Kendini patlatmamak için 10 mantıklı neden

Köşe Yazısı
6 Şubat 2019 Çarşamba

Fransız politik karikatür ustası Plantu’yü dünyada tanımayan yok gibidir. ‘Le Monde’da yayınlanan karikatürleri dışında, barış için de yoğun çabalar içindedir. Yıllar önce Arafat ile Şimon Peres’e aynı karikatür içinde imza attırmayı başarmış, Kofi Annan’ın BM Genel Sekreteri olduğu dönemde, birlikte ‘Cartooning for Peace’ vakfını kurmuştu.

Plantu son olarak, Fransa İslam Konseyi Genel Başkanı ve Paris Camii Rektörü Dalil Bubekir ile ilginç bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajın odak noktası tabii ki Fransa’da son yıllarda gerçekleşen ve çok sayıda masum sivilin ölümüne neden olan intihar saldırılarıydı. Rektörün söyledikleri Plantu’nun karikatürleri eşliğinde kitap olarak yayınladı1.

Kitabın adı, “Kendini Patlatmamak İçin 10 Mantıklı Neden”. Kısaca özetledim:

1. İYİ OLMAYI ÖĞRENMEK

J.J. Rousseau’nun dediği gibi, “Toplum öncesi insan iyiye meyilli olduğu halde, toplumsallaştıkça kötüleşti.” Toplumumuz bazen bizi saldırgan olmaya iter. İnsanın “iyi” olduğunu hatırlamalıyız.

2. SORGULAMAYI GELİŞTİRMEK

Gençler, bazen tehlikeli bir araca dönüşen internete ve sosyal medyaya çok bağımlı. Geçmişi hatırlamalıyız; dezenformasyonun ve propagandanın büyük kötülükler yaptığı zamanları. Yetkililer, sosyal ağlardaki aşırılığa karşı pedagojiye başvurmalı.

Kuran’ın yanlış bilinmesi ve eğitim noksanlığı aşırı uçların üretim kaynağıdır.

Aşırılık yanlısı gençler, Kuran’da yazılanlardan çok farklı şeyler söyleyen kişiler tarafından manipüle ediliyor. Kuran hiçbir zaman savaşı ve kini teşvik eden bir kitap olmamıştır.

Zaten, tıpkı Kuran gibi, Tevrat ve İncil de kini teşvik etmez.

3. AİLEYİ SEVMEK VE SEVİLMEK

Aile ve aile değerleri, düşüncelerinin esiri olmuş bir gencin tamamen yoldan çıkmasını engelleyebilir. Aile sevgisi, kurtarılma ve korunma yolunda önemli bir unsurdur.

4. YARATMAK VE DÜŞLEMEK

Politikacıların, özellikle betonlaşmış kasvetli bölgelerde yaşayan gençlerin yoldan çıkmasını önleyecek tedbirleri almaları gerekir. Kültür ve sanat düş kurmayı besler. Sanat insanı güzele yönlendirir.

5. MEDİTASYON VE DÜŞÜNMEK

Meditasyon, aslında düşünülmeyeni düşünmek, daha iyi bir dünyaya ışınlanmak için harika bir yöntemdir. Felsefe de kendine güvenmeyi, barışık olmayı öğretebilir.

Dine gelince, kişiden kalıcı mükemmellik talep eder. Allah’a yaklaşabilmek için kendimizi iyileştirmemiz gerekiyor, zira O mükemmeldir.

6. KOMŞUSUNU SEVMEK

Fakirlik ülkemizde yaygınlaştı. Bu insanlık sorununa karşın toplumuzda vatandaşları birbirlerine yaklaştıracak dinamik bir dayanışma noksanlığı var. İnsan sevgisini bazı hastanelerde, maneviyat duygusunun ağır bastığı insanlarda gördüm. Fransa’da Katolik inancı insanın içindeki iyilikleri açığa çıkartıyor. İhtiyaç sahiplerine yardım eden Müslümanlar tarafından da paylaşılan bir hümanizm bu.

7. OKULA İNANMAK

Eğitimin reform görmesi gerektiğine inanıyorum. Milli eğitim sisteminde yurtseverlik ve birlikte yaşamak öğretilerine öncelik verilmeli. İnsanlık temelde iyidir ama korunmaya muhtaçtır. Tıpkı eskiden olduğu gibi, pedagojik eğitimde ahlak öğretisini yaygınlaştırmalı. Cumhuriyetçi Jules Ferry2 sisteminin avantajı buydu.

8. KENDİNİ PATLATMAK GİZLİ BİR İNTİHARDIR

Kuran öğretisinde intihar yasaklanmıştır. Yaşamın kutsal olduğu, insana ait olmadığı öğretilir; ona Tanrı tarafından güzelliklerinden kişisel olarak yararlanması için bahşedilmiştir.

9. CEHALETLE SAVAŞMAK VE AKLA ÇAĞRI YAPMAK

Sokrates’e göre insanı ahlaken kötülüğe sürükleyen cehalettir. Dini açıdan baktığımızda, cahil kişi Kutsal Kitabı bilmeyen kişidir. Ona bilgiyi iletmek bütün Müslümanların görevidir. Kuran’da bilgi, farkındalık ve muhakeme üzerine 700 referans gizlidir. Muhakeme alıştırması ilahi bir emirdir.

10. ANTİSEMİTİZME KARŞI MÜCADELEDE KARDEŞLİK

Esaslı bir hatırlatmada bulunmak istiyorum: İbrahim’in iki oğlu vardı; İsmail ve İzak. Tevrat ile Kuran, İsmail’in soyundan gelenlerin Arap, İzak’ın oğlu Yakup’un soyundan gelenlerinse İsrail halklarını oluşturduklarını söyler. Siyasi çatışmalarla bağlantılı önyargı ve sapmalarla mücadele için bu kardeşliği hatırlamak ve geliştirmek gerekir. İnsanlık bağını onarmak her daim amacımızdır.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün