarını ileterek yeni senenin huzur, sağlık ve barış dolu bir yıl olması temennisinde bulundu.
Ayrıca faaliyetlerde yardımlarını esirgemeyen, video çekimlerinde Pixus’tan Vedat Şoef’e, ses ve müzik konusunda Mix Muzik’ten Avi Ovadya ile Gaydar Mırcık’a teşekkürlerini dile getirdi. Sinagog Başkanı Alber Elvaşvili de Sukot Bayramı süresince yoğun faaliyetlere imza atan Rav Naftali Haleva'yı tebrik ederken destek veren herkese teşekkürlerini sundu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün