ABD´de kampüsler işgal altında

Dünya
1 Mayıs 2024 Çarşamba

Gazze’ye destek gösterisi olarak New York’taki Columbia Üniversitesinde başlayan olaylar, ABD çapındaki birçok kampüse yayıldı. Protestoların antisemit olaylara dönüşmesine izin vermeyen güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı, çok sayıda tutuklama gerçekleşti.

Columbia’da başladı, tüm ülkeye yayıldı

ABD genelinde gösterilerde gözaltına alınanların sayısı, 16 eyalette 20 farklı kampüste bine yaklaştı. Birçok şehirde olaylar devam ederken gözler protestoların başladığı Columbia Üniversitesindeydi.

Üniversite yönetiminin verdiği süre içinde çadırları terk etmeyenlerin okuldan uzaklaştırılacağını açıklaması üzerine göstericiler dekanlık binasını işgal etti. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, çok sayıda protestocunun binaya girdiği, kapılara içeriden barikat kurduğu, güvenlik kameralarını kapattığı görülüyor.

Üniversiteler zorda

Ülke çapına yayılan olaylar, özellikle hafta sonu kampüslerin hareketli günler geçirmesine neden oldu. Bazı eyaletlerde gösteriler barış içinde geçerken bazılarında polis göz yaşartıcı gaz ve şok tabancaları ile göstericilere müdahale etti.

Gösteriler üniversite yönetimleri için zor bir süreç olarak değerlendiriliyor. Yönetimler bir yandan kampüs güvenliğini sağlamaya, diğer yandan da ifade özgürlüğünü garanti altına almaya ve antisemit söylemlere karşı koymaya çalışıyorlar.

Beyaz Saray: “Antisemit dili kınıyoruz”

Beyaz Saray gösterilerin barışçıl kalması gerektiğini vurguladı. Açıklama, protestolara yönelik tutum konusundaki kararın yerel yetkililere bırakıldığı belirtilirken, "Barışçıl protesto hakkına kesinlikle saygı duyuyoruz. Ancak son günlerde duyduğumuz antisemit dili, nefret söylemi ve şiddet tehditlerini kesinlikle kınıyoruz" denildi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün