Hag Pesah Sameah

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
17 Nisan 2019 Çarşamba

‘8-3-8-1-6.’

Yirmi yıl süreyle aileden bana geçen bu formülle Pesah keki yaptım. Sekiz yumurta (sarı-beyaz ayrılacak), üç kahve fincanı matsa unu, sekiz kahve fincanı ceviz içi, bir portakal kabuğu rendesi ve altı kahve fincanı şeker. Tabi imalat öncesi yumurtalar büyük, rendelenecek portakallar kalın kabuklu seçilmeli.

Kullandığım kek kalıbı evlendiğim sene aldığım şekilli bir alüminyum kalıptı. Zaman içerisinde tefal ve benzeri yenilikler çıktıysa da, ev halkı bunlarda pişen kekleri bir türlü beğenmedi. Özetle Pesah keklerini kırkdört senedir aynı alüminyum kalıpta yapıyorum.

Tarif vermekten hiç gocunmam Tam tersine ne kadar çok insan öğrenirse o kadar çok sevinirim. Sonuçta bu bayram kültürümüzün bir parçası.

↔↔↔

Yukarda verdiğim sayılarla kek yaptığımda malzeme fazla gelir, artan kısmı bir pyrex’e boşaltır, ikisini aynı anda pişirirdim. Pyrex’teki küçük keki Pesah’ın birinci günü anneanneme götürürdüm. O mutlu, ben daha mutlu olurdum. Kendisi kek yapmazdı ama hazırladığı ‘dulse blanko’ (çevirme) ve bütün aileye dağıttığı ‘masapan’ kutuları gözümün önünden gitmez.

↔↔↔

Anneannemin yokluğundan sonra Pesah keklerimde ölçü değişikliği yaptım. Sadece kek kalıbımın alabildiği kadarını koydum.

Eksik tarif vermemiş olayım. Son yirmidört sene, ‘6-1,5-6,1-3’ formülüyle devam ediyorum. Ev halkı için günde bir tane, işyeri için keza günde birer tane, hatta bu sene imalatı büyütüp yurtdışına sevkiyatı da hedefliyorum.

Hag Pesah Sameah.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün