İsrail karşıtı STK´lardan üniversite kampüslerini ´ele geçirme´ tehdidi

Amerika´da İsrail karşıtı birçok grup Boykot, Tecrit ve Yaptırım (BDS) uygulanması için ABD çapında üniversite kampüslerini ´ele geçirmekle´ tehdit ediyor.

Janet MİTRANİ Dünya
24 Nisan 2024 Çarşamba

Hafta sonu İsrail karşıtı birçok grup Boykot, Tecrit ve Yaptırım (BDS) politikalarını benimsemeye zorlamak amacıyla Amerika'daki üniversiteleri "ele geçirmekle" tehdit ederek Columbia Üniversitesinde görülenlere benzer kampüs işgali ve protestoların tüm Amerika kıtası genelinde tekrarlanabileceği endişelerini artırdılar.

Filistin'de Adalet için Öğrenciler kuruluşunun (SJP) sosyal medyadaki açıklamasında, "Yöneticilerimizin varsayılan gücü, kendini Filistin'in kurtuluşunu desteklemeye ve bunun için kampüste adaleti sağlamaya adamış öğrenci, personel ve öğretim üyelerinin gücüyle

karşılaştırıldığında hiçbir şey değildir. Rutgers-New Brunswick SJP, Tufts SJP ve Columbia SJP'deki yoldaşlarımızın izinde giderek üniversitelerimizi ele geçirecek ve yönetimi Gazze halkı adına yaptırım yapmaya zorlayacağız! Popüler Üniversite'ye katılın, kurumlarımızı geri alın!" ifadeleri bulunmaktaydı.

Öğrenci gruplarından eyleme çağrı

Filistin Gençlik Hareketi de (PYM) geçtiğimiz cuma günü benzer bir eylem çağrısı yayınlayarak ABD genelindeki bölümlerine daha ileri eylemler için iç iletişimlere hazır olmaları gerektiğini belirtti. Kullanılan görsellerde, Columbia Üniversitesinin kampüs alanlarının işgalinde görülen ‘kurtarılmış bölge’ pankartı bulunan çadırlar gösteriliyordu. Görsellerin başlığı ise "Columbia'dan bizim üniversitelerimize" idi.

Filistin'de Adalet için Öğrenciler kuruluşunun (SJP) cumartesi günkü açıklamasıyla aynı sıralarda diğer ulusal Filistin yanlısı ve solcu aktivist gruplar da eylem çağrısını onayladıklarını açıkladılar.

Analist Eitan Fischberger neredeyse aynı dakikalarda mesajlarını yayınlamış olan gruplar arasında endişe verici bir koordinasyon olduğunu ifade etti.

Fischberger, "Bu bir tesadüf değil. Bu gruplar sadece dayanışmayı dile getirmekle kalmıyor, aynı zamanda büyük ihtimalle kampüsler arasında strateji, kaynaklar ve koordineli eylemler konularında da iş birliği yapıyorlar" dedi.

Farklı Filistin yanlısı grupların sosyal medyalarında yayınlanan açıklamalara göre, geçtiğimiz cuma Yale ve North Carolina at Chapel Hill üniversitelerinde de kamp alanları kurulmuş ve cumartesi günü de bu üniversitelerdeki kampüs işgalleri devam etmişti.

Columbia Üniversitesindeki protesto

Geçtiğimiz günlerde Columbia Üniversitesinde başlayan protesto, yüzden fazla öğrencinin tutuklanmasına ve Milletvekili Ilhan Omar'ın kızı da dahil olmak üzere birçok öğrencinin okuldan uzaklaştırma cezası almalarına rağmen devam etti.

Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik geçtiğimiz perşembe günkü açıklamasında, New York Polis Departmanına kampüsü işgal eden kampçıları Morningside kampüsünün bahçesinden temizleme yetkisi verdiğini söyledi.

Shafik açıklamasında, "Bu olağandışı adımı attım çünkü bunlar olağandışı koşullar... Kamp kuran kişiler uzunca bir kural ve önlem listesini ihlal ettiler. Üniversite hem doğrudan görüşmelerle hem de yazılı olarak bu ihlallere ilişkin çok sayıda bildirimde bulundu. Columbia akademik özgürlüğü ve öğrencilerle öğretim üyelerinin siyasal ifadelerde bulunabilme fırsatlarını çok önemser; tabii ki yerleşik kurallar dahilinde ve herkesin güvenliğine saygı göstererek" ifadelerini kullandı.

Shafik geçtiğimiz çarşamba günü ifade verdiği Kongre duruşmasında 7 Ekim katliamını öven Joseph Massad gibi profesörler ve öğrenciler hakkında disiplin soruşturması açmamakla suçlanmıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün