PRENS WILLIAM, Yahudileri Soykırım’dan kurtaran casusun heykelinin açılışını yaptı

İngiltere Prensi William, Nazilerden binlerce Yahudi’yi kurtarmaya yardım eden bir İngiliz casus Frank Foley’nin heykelinin açılışını yaptı.

Dünya
26 Eylül 2018 Çarşamba

Cambridge Dükü, geçtiğimiz hafta İngiltere’nin Batı Midlands eyaletindeki Stourbridge’de 1958’de hayatını kaybeden Frank Foley’nin heykelinin açılışını gerçekleştirdi.

Açılış töreninde, Foley’nin çabaları sayesinde Berlin’den kaçmayı başaran MI6 teşkilatı üyesi Michael Mamelok, hikâyesini Prens’e anlattı. Mamelok, günün anlamını şu şekilde dile getirdi: “Hayatımı kurtaran bu büyük adamı onurlandırmak için buradayım. Eğer Foley olmasaydı, bugün kızım ve benim soyumdan olan 17 kişi burada olmayacaktı.”

1930’larda Berlin’deki İngiliz pasaport bürosunun müdürü olan Foley, Almanya’daki Yahudilere serbest vize verdi ve evinde sığınmalarına yardımcı oldu.

Berlin’de İngiliz pasaport kontrol memuru olarak istihbaratta görev yapan Foley gücünü ve yetkisini Alman Yahudilerinin İngiltere’ye ve İsrail’e göç etmesine yardım etmek için kullandı. Foley, 1999 yılında İsrail tarafından Yahudi Soykırımı sırasında Yahudi olmayıp Yahudileri kurtarmak için hayatını riske atan Uluslararası Dürüst olarak tanındı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün