Dünya güçlerinden Hamas´a rehineleri bırakma çağrısı

18 ülkenin imzaladığı bildiride, iki yüz günden fazladır elinde tuttuğu rehineleri serbest bırakması için Hamas´a çağrı yapılırken, ABD´li yetkililer bir anlaşmanın gerçekleşebileceğine dair işaretler olduğunu belirtti.

Rakela PALOMBO Dünya
1 Mayıs 2024 Çarşamba

Uzatmalı anlaşmazlığın çözülmesi yönünde atılmış en önemli toplu diplomatik girişim olarak nitelendirilen bildiri, sıradışı şekilde on sekiz ülkenin imzasını bir araya getirdi.

Geçtiğimiz perşembe günü yayınlanan bildiride imzası olan ülkeler, Hamas’tan elinde tuttuğu rehinelerden yaşlı, hasta ve yaralıları serbest bırakarak, Gazze’de halen sürmekte olan savaşın sonlanmasına doğru bir adım atmasını istediler.

Çağrı, 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve 1200’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan altı ay sonra geldi.

Tedbirli bir iyimserlik içinde olduğunu belirten ABD’li üst düzey bir hükümet yetkilisi, “Anlaşma yoluna gidildiğini belirten bazı işaretler görsek de bundan tam olarak emin olamıyoruz,” diyerek olası bir anlaşmanın sonucunda bölgede acil ve uzun süreli bir ateşkese varmayı hedeflediklerini belirtti.

Yetkili diğer yandan, Gazze’de kulislerde teklife sıcak bakılmadığını belirterek bir çözüme gitme yolunda olduklarına inanmadığını da belirtti.

Hamas’ın elinde tuttuğu rehinelerin vatandaşı oldukları ülkelerin altına imza attıkları toplu bildiri, Gazze’deki insanlık krizinin çözümüne yönelik ortak ve uluslararası bir çabanın sonucu olarak yapıldı. Rehinelerin serbest bırakılması, bölgedeki çatışmanın sona ermesi ve ilerleyen günlerde pazarlık masasına oturulabilmesi için en önemli adım olarak görülüyor. Gazze’de şiddet sürerken, uluslararası platformda militan grubun kararlı şekilde davranarak tüm rehineleri serbest bırakması ve bu şekilde krizin çözümü için ilk adımı atması yönünde Hamas’a baskı yapılıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün